Φακοί επαφής και Πρεσβυωπία

Τα πιο συνηθισμένα οφθαλμικά προβλήματα είναι:
• ΜΥΩΠΙΑ: Τα μακρινά αντικείμενα εμφανίζονται θολά ή ασαφή.
• ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ: Η όραση είναι κακή για κοντινά αντικείμενα
• ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ (σχετίζεται με την ηλικία): κακή όραση που προκαλεί δυσκολία στην εστίαση σε αντικείμενα που βρίσκονται κοντά σας.
• ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ: ακανόνιστη ή θολή όραση σε όλες τις αποστάσεις. Τα άτομα με διαθλαστικά προβλήματα στα μάτια πρέπει να φορούν ένα οπτικό βοήθημα, ώστε να εστιάζουν οι ακτίνες σε ένα σημείο στον αμφιβληστροειδή.
Η λύση: μπορούν να φορεθούν γυαλιά ή φακοί επαφής.

Τι είναι η πρεσβυωπία;
Η πρεσβυωπία δεν είναι ασθένεια! Η πρεσβυωπία είναι μία φυσική κατάσταση όρασης σχετιζόμενη με την ηλικία. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει την ικανότητα των ματιών μας να εστιάζουν σε πιο κοντινές εργασίες – είτε να διαβάζετε ένα μήνυμα κειμένου σ το τηλέφωνο, το περιοδικό σας ή τις ετικέτες των συστατικών κατά τη διάρκεια των αγορών.  ρόκειται για μία σταδιακή διαδικασία που αρχίζει στην ηλικία των 40 ή των 50. Ενδέχεται να είναι πιο δύσκολο να εστιάσετε σε κοντινά αντικείμενα, ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ακόμη κι αν χρησιμοποιείτε ήδη διόρθωση όρασης, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η κοντινή σας όραση αρχίζει να θολώνει. Ίσως χρειαστεί να αυξήσετε το μέγεθος της γραμματοσειράς στο τηλέφωνό σας ή στον υπολογιστή σας ή να χρησιμοποιήσετε το φακό στο τηλέφωνό σας για να διαβάσετε το μενού του εστιατορίου. Αυτό συμβαίνει επειδή ο φακός στο εσωτερικό του οφθαλμού χάνει σταδιακά κάποια ευελιξία, γεγονός που ονομάζεται πρεσβυωπία.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η μη διορθωμένη πρεσβυωπία προκαλεί θαμπή όραση και μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους και κόπωση των ματιών όταν κάνετε κοντινές ενέργειες. Παρόλο που δεν μπορείτε να αποτρέψετε την πρεσβυωπία, μπορείτε να τη διαχειριστείτε με τη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής.

Τι προκαλεί την πρεσβυωπία;
Μέσα στο μάτι, ο φακός είναι εύκαμπτος και χρειάζεται να αλλάξει το σχήμα του για να διατηρήσει μία καθαρή εικόνα όταν αλλάζουμε την εστίασή μας από μακρινή σε κοντινή απόσταση ή αντίστροφα. Στο μάτι ονομάζουμε αυτή τη διαδικασία προσαρμογή και αυτό συμβαίνει αυτόματα. Ο φακός του ματιού μας αποτελείται από πολλά συστατικά συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών και του νερού και συνεχίζει να αναπτύσσεται σε όλη τη διάρκεια ζωής μας, δημιουργώντας το ένα στρώμα πάνω στο άλλο – όπως τα φύλλα ενός κρεμμυδιού. Στις αρχές της ζωής ο φακός είναι εύπλαστος και εύκαμπτος, ωστόσο, όσο αυξάνουν τα στρώματα υπάρχει συμπίεση των εσωτερικών στρωμάτων που οδηγεί σε λιγότερη ευελιξία. Αυτό, μαζί με το γεγονός ότι ο φακός γίνεται όλο και μεγαλύτερος και έχει λιγότερα περιθώρια στο μάτι για να αλλάξει σχήμα, οδηγεί σε απώλεια προσαρμογής (η προσαρμογή είναι η ικανότητα των ματιών να αλλάζουν την εστίαση από μακρινή απόσταση σε κοντινή ή αντίστροφα). Σε αυτό το στάδιο δεν μπορούμε να δούμε καλά σε κοντινές αποστάσεις, όπως μπορούσαμε. Πρόκειται για μία σταδιακή διαδικασία και σπάνια παρατηρούμε πότε δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε σε κάτι ακριβώς μπροστά από τη μύτη μας. Έχουμε την τάση να παρατηρούμε το πρόβλημα όταν δεν μπορούμε να εστιάσουμε σαφώς στην «κανονική» απόσταση ανάγνωσής μας.

Πώς μπορώ να μάθω αν έχω πρεσβυωπία;
Τελικά, η κοντινή όρασή σας θα επηρεαστεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστώνται οι τακτικές οφθαλμικές εξετάσεις (μία φορά το χρόνο). Ένας επαγγελματίας υγείας των ματιών μπορεί να διαγνώσει την πρεσβυωπία σας και να σας συνταγογραφήσει κατάλληλα γυαλιά ή φακούς επαφής, ανάλογα με τις ατομικές σας ανάγκες.

