Οpticomm: 50 χρόνια επιτυχημένης πορείας!

Ο Νάσος Κωτσόβουλος και ο Βασίλης Γουλιέλμος συζητούν για το πριν, το σήμερα και το αύριο της Opticomm

Αγαπητέ Νάσο, θα ήθελα λίγα λόγια για σένα, πως ξεκίνησες αλλά και την πορεία σου στον κλάδο ώστε να σε γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες του περιοδικού μας.

Η αλήθεια είναι ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα στο κλάδο των οπτικών. Προέρχομαι από μια οικογένεια που βρίσκεται στον χώρο δεκαετίες και αυτό είχε ως συνέπεια όχι μόνο την επαφή μου με το κλάδο από μικρή ηλικία αλλά και την επαγγελματική μου ενασχόληση με τα οπτικά. Από πολύ νωρίς ακολουθούσα τον πατέρα μου στις διεθνείς εκθέσεις με αποτέλεσμα να έρχομαι σε επαφή με μεγάλες εταιρίες και να αποκτώ σημαντικές εμπειρίες. Επίσης, είχα τη ευκαρία να βρεθώ σε μεγάλα ελληνικά εργοστάσια οπτικών ειδών της εποχής όπως του κ. Γεωργίου Γκέσουρα, του κ. Αυγουστή Μπολιά αλλά και το εργοστάσιο οφθαλμικών φακών TELAMON LENS του κ. Κώστα Πανταζίδη με τον οποίο μας συνδέει και οικογενειακή σχέση και ήταν δίπλα μου σε πολλά βήματά μου. Έτσι είχα τη δυνατότητα να μάθω όλη τη διαδικασία παραγωγής από το Α έως το Ω και να έχω μια ολοκληρωμένη εικόνα. Ανέλαβα από τον πατέρα μου τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης το 2002 αφού πρώτα ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στον τομέα Διοίκησης Επιχειρήσεων και International Business στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθηνών. Έκτοτε, εκτός από τη διοίκησή της εταιρίας, συνεχίζω τη δραστηριότητά μου ως εξωτερικός πωλητής και το βρίσκω πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να επισκέπτομαι τα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, να έρχομαι σε επαφή με καινούριους και παλιούς πελάτες, να αφουγκράζομαι τις ανάγκες τους και με βάση αυτές τις ανάγκες αλλά και τις νέες τάσεις της μόδας να αναπτύσσω το δειγματολόγιό μας. Η επιχειρηματική μας φιλοσοφία και αποστολή ήταν πάντα να κατανοούμε και να καλύπτουμε αποτελεσματικά τις ανάγκες των οπτικών πριν και μετά την πώληση και να προβλέπουμε τις απαιτήσεις του τελικού καταναλωτή.

Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον να επισκέπτομαι τα καταστήματα, να αφουγκράζομαι τις ανάγκες τους και με βάση αυτές και τις νέες τάσεις της μόδας να αναπτύσσω το δειγματολόγιό μας

Πότε ιδρύθηκε η Opticomm, πως συνέχισε στον χρόνο και ποια ιδέα ή καλύτερα επαγγελματικό όνειρο αντιπροσωπεύει για σένα σήμερα

Η εταιρεία ξεκίνησε από τον πατέρα μου τον Χρήστο Κωτσόβουλο το 1973, ως αντιπρόσωπος φακών πλάνο ηλίου της εταιρίας SOLA ITALIA την εποχή εκείνη. Ο πατέρας μου ήταν πολύ γνωστός και αγαπητός στον χώρο των οπτικών για την συνέπεια, την αξιοπιστία του και τον σεβασμό προς τον πελάτη-συνεργάτη, αξίες που έχουν χαραχθεί στο DNA της εταιρείας μέχρι σήμερα και οι οποίες αποτελούν γνώμονα για τα δικά μας επαγγελματικά βήματα. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε καταφέρνουμε να διατηρούμε άριστες συνεργασίες χρόνων με πελάτες μας και οπτικούς δεύτερης και τρίτης γενιάς ενώ προσπαθούμε πάντα να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας. Βρισκόμαστε σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο κέντρο της Αθήνας στην Κυψέλη, σε ένα φιλικό και σύγχρονο περιβάλλον όπου οι πελάτες μας έχουν τη δυνατότητα και να δειγματιστούν και να εξυπηρετηθούν από τους άριστα καταρτισμένους συνεργάτες μας. Το όραμά μας είναι να προσφέρουμε μοντέρνα και ταυτόχρονα λειτουργικά και εμπορικά σχέδια γυαλιών ηλίου και οράσεως. Άλλωστε είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το επιπλέον μίλι προκειμένου να προσφέρουμε ”value for money” προϊόντα άριστης ποιότητας. Πρόκειται για τις νέες συλλογές μας οι οποίες θα ενθουσιάσουν τους πελάτες μας και για τις οποίες αξίζει να κάνετε λίγο ακόμα υπομονή

Η συνέπεια, η αξιοπιστία και ο σεβασμός προς τον πελάτη-συνεργάτη είναι οι αξίες που έχουν χαραχθεί στο DNA της εταιρείας μέχρι σήμερα

Ποια είναι τα κύρια Brands που διαθέτει στο portofolio της η Opticomm και τι σχεδιάζει για το μέλλον;

Η Opticomm Hellas σήμερα εισάγει και διανέμει με επιτυχία πολλές αξιόπιστες μάρκες σκελετών και φακών πλάνο ηλίου, όπως Carl Zeiss Vision Sunlens dpt, Formula1 Eyewear, Dutz Eyewear, Eyecroxx, Linea Roma U.S.A. Ταυτόχρονα, έχουμε επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας σχεδιάζοντας, κατασκευάζοντας και διανέμοντας δύο “house” brands γυαλιών οράσεως και ηλίου, Blade και Reflet de Paris, και πλάνο φακούς ηλίου με την επωνυμία “Opticomm Sunlenses” συνεργαζόμενοι στενά με διαφορετικά εξειδικευμένα εργοστάσια – επιλεγμένα με αυστηρά κριτήρια της δικής τους τεχνογνωσίας και επιδιώκοντας να προσφέρουμε οικονομικές, μοντέρνες και αξιόπιστες λύσεις από άποψη τιμής, ποιότητας και σχεδίασης.

Η έμπνευση για τις συλλογές Opticomm αντλείται από τις τάσεις της μόδας που αποτυπώνονται στα σχέδια των σκελετών μας σε συνδυασμό με την απλότητα και την κομψότητα της Opticomm. Οι νέες μας συλλογές θα είναι σίγουρα εντυπωσιακές και θα έχουν όλοι οι οπτικοί τη δυνατότητα να τις ανακαλύψουν από κοντά είτε στους κατ’ ιδίαν δειγματισμούς είτε στο περίπτερο μας στην Circum Eye.

Πως έχει αλλάξει ο κλάδος των Οπτικών από την ημέρα που ανέλαβες την Opticomm και πως βλέπεις την εξέλιξή του.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια η αγορά και οι πελατειακές σχέσεις έχουν αλλάξει αρκετά, όχι μόνο στο κλάδο των οπτικών αλλά γενικότερα στο εμπόριο. Μεγάλες εταιρείες και αλυσίδες έχουν εμφανιστεί αλλά επειδή ο οπτικός αναπτύσσει προσωπική σχέση εμπιστοσύνης με τον πελάτη του, πιστεύω ότι η αγορά θα είναι πάντα μοιρασμένη σε μικρά ή μεγαλύτερα οπτικά καταστήματα, τα οποία βέβαια κι αυτά με τη σειρά τους θα πρέπει να εξελίσσονται σε προϊόντα και υπηρεσίες Παράλληλα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το διαδίκτυο και την ραγδαία αύξηση των on line πωλήσεων. Εμείς ως εταιρεία χονδρικής έχουμε αναπτύξει ένα Β2Β site για την εξυπηρέτηση των πελατών μας www.opticomm.gr, όπου μπορούν να δουν τα προϊόντα και τις τιμές χονδρικής μόνο οι εγγεγραμμένοι πελάτες μας.

Έχεις επιλέξει να συμμετάσχεις και φέτος στη νέα έκδοση της CircumEye#5. Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που σε οδήγησαν στη συμμετοχή;

Την Circum Eye την παρακολουθούμε και συμμετέχουμε από τα πρώτα της δειλά βήματα στην Αθηναΐδα. Θεωρούμε ότι είναι η μόνη αξιόλογη και επιτυχημένη έκθεση στον κλάδο που ανανεώνεται και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες συμμετοχές, αξιόλογα brands, φρέσκες ιδέες. Από την πλευρά μας είναι μία ευκαιρία να συναντήσουμε τους πελάτες μας, να παρουσιάσουμε τα προϊόντα μας και να ανταλλάξουμε απόψεις για τις εξελίξεις και τις νέες τάσεις. Φέτος συμμετέχουμε στο περίπτερο 19 με εταιρική παρουσία ως Opticomm κι όχι monobrand, όπου θα παρουσιάσουμε όλο το portofolio μας. Είναι μια πρόκληση για μας καθώς θα παρουσιάσουμε ιδιαίτερες και καινούριες συλλογές με εντυπωσιακά σχέδια και άριστη ποιότητα.

Εν κατακλείδι της όμορφης συζήτησης που είχαμε θα ήθελα λίγες σκέψεις σου για τη θέση που θα ήθελες να έχει η Opticomm στο μέλλον στον κλάδο.

Η εταιρεία μας στα πλαίσια της εξωστρέφειας της εκτός από την έκθεση Circum Eye, συμμετείχε και στην διεθνή έκθεση οπτικών στο Μόναχο, την Opti, τον περασμένο Ιανουάριο με στόχο να διερευνήσει την αγορά της Ευρώπης, και όχι μόνο, για εξαγωγές. Είχαμε αρκετές επαφές και παραγγελίες που εκτελέσαμε άμεσα. Η εξαγωγική δραστηριότητα είναι κάτι που μας ενδιαφέρει να αναπτύξουμε στο μέλλον με σταθερά βήματα. Στην ανταγωνιστική Ελληνική αγορά η διατήρηση του υγιούς πελατολογίου μας και η ενδυνάμωση του δειγματολογίου με νέα προϊόντα και υπηρεσίες είναι πρωταρχικός στόχος, καθώς επενδύουμε στις σχέσεις με τους πελάτες-συνεργάτες μας, όπως ανέφερα και παραπάνω.

Φέτος γιορτάζουμε τα 50 χρόνια της επιτυχημένης πορείας μας στον χώρο και προχωράμε δυναμικά και μεθοδικά για τα επόμενα βήματα μας.

Μας ενδιαφέρει να αναπτύξουμε στο μέλλον με σταθερά βήματα την εξαγωγική μας δραστηριότητα.

Share with your friends