Kois Optics

H κληρονομιά της Ερμούπολης στα μάτια μας…
Το γνωστό κατάστημα οπτικών στη Σύρο, τα οπτικά Σταύρος Κοής, το 2015, γιορτάζοντας την 30ή τους επέτειο, δημιούργησαν σε συνεργασία με το δημιουργικό και μοντέρνο brand “Italia Independent” μια συλλεκτική έκδοση γυαλιών ηλίου υπό τον τίτλο «Η κληρονομιά της Ερμούπολης».

Η ιδέα της δημιουργίας αυτής της συλλεκτικής έκδοσης γεννήθηκε από μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν τη Σύρο κι εμπνεύστηκαν από μια ιστορική οροφογραφία, σήμα κατατεθέν του νησιού. Είναι η εντυπωσιακή οροφογραφία του πρώην αρχοντικού Νικολαΐδη (πλέον ανήκει στην οικογένεια Κοή ) που χρονολογείται από το 1860 κι όπου σήμερα στεγάζεται το κατάστημα οπτικών Σταύρος Κοής.

Ένας μεγάλος κύκλος στο κέντρο αφήνει τις 4 γωνίες της οροφής ελεύθερες. Μέσα στον κύκλο ανθισμένα στεφάνια και στολίδια δημιουργούν 8 τμήματα μέσα στα οποία εμφανίζεται ο γαλανός ουρανός και το καθένα εμπεριέχει μια ελληνική θεότητα. Ο Δίας, ο Ερμής, η Θέμις, ο Απόλλωνας, η Δήμητρα, η Αθηνά, ο Ποσειδώνας και η Άρτεμις. Όλοι τους στέκονται σε ένα μικρό σύννεφο εκτός του Ποσειδώνα που εμφανίζεται μέσα στο στοιχείο του, τη θάλασσα.

Από το 2015, κάθε χρόνο, τα οπτικά Κοής συνεργάζονται με κορυφαία brands οπτικών όπως είναι οι Italia Independent, Motley Eyewear, Nea Optiki, αλλά και με το τμήμα Βιομηχανικού Σχεδίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εδρεύει στη Σύρο και σχεδιάζουν μια συλλεκτική έκδοση γυαλιών κι αξεσουάρ με θέμα τη συγκεκριμένη οροφογραφία, αναδεικνύοντας την πολιτιστική ταυτότητα και τη σπουδαία ιστορία του νησιού.

Μέρος των εσόδων από αυτές τις συλλεκτικές εκδόσεις δωρίζονται για να στηρίξουν την προσπάθεια ένταξης της Ερμούπολης στα Mνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Επικεφαλής αυτής της προσπάθειας είναι ο κ. Παύλος Χατζηγρηγορίου, ο οποίος βραβεύτηκε το 2015 με το Europa Nostra Award για το project του “Hermoupolis Digital Heritage Management”.

Share with your friends
Tags:
Previous Post

Uglybell

Next Post

Motley Eyewear