Σταύρος Κοής

Η πρεσβυωπία δεν κάνει διακρίσεις. Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα είτε φορούσε στο παρελθόν γυαλιά για κάποια άλλη πάθηση είτε όχι. Αντί να μας προβληματίζει όμως η εμφάνισή της, μπορούμε με τη σωστή ενημέρωση και διάγνωση να επιλέξουμε τον ιδανικό τρόπο για να την αντιμετωπίσουμε. Ο κ. Σταύρος Κοής, οπτικός που διατηρεί κατάστημα οπτικών από το 1984 στην Ερμούπολη της Σύρου, μας μίλησε για τη σωστή προσέγγιση στο θέμα της πρεσβυωπίας, τα λάθη τα οποία συνηθίζουμε να κάνουμε, καθώς και για τις νέες τάσεις στους σκελετούς οράσεως που μπορούν να προσθέσουν “πόντους” στην εμφάνισή μας.

Συνέντευξη στη Λίνα Θεολογίτου, Δημοσιογράφο

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε ένα ζευγάρι γυαλιά πρεσβυωπίας;

Η σωστή επιλογή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, το επάγγελμα κ.ά. Άλλα οπτικά βοηθήματα χρειάζεται ένας άνθρωπος ο οποίος είναι 38 ετών και έχει μόλις αρχίσει να νιώθει τα μάτια του να κουράζονται και άλλα οπτικά βοηθήματα χρειάζεται ένας άνθρωπος που είναι 50 ή 60 χρόνων. Άλλο κρύσταλλο έχει ανάγκη ένας άνθρωπος ο οποίος εργάζεται πολλές ώρες στον υπολογιστή και άλλο κρύσταλλο χρειάζεται ένας άνθρωπος ο οποίος είναι, για παράδειγμα, ζωγράφος. Η σωστή συνεργασία οφθαλμιάτρου και οπτικού, είτε μιλάμε για φακούς επαφής είτε για κρύσταλλα, πιστεύω ότι μπορούν να οδηγήσουν τον πελάτη στη σωστή απόφαση και επιλογή, έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

Συχνά η πρεσβυωπία εμφανίζεται σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν ήδη μία άλλη πάθηση των ματιών, όπως υπερμετρωπία, μυωπία ή αστιγματισμό. Είναι αναγκασμένοι να έχουν δύο ζευγάρια γυαλιών;

Σε αυτές τις περιπτώσεις εννοείται ότι πρέπει να βρούμε το κατάλληλο κρύσταλλο, το οποίο θα περιέχει την κοντινή, τη μακρινή αλλά και τη μεσαία απόσταση. Αυτό μπορεί να γίνει και με τους φακούς επαφής. Φανταστείτε ότι υπάρχει καινούργιος πολυεστιακός φακός που περιέχει και αστιγματισμό. Είναι πολύ εξειδικευμένη περίπτωση, αλλά είναι εφικτό. Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι οι εταιρείες έχουν εξελίξει πάρα πολύ αυτά τα δυο προϊόντα (τα οποία συνεχίζουν να εξελίσσονται διαρκώς), διευκολύνοντας όλο και περισσότερο τη ζωή μας.

Συναντούμε συχνά ανθρώπους με πρεσβυωπία οι οποίοι αγόρασαν γυαλιά από περίπτερα ή φαρμακεία, χωρίς να επισκεφτούν πρώτα κάποιον οφθαλμίατρο. Πώς το σχολιάζετε αυτό; 

Δυστυχώς, εδώ στην Ελλάδα ακόμη και κάποιοι ειδικοί στην όραση συχνά προτείνουν τα γυαλιά από τα περίπτερα ή τα φαρμακεία. Αυτό είναι τεράστιο λάθος διότι, όχι μόνο δεν βοηθούν ώστε να έχεις σωστό αποτέλεσμα, αλλά καταστρέφουν σταδιακά την όραση και για τις μακρινές αποστάσεις. Αυτά τα γυαλιά δεν έχουν σωστά κρύσταλλα, δεν έχουν τα κέντρα του πελάτη και δεν έχουν τα φίλτρα που απαιτούνται. Το βασικότερο είναι πως άλλη διοπτρία πρεσβυωπίας έχει το δεξί μάτι κι άλλη το αριστερό. Το θεωρώ απαράδεκτο να κάνουμε τις αγορές μας στην τύχη. Αν φορέσουμε γυαλιά από το φαρμακείο ή το περίπτερο τα οποία είναι λάθος, οι βαθμοί μας θα ανέβουν, με συνέπεια κάθε χρόνο να χρειαζόμαστε καινούργια νούμερα. Επιπλέον, θα χαλάσει και η μακρινή μας όραση. Φορώντας τα σωστά γυαλιά είτε μεσοκοντινά είτε πολυεστιακά, η πρεσβυωπία μας μπορεί να μείνει σταθερή για τρία έως και τέσσερα χρόνια. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, επομένως, είναι να πάρουμε πρώτα τη σωστή συνταγή ενός οφθαλμιάτρου και στη συνέχεια να βρούμε το ιδανικό για την περίπτωσή μας οπτικό βοήθημα.

Πολύς κόσμος δεν επιθυμεί να φορέσει γυαλιά πρεσβυωπίας, είτε για λόγους αισθητικής είτε για πρακτικούς λόγους. 

Είναι φυσικό να μη θέλει κάποιος να φοράει γυαλιά που δεν είναι εμφανίσιμα, αλλά ευτυχώς ο χώρος των οπτικών έχει εξελιχθεί και κυκλοφορούν πλέον πολύ ωραία σχέδια. Υπάρχουν εταιρείες, οι οποίες έχουν βγάλει εξειδικευμένα γυαλιά για την κοντινή και τη μεσαία απόσταση, τα οποία είναι και αξεσουάρ μόδας. Υπάρχουν γυαλιά που ακουμπούν πολύ ωραία πάνω στη μύτη, σε πολύ όμορφα χρώματα και σχέδια, ενώ είναι αρκετά ελαφριά, ώστε να μην υπάρχει λόγος που να μην τα θελήσει κάποιος.

Έχοντας μία πολυετή παρουσία στο χώρο των οπτικών, πώς βλέπετε να έχουν διαμορφωθεί οι ανάγκες του καταναλωτικού κοινού και σε ποια χαρακτηριστικά εστιάζει ο πελάτης;

Παρατηρούμε, πλέον, ότι υπάρχει ζήτηση για γυαλιά που είναι οικονομικά, αλλά και όμορφα και ταυτόχρονα υπάρχει ανάγκη για γυαλιά που είναι ελαφριά, για παράδειγμα οι σκελετοί από τιτάνιο. Το τιτάνιο είναι ένα υλικό το οποίο είναι πολύ ελαφρύ και δεν προκαλεί αλλεργία στη μύτη, δεν σπάει, οπότε όποιος τα φοράει αισθάνεται πιο ασφαλής και πιο άνετος. Επίσης, αρκετή ζήτηση έχουν κάποια γυαλιά τα οποία είναι πάρα πολύ μικρά και που μπορεί κάποιος να τα έχει ακόμη και μέσα στην τσέπη του. Ευτυχώς, σήμερα υπάρχει πληθώρα σκελετών για όλα τα γούστα, που εξυπηρετούν όλες τις ανάγκες.

Συλλεκτικά γυαλιά ηλίου με ιστορία και κομψότητα

Το ιδιαίτερο ταξίδι του στον “κόσμο” των οπτικών πραγματοποίησε το συλλεκτικό σχέδιο των γυαλιών ηλίου με την οροφογραφία από την οικία της οικογένειας του Σταύρου Κοή στην Ερμούπολη, μέσω μία εκπληκτικής συνεργασίας των επιχειρήσεων Kois Optics και Zeus + Dione.
H παρουσίαση και προώθηση -εντός κι εκτός ελλαδικών συνόρων- του υπέροχου σχεδίου, που χαρακτηρίζεται για την κομψότητά του και αποτελεί έμπνευση επί της ουσίας από την ιστορία της Σύρου και ειδικότερα της γνωστής οροφογραφίας της νεοκλασικής κατοικίας που χρονολογείται από το 1860, μετατρέπει την πρωτεύουσα των Κυκλάδων σε μία ξεχωριστή πρωταγωνίστρια, με άξονα μία δυναμική συνεργασία που αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Αρχοντικό Κοής 1860

Το αρχοντικό που ανήκει πλέον στην οικογένεια Κοή χρονολογείται από το 1860 και βρίσκεται στην καρδιά της Ερμούπολης, πρωτεύουσας της Σύρου. Υιοθετώντας το πνεύμα του Κλασικισμού που επικρατούσε στην Ευρώπη, διακρίνεται για το επιβλητικό του αέτωμα που καταλαμβάνει ολόκληρη την πρόσοψη.
Στολισμένο με μια περίτεχνη μαρμάρινη σκάλα στο εσωτερικό και όμορφες τοιχογραφίες, το αρχοντικό φημίζεται για την οροφογραφία η οποία αναπαριστά οκτώ από τους θεούς της αρχαίας Ελλάδας – τον Δία, τον Ερμή, τη Θέμις, τον Απόλλων, τη Δήμητρα, την Αθηνά – και τέσσερις ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, τον Ρήγα Φεραίο, τον Γεώργιο Καραΐσκάκη, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Κωνσταντίνο Κανάρη. Μια ζωγραφιστή ζωοφόρος ολοκληρώνει το έργο, το οποίο επιστέφεται με γείσο που καταλήγει σε κόσμημα γνωστό ως «ιωνικά ωά». Σήμερα, ο Σταύρος Κοής ανοίγει τις πόρτες του αρχοντικού στο κοινό, προσφέροντας την ευκαιρία για μία περιήγηση στο εσωτερικό και την ιστορία του. Σχολεία, αρχιτέκτονες, ιστορικοί αλλά και επισκέπτες του νησιού της Σύρου είναι ευπρόσδεκτοι να γνωρίσουν ένα κομμάτι της λαμπρής ιστορίας της Ερμούπολης.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.kois.gr

Share with your friends
Tags:
Previous Post

Έτοιμα γυαλιά οράσεως για ανάγνωση;

Next Post

Πρεσβυωπία