Ποιες είναι οι επιλογές μου για τη διόρθωση της όρασης;
Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές για να διορθώσετε την όρασή σας. Αυτό που είναι το καλύτερο για εσάς εξαρτάται από την ανάγκη για διόρθωση που έχετε και τον τρόπο ζωής σας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον επαγγελματία των ματιών σας σχετικά με τις ανάγκες σας και τις διαθέσιμες επιλογές.
Οι δύο πιο κοινές μέθοδοι για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας είναι τα γυαλιά οράσεως και οι πολυεστιακοί φακοί επαφής. Σε αντίθεση με τα γυαλιά για κοντά, τα γυαλιά οράσεως και οι πολυεστιακοί φακοί επαφής συνταγογραφούνται από τον επαγγελματία υγείας των ματιών σας για να δώσουν στα μάτια σας τη σωστή διόρθωση, ώστε να βλέπετε τόσο κοντά όσο και μακριά. Για να διαχειριστείτε την πρεσβυωπία σας, ο επαγγελματίας υγείας των ματιών σας μπορεί να σας συστήσει γυαλιά, όπως τα διπλεστιακά. Τα διπλεστιακά είναι ένας φακός με δύο συνταγές, μία στο κάτω μέρος του φακού για να διορθώσει την κοντινή όραση και μία στο επάνω μέρος του φακού για να διορθώσει την μακρινή όραση. Ο επαγγελματίας υγείας των ματιών σας μπορεί επίσης να σας συστήσει έναν φακό πολυεστιακό που έχει σχεδιαστεί με ένα σταδιακό συνδυασμό μεταβλητών συνταγών που θα σας βοηθήσουν να βλέπετε άνετα μακριά, ενδιάμεσα και κοντά.
Εάν φοράτε ή ενδιαφέρεστε να φορέσετε φακούς επαφής, θα πρέπει να ζητήσετε από τον επαγγελματία υγείας των ματιών σας πολυεστιακούς φακούς επαφής. Στο παρελθόν, η πρεσβυωπία σηματοδότησε την εμφάνιση της ανάγκης γυαλιών για κοντά ή γυαλιών οράσεως, έχοντας τη δυνατότητα να φορούν άνετα φακούς επαφής για μακρινή διόρθωση χωρίς να προκύπτει συμβιβασμός στην οπτική ποιότητα. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι σταματούν να φορούν φακούς επαφής καθώς γίνονται πρεσβύωπες. Τώρα, με τους πολυεστιακούς φακούς επαφής, πολλοί χρήστες φακών μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα ίδια πλεονεκτήματα όπως πάντα. Παρόμοια, με ένα πολυεστιακό οφθαλμικό φακό, ένας πολυεστιακός φακός επαφής έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να δείτε άνετα τα αντικείμενα κοντά, μακριά και ενδιάμεσα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των φακών επαφής;
Τα πλεονεκτήματα των φακών επαφής εκτιμώνται ιδιαίτερα από εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο:
• Σε σύγκριση με τα γυαλιά, οι φακοί επαφής επιτρέπουν όχι μόνο την καθαρή και σταθερή όραση, αλλά και την καλύτερη περιφερική όραση, η οποία είναι  εξαιρετικά σημαντική, για παράδειγμα, όταν οδηγείτε αυτοκίνητο.
• Οι φακοί επαφής δεν περιορίζουν την ελευθερία κινήσεων, καθώς δεν μπορούν να θολώσουν ούτε να γλιστρήσουν και να πέσουν κάτω. Είναι καλοί για εργασία, αναψυχή και ειδικά για αθλητικές και υπαίθριες δραστηριότητες.
• Οι φακοί επαφής δεν αποκρύπτουν τη φυσική ομορφιά των ματιών.

Δεν είναι όλοι οι πολυεστιακοί φακοί επαφής σχεδιασμένοι το ίδιο. Ζητήστε από τον επαγγελματία υγείας των ματιών σας τους φακούς επαφής 1-DAY ACUVUE® MOIST MULTIFOCAL, το μοναδικό πολυεστιακό φακό επαφής με τεχνολογία INTUISIGHT™, ένα προσαρμοσμένο σχεδιασμό εμπνευσμένο από τις φυσικές αλλαγές του ματιού καθώς ωριμάζει. Η τεχνολογία INTUISIGHT™ είναι η μοναδική, αποκλειστική σχεδίαση των φακών επαφής ACUVUE® που έχει  αναπτυχθεί για να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε αυτή τη φυσική κατάσταση. Ο οπτικός σχεδιασμός κάθε φακού είναι βελτιστοποιημένος ώστε να ευθυγραμμίζεται με τη φυσική μεταβολή του μεγέθους της κόρης, ανάλογα με την ηλικία και τη διαθλαστική ισχύ (υπερμετρωπία σε μυωπία).1 
Οι φακοί επαφής 1-DAY ACUVUE® MOIST MULTIFOCAL σας βοηθούν να απολαύσετε καθαρή όραση σε όλες τις αποστάσεις: κοντά, ενδιάμεσα και μακριά, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να φοράτε φακούς επαφής για να κάνετε τις δραστηριότητες που αγαπάτε.

Τι πρέπει να λάβω υπόψη κατά την επιλογή των φακών επαφής;
• Ρωτήστε τον επαγγελματία υγείας των ματιών σας για τους φακούς επαφής. 
• Θυμηθείτε, όσο πιο συχνά αντικαθιστάτε τους φακούς επαφής σας με ένα νέο ζευγάρι, τόσο υψηλότερο επίπεδο άνεσης και υγείας θα απολαμβάνετε, όπως με ένα φακό επαφής ημερήσιας αντικατάστασης.
• Επιλέξτε φακούς επαφής που ταιριάζουν με τις προσωπικές σας ανάγκες όρασης.
• Επιλέξτε μόνο φακούς επαφής υψηλής ποιότητας που συνιστώνται από τον επαγγελματία υγείας των ματιών σας.
• Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε σχετικά με τους φακούς επαφής που βοηθούν στο να μπλοκάρουν τη UV ακτινοβολία.*

Share with your friends
Tags: