Ενέργεια Ε.Α.Ο. για την αυτονόμηση του τμήματος Οπτικής-Οπτομετρίας

Η Ελληνική Ακαδημία Οπτομετρίας ( Ε.Α.Ο. ) πιστή στο σκοπό της για την προάσπισή, αναβάθμιση και αναγνώριση του Οπτικού Οπτομέτρη καθώς και ενεργά παρούσα στις εξελίξεις, επικοινώνησε με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με αίτημα την αυτονόμηση του τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας στο ΠαΔΑ.

Δελτίο τύπου της Ε.Α.Ο.

Κατέθεσε την παρακάτω επιστολή τεκμηριώνοντας το αίτημα της και ζητώντας την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για το θέμα αυτό. Την επιστολή συνυπέγραψαν η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών (ΠΕΟΟ) και η Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών & Οπτομετρών Ελλάδος (ΟΣΟΟΕ).
Η Ε.Α.Ο. Με την ευκαιρία αυτή ευχαριστεί τους προαναφερόμενους και προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας αυτής και για άλλα σοβαρά θέματα του κλάδου.

«Προς: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Η κατάσταση της Τριτοβάθμιας Παιδείας, ως αυτή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στο χώρο της Οπτικής & Οπτομετρίας, προκαλεί την εύλογη ανησυχία καθώς και τον προβληματισμό των μελών του. Προ ολίγων ετών, ο κλάδος μας είχε δυο ισχυρά αυτόνομα Τμήματα Οπτικής & Οπτομετρίας στις Σχολές Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας, που τον τροφοδοτούσαν με απόφοιτους. Η πρώτη υπαγόταν στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Δυτικής Ελλάδος με έδρα το Αίγιο Αχαΐας και η δεύτερη στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Αθήνας. Τα παραπάνω Τμήματα είχαν υψηλή ζήτηση καθώς εισάγονταν περισσότεροι από εκατό (100) επιτυχόντες των πανελληνίων εξετάσεων σε κάθε ένα από αυτά ανά έτος. Το Πτυχίο που απονεμόταν είναι ισοδύναμο Βρετανικών & Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και κατατάσσεται στο μέγιστο επίπεδο έξι (6) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Ποιότητας, παρέχοντας αυτόνομες προπτυχιακές σπουδές επιπέδου Bachelor (240 ECTS). Συγχρόνως, η απορρόφηση των αποφοίτων από την αγορά εργασίας ήταν υψηλή, συνεισφέροντας στη μείωση της ανεργίας, τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος και της εθνικής οικονομίας εν γένει.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Οπτομετρίας (World Council of Optometry), επίσημο εταίρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization), η Οπτομετρία ορίζεται ως ένα αυτόνομο και ανεξάρτητο επάγγελμα υγείας, με εκπαίδευση, θεσμοθέτηση και αδειοδότηση. Οι Οπτικοί – Οπτομέτρες είναι πρωτοβάθμιοι επαγγελματίες υγείας της όρασης και του οπτικού συστήματος. Παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες για τη φροντίδα των οφθαλμών και της όρασης με τρόπο που δεν παρέχεται από κανέναν άλλο κλάδο υγείας όπως η εφαρμογή φακών επαφής, η εφαρμογή βοηθημάτων χαμηλής όρασης, η εκτέλεση προγραμμάτων ασκήσεων για την βελτίωση και αποκατάσταση οπτικών δυσλειτουργιών.
Κατά τη συγχώνευση του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το αυτόνομο Τμήμα Οπτικής & Οπτομετρίας με έδρα το Αίγιο Αχαΐας τέθηκε σε καθεστώς κατάργησης. Από την άλλη πλευρά, με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Πα.Δ.Α.), το αυτόνομο Τμήμα Οπτικής & Οπτομετρίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας μετατράπηκε σε Τομέα, εντασσόμενο στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται ως ξεχωριστή επιλογή στο μηχανογραφικό ο Τομέας Οπτικής & Οπτομετρίας, παρά μόνο το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών. Συνολικά, οι επιπτώσεις αυτών των ενεργειών έχουν οδηγήσει στην κατακόρυφη μείωση των εισακτέων και κατ’ ακολουθία και των αποφοίτων. Στη συνεχή μείωση του αριθμού των φοιτητών που επιλέγουν το Τομέα της Οπτικής & Οπτομετρίας εντός του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών συμβάλλει επιπλέον και η έλλειψη θέσεων απασχόλησης στο δημόσιο τομέα και ειδικότερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.).
Τόσο εμείς, όσο και η Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος (ΟΣΟΟΕ), και η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών & Οπτομετρών που συνυπογράφουν την παρούσα επιστολή αγωνιούμε για το παρόν και το μέλλον. Φοβόμαστε ότι η σταδιακή μείωση των εισακτέων θα οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση του Τομέα ή την κατάργηση του. Παρότι διαρκώς νέα κράτη προστίθενται σε αυτά που αναγνωρίζουν και αναβαθμίζουν την Οπτομετρία, η Ελλάδα κάνει βήματα προς τα πίσω υποβαθμίζοντας και καταργώντας τα Τμήματα.
Η πιθανότητα να μην υφίσταται πλέον Τμήμα/Τομέας και συνεπώς να μην υπάρχουν απόφοιτοι Οπτικής & Οπτομετρίας από Ελληνικά Πανεπιστήμια, θα ήταν εξαιρετικά δυσμενής εξέλιξη για τον κλάδο και την επιστήμη μας στο σύνολό της.
Συνεπώς, επιβάλλεται ο υφιστάμενος Τομέας Οπτικής & Οπτομετρίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής να ενισχυθεί και ενδεχομένως να ανεξαρτητοποιηθεί σε αυτόνομο Τμήμα, προκειμένου να σταθεί αντάξια στο ρόλο του ως μοναδική πηγή παραγωγής αποφοίτων για έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο. Επίσης, προσδοκούμε στην επανεξέταση της απόφασης περί κατάργησης του Τμήματος Οπτικής & Οπτομετρίας που εδρεύει στο Αίγιο Αχαΐας και ανατροπής αυτής, ώστε να δεχθεί εκ νέου εισακτέους

Share with your friends
Previous Post

ACUVUE® OASYS MULTIFOCAL

Next Post

MIDO 2022