Συναντήσεις σχετικά με το νεοσύστατο ΝΠΔΔ και τον Κώδικα Δεοντολογίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ίδρυση του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με τίτλο «Πανελλήνιος Σύλλογος Οπτικών και Οπτομετρών Ν.Π.Δ.Δ.» του νόμου 4486/2017 και οι τελευταίες εξελίξεις επ’ αυτού δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορο το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ελληνικής Ακαδημίας Οπτομετρίας (ΕΑΟ). Μάλιστα, στις παραπάνω εξελίξεις ήρθε να προστεθεί αναπάντεχα η δημοσίευση του Κώδικα Δεοντολογίας, χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη ενημέρωση και διαβούλευση εντός του κλάδου.
Οι επαφές του ΔΣ της ΕΑΟ ξεκίνησαν την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, όπου ο Πρόεδρος κύριος Δρίτσας παρευρέθη στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος (ΟΣΟΟΕ). Άκουσε με προσοχή τις ανησυχίες των συμμετεχόντων, αρκετές από τις οποίες ενστερνίζεται ο ίδιος όπως και το σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΟ.
Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, έπειτα από πρόσκληση της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ), αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΟ βρέθηκε στα γραφεία της. Το παρών στη συνάντηση έδωσαν ο Πρόεδρος κύριος Δρίτσας, ο Αντιπρόεδρος κύριος Παπαγεωργίου, η Γενική Γραμματέας κυρία Κωνσταντακοπούλου και ο Έφορος κύριος Χατζηπαντελής. Πραγματοποιήθηκε ολοκληρωμένη παρουσίαση του νεοϊδρυθέντος νομικού προσώπου. Έπειτα, ακολούθησε ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση διάρκειας μεγαλύτερης των δύο ωρών, στην οποία τέθηκαν επί τάπητος όλοι οι προβληματισμοί που κατά καιρούς έχουν εκφραστεί. Ο διάλογος οδήγησε σε ωφέλιμα συμπεράσματα. Μάλιστα, η Ελληνική Ακαδημία Οπτομετρίας ως επιστημονικός σύλλογος κλήθηκε να δώσει τις προτάσεις της σε σειρά κρίσιμων τομέων για το σήμερα και το αύριο της επιστήμης μας. Αυτοί οι τομείς περιλαμβάνουν τη πρακτική άσκηση των φοιτητών του τομέα Οπτικής & Οπτομετρίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, την ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναβάθμιση των επαγγελματιών οπτικών σε οπτομέτρες, τη δια βίου μάθηση των οπτικών-οπτομετρών, αλλά και πρόταση για την άρση της «εποπτείας» των οπτικών-οπτομετρών από τους οφθαλμιάτρους.
Ο κύκλος των επαφών του Διοικητικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, τη Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με τίτλο «Πανελλήνιος Σύλλογος Οπτικών και Οπτομετρών Ν.Π.Δ.Δ.», με κύριο θέμα την ενημέρωση των συναδέρφων. Εκ μέρους της ΕΑΟ παρέστησαν ο Πρόεδρος κύριος Δρίτσας και ο Έφορος κύριος Χατζηπαντελής. Πέρα από την ανάλυση των επόμενων βημάτων που θα ακολουθήσει η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, η συζήτηση αναπόφευκτα πέρασε στο Κώδικα Δεοντολογίας Οπτικών-Οπτομετρών που απρόσμενα δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 10 Φεβρουαρίου, το Υπουργείο Υγείας. Το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΕΑΟ, ο οποίος έθεσε επί τάπητος το σύνολο των ανησυχιών και πιθανών φραγμών που θα μπορούσε δυνητικά να θέσει αυτός ο Κώδικας στην άσκηση του επαγγέλματός μας και στην επιστήμη της Οπτομετρίας. Σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε με φωνές περί μη εφαρμογής του συγκεκριμένου κώδικα λόγω ανενεργού νομικού προσώπου ή σε μελλοντικές διεκδικήσεις αλλαγών από το Υπουργείο Υγείας. Αντιθέτως, αναγνωρίζουμε ως μοναδική λύση τη δημιουργία ενός νέου βελτιωμένου Κώδικα Δεοντολογίας Οπτικών-Οπτομετρών με προτάσεις από το σύνολο των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των Συλλόγων της χώρας, πριν την ενεργοποίηση του παρόντος. Σίγουρα θα θέσουμε όλες τις δυνάμεις μας προς αυτό το σκοπό!
Η Ελληνική Ακαδημία Οπτομετρίας αποτελεί ανιδιοτελώς θεματοφύλακα της επιστημοσύνης του επαγγέλματος των Οπτικών & Οπτομετρών, με πρωταρχικό σκοπό την υπεράσπισή της. Πάντα με κριτική σκέψη και αντικειμενικότητα. Η ΕΑΟ θα σταθεί αρωγός και θα στηρίξει με οποιοδήποτε μέσο κάθε προσπάθεια εξέλιξης του κλάδου και των υπηρεσιών που παρέχουν οι επαγγελματίες του.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους!

Το ΔΣ της ΕΑΟ

Share with your friends
Tags: