SILMO 2024: Η δυναμική του παρόντος και του μέλλοντος

Η έκθεση SILMO Paris 2024 ετοιμάζεται να υποδεχτεί όλους τους φορείς του κλάδου της οπτικής με τη συμμετοχή περισσότερων από 900 εκθετών από όλο τον κόσμο και την εκπροσώπηση 1500 brands από 144 χώρες. Το κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός θα αναπτυχθεί σε επιφάνεια έκτασης 75.000 m² (Αίθουσες 6 & 7), προσφέροντας μια σημαντική πλατφόρμα για να ανακαλύψετε λεπτομερώς τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, καινοτόμα προϊόντα και τις νέες τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της βιομηχανίας της οπτικής σε παγκόσμιο επίπεδο

Η επιτυχία της SILMO Paris έγκειται στο εύρος και το βάθος της προσφοράς της, καλύπτοντας όλα τα στοιχεία του κλάδου: γυαλιά, φακούς, μηχανήματα, εξοπλισμό καταστημάτων, πινακίδες και κεντρικές αγορές, εκπαίδευση, κ.λπ. Ένα διεθνές σταυροδρόμι για εμπορικές επαφές, η έκθεση οφείλει επίσης την επιτυχία της στα πολυάριθμα εργαλεία σκέψης και στους μοναδικούς χώρους ανταλλαγής απόψεων για το μέλλον της οπτικής-οφθαλμολογίας, συγκεντρωμένα υπό τη σημαία της SILMO NEXT. Το concept αυτό εκφράζει την επιθυμία της έκθεσης να είναι στην αιχμή των αισθητικών και τεχνολογικών προκλήσεων ενός κλάδου προσανατολισμένου προς το μέλλον.

Ο Eric Lenoir, Διευθυντής των εκθέσεων SILMO, υπογραμμίζει τον μεταμορφωτικό αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στη βιομηχανία οπτικών: “Από τον σχεδιασμό έξυπνων γυαλιών εξοπλισμένων με ΤΝ έως τα επαναστατικά εργαλεία για τους οπτικούς, οι δυνατότητες είναι τεράστιες. Φανταστείτε γυαλιά που μπορούν να μεταφράζουν στιγμιαία μια γλώσσα χάρη σε μια ενσωματωμένη κάμερα ή συσκευές που εντοπίζουν προληπτικά σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές κρίσεις ή τη νόσο του Πάρκινσον. Αυτή η ταχεία εξέλιξη απαιτεί γρήγορη προσαρμογή από τους επαγγελματίες: χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση, η ΤΝ θα μπορούσε ενδεχομένως να αντικαταστήσει τους παραδοσιακούς οπτικούς.

Παράλληλα, η ανάπτυξη τεχνολογιών όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση στο κατάστημα επαναπροσδιορίζει την κατασκευή γυαλιών με αυξημένο αυτοματισμό, μειώνοντας έτσι τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Αυτή η μεταμόρφωση θα επιτρέψει στους οπτικούς να επικεντρωθούν σε υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθιστώντας τους, πραγματικούς συμβούλους σε θέματα άνεσης στην όραση και προληπτικής υγείας, ενσωματώνοντας ακόμη και λειτουργίες όπως ήχο ή πρόληψη πτώσεων.

Σε αυτό το συνεχώς εξελισσόμενο τοπίο, είναι κρίσιμο για τους οπτικούς να κατανοήσουν αυτές τις αλλαγές για να παραμείνουν ενημερωμένοι και ανταγωνιστικοί. Πράγματι, η Meta ανακοίνωσε ότι τα συνδεδεμένα γυαλιά θα αντικαταστήσουν το smartphone σε λίγα χρόνια, μεταμορφώνοντας τον παραδοσιακό ρόλο του οπτικού. Για να προσαρμοστούν στις νέες εξελίξεις, οι επαγγελματίες πρέπει να επανεφεύρουν την εμπειρία του καταστήματος, εστιάζοντας στην εξυπηρέτηση πελατών και την καινοτομία, αναθεωρόντας την ίδια στιγμή το οικονομικό μοντέλο για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί την επόμενη δεκαετία.

Η SILMO PARIS 2024 συνεχίζει έτσι να τονίζει την επιθυμία της να παραμένει στην αιχμή των αισθητικών και τεχνολογικών προκλήσεων μιας βιομηχανίας που προσανατολισμένης προς το μέλλον. Από τις 20 έως τις 23 Σεπτεμβρίου, οι διάφοροι ειδικά αφιερωμένοι χώροι θα επιτρέψουν στους επισκέπτες να ανακαλύψουν τη βιομηχανία της οπτικής-οφθαλμολογίας του αύριο, αντικατοπτρίζοντας για άλλη μια φορά την φιλοδοξία της έκθεσης να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά

FUTUROLOGY

Η ΟΠΤΙΚΗ ΤΟ 2035

Ο χώρος «FUTUROLOGY», αναπτυγμένος σε διαφορετικές συμπληρωματικές ζώνες προσκαλεί τους επισκέπτες να βυθιστούν στο μέλλον της οπτικής, με συναρπαστικές προοπτικές για τα έτη 2025 έως 2035. Τεχνολογικές καινοτομίες και διαδραστικές εμπειρίες απεικονίζουν τη μελλοντική εικόνα του κλάδου που μπορείτε να ανακαλύψετε ως δοκιμαστικούς πάγκους.

1. ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ / ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ
Οι φυσικοί και εικονικοί κόσμοι συναντώνται πλέον για να εξερευνήσουν νέες προσεγγίσεις στο σχεδιασμό των σημείων πώλησης, με στόχο να κάνουν την εμπειρία του πελάτη πιο ομαλή και διαισθητική.

Ψηφιακή Εμπειρία: αυτός ο χώρος επιτρέπει την ανακάλυψη του πώς οι κινητές τεχνολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνουν τους παραδοσιακούς οπτικούς ελέγχους.
Οπτικοί Έλεγχοι & Προσωποποιημένες Μετρήσεις: κράνη εικονικής πραγματικότητας προσομοιώνουν διάφορες λύσεις φακών, ενώ σαρωτές 3D προσφέρουν ακριβείς μετρήσεις για βέλτιστη εξατομίκευση των γυαλιών.
Εικονική Δοκιμή & Τοπική Παραγωγή: η δημιουργία εξατομικευμένων γυαλιών είναι δυνατή χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη. Ένα εξατομικευμένο avatar διευκολύνει την εικονική δοκιμή των σκελετών και στη συνέχεια η τρισδιάστατη εκτύπωση παράγει τα γυαλιά σε πραγματικό χρόνο, μαζί με τη συναρμολόγηση και την κοπή των φακών που πραγματοποιούνται επί τόπου. Μια 100% τοπική παραγωγή σε 0 χλμ!

2. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΖΩΝΗ: ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ
Στην καρδιά του «Futurology», ένας χώρος ανακαλύψεων και ανταλλαγών παρουσιάζει τις τελευταίες καινοτομίες.

Pitchs / Εργαστήρια: μια κυκλική σκηνή, η οποία συμπληρώνεται από δύο διαδρόμους, φιλοξενεί δυναμικές παρουσιάσεις, παρουσιάσεις νεοφυών επιχειρήσεων και διαδραστικά εργαστήρια.

Συνδεδεμένα Προϊόντα: πέντε βιτρίνες εκθέτουν συνδεδεμένα προϊόντα, ενώ μια ειδική βιτρίνα αποκαλύπτει ένα concept συνδεδεμένων γυαλιών, αποτέλεσμα της δουλειάς της Επιτροπής Ειδικών. Αυτές οι βιτρίνες προσφέρουν μια ματιά στις μελλοντικές τάσεις και τεχνολογίες που θα μεταμορφώσουν την καθημερινότητα.

3. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ AR/VR/XR
Οι πραγματικοί και εικονικοί κόσμοι δεν διασταυρώνονται πια, αλλά συνυπάρχουν για πρωτόγνωρες και εκπληκτικές εμπειρίες.

Εικονικές Εμπειρίες: μια ενότητα αφιερωμένη στις εμπειρίες RX και στην ευαισθητοποίηση για την οπτική ανεπάρκεια, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τις Arts et Métiers, με στόχο την κατανόηση των προκλήσεων της χαμηλής όρασης μέσω εμβυθιστικών προσομοιώσεων.

Επιδείξεις Έξυπνων Προϊόντων: Παρουσίαση δύο smart eyewear, Meta και Pulse Audition, προκειμένου να δοκιμάσετε αυτά τα έξυπνα γυαλιά που ενσωματώνουν προηγμένες λειτουργίες, συνδυάζοντας άνεση, σχεδιασμό και τεχνολογία.

ΦΟΡΟΥΜ ΤΑΣΕΩΝ & TRENDS BY SILMO

Ο χώρος FUTUROLOGY που εξερευνά τόσο το εγγύς όσο και το μακρινό μέλλον, συνδέεται με το ΦΟΡΟΥΜ ΤΑΣΕΩΝ το οποίο εστιάζει στις μορφές, τα χρώματα και τα υλικά των γυαλιών, μια πλήρη επισκόπηση που προσφέρει μια ματιά στους καλύτερους σκελετούς γυαλιών οράσεως και ηλίου των εκθετών που βρίσκονται στην έκθεση. Μια σκηνογραφία που συμπληρώνεται από μια ξεχωριστή έκδοση TRENDS by SILMO, η οποία παραπέμπει σε ένα πραγματικό βιβλίο τάσεων. Ακολουθούν οι τέσσερις τάσεις που ταυτοποιήθηκαν

FREE COLORAMA

Μονόχρωμα, δίχρωμα, τρίχρωμα ή πολύχρωμα, τα γυαλιά παρουσιάζουν παλέτες που δεν φοβούνται να δείξουν τολμηρές χρωματικές προτάσεις για να απομακρύνουν τις μαύρες ιδέες

VIRTUOUS SIMPLICITY

Το «ήσυχο» design επιβάλλεται με έναν μινιμαλισμό χωρίς περιττά στοιχεία, το αποκορύφωμα της καθαρής γραμμής. Το μέταλλο κατέχει τον πρώτο λόγο, ενώ το διάφανο πλαστικό ξέρει πώς να περιορίσει τη χρήση του για να βρει τη θέση του σε αυτή την αναζήτηