Greek Handmade Frames

Το πρώτο πράγμα που παρατηρείς καθώς φτάνεις στις κεντρικές εγκαταστάσεις του εργοστασίου οπτικών Greek Handmade Frames (GHF), 45χλμ ανατολικά της Αθήνας κοντά στο Διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, είναι η απόλυτη γαλήνη και αρμονία του τοπίου. Θα μπορούσε να είναι και τόπος διαλογισμού.

Αρθρογράφος: Βασίλης Γουλιέλμος,
Εκδότης, [email protected]

Μας υποδέχτηκε ο Θύμιος, ο αρχι-μάστορας της γραμμής παραγωγής με μία θερμή χειραψία και ύστερα από μία αποκαλύπτική ξενάγηση αντιλήφθηκα οτι όντως τα 40 άτομα της ομάδας θα μπορούσαν να είναι μοναχοί που διαλογίζονται, ώστε μέσα από μία λεπτομερή και πνευματική διαδικασία να δημιουργούνται τα χειροποίητα αριστουργήματα που μας παρουσίασαν.
Από την πρώτη στιγμή που μπαίνεις στην γραμμή παραγωγής καταλαβαίνεις οτι το πάθος για την τελειότητα σε συνδυασμό με τα υψηλά standard λειτουργίας, αποτυπώνονται στο βλέμμα του κάθε τεχνίτη. Καθένας έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας τουλάχιστον ένα από τα 55 στάδια παραγωγής που απαιτούνται για την κατασκευή των γυαλιών ηλίου και σκελετών οράσεως.

Προχωρώντας σε κάθε τμήμα αντιλαμβανόμουν ολοένα και περισσότερο την προσπάθεια που απαιτείται στο τμήμα R&D για την δημιουργία νέων τεχνικών και συνδυασμών υλικών προκειμένου να αποδοθεί το κάθε νέο σχέδιο με μοναδικό τρόπο. Τεχνολογία των υλικών, αυστηροί έλεγχοι των πρώτων υλών, πρωτότυπα, δοκιμές αντοχής και αυστηροί ποιοτικοί έλεγχοι.
Το υλικό που εξειδικεύεται το GHF για την κατασκευή οπτικών είναι το acetate, ενώ όπως μας ενημέρωσαν μπορούν να κατασκευάσουν και combination frames σε συνδυασμό με μεταλλικά στοιχεία. Ανοίγοντας την πόρτα της αποθήκης, ύστερα από ειδική άδεια που μου δόθηκε, βρεθηκα μπροστά σε μία πανδαισία χρωμάτων και χρωματικών συνδυασμών που έφεραν την σφραγίδα του Mazzucchelli, του καλύτερου κατασκευαστή acetate στον κόσμο όπως με ενημέρωσαν.

Η επόμενη πόρτα ήταν κλειδωμένη και ρώτησα εάν μπορώ να έχω πρόσβαση, η απάντηση ήταν αρνητική, αφού όπως μου εξήγησαν εκεί φυλάσονται όλα τα σχέδια ιδιωτικής πνευματική ιδιοκτησίας των πελατών και είναι διαβαθμισμένη η πρόσβαση. Παρόλα αυτά η περιέργειά μου ικανοποιήθηκε στην συνέχεια, έχοντας την τύχη να παρακολουθήσω την κατασκευή της νέας collection του brand Zeus + Δione σε διάφορα στάδια παραγωγής, άλλωστε το brand αυτό διατίθεται από την ομάδα του GHF.
Συζητώντας με τον υπεύθυνο της γραμμής παραγωγής, Άγγελο Δεστούνη, συνειδητοποίησα το μέγεθος της προσπάθειας και της επένδυσης που χρειάζεται για να καταφέρεις μόλις σε 6 χρόνια (ιδρύθηκε το 2013) να απασχολείς 40 τεχνίτες παραγωγής, 4 μονάδες CNC και να λειτουργείς με Ευρωπαϊκά standards σε επίπεδο γνώσης αλλά και κανονισμούς λειτουργίας.
Η επίσκεψή μου συνεχίστηκε στα γραφεία του GHF, εκεί όπου συνάντησα έναν από τους σχεδιαστές της ομάδας, τον Σίμο, και μου εξήγησε οτι ο ρόλος του είναι να γεφυρώνει τις απαιτήσεις των πελατών με τις ιδιαιτερότητες της παραγωγικής διαδικασίας. Η σχεδιαστική ομάδα του GHF αποτελείται από 4 άτομα με έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνικών, τον σχεδιασμό collection σύμφωνα με την ταυτότητα των brands και τη δημιουργία πρωτοτύπων.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στο GHF και λίγο πρίν τελειώσει η ξενάγηση, εμφανίστηκε ο υπεύθυνος διεθνών πωλήσεων του GHF, Κώστας Δεστούνης μαζί με έναν πελάτη από τον Καναδά, προκειμένου να τον ξεναγήσει στην διαδικασία της παραγωγής. Εκεί με ενημέρωσε οτι το πελατολόγιο του GHF αποτελείται από διεθνή brands από Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, ΗΠΑ, Νότιο Κορέα κ.α.
Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης συνειδητοποίησα οτι εδώ εκτυλίσσεται ένα success story, αφού τα Ελληνικά γυαλιά έχουν σε διεθνές επίπεδο μία μοναδική ταυτότητα με την υπογραφή του GHF και την εμπιστοσύνη των πελατών τους διεθνώς.

Share with your friends
Tags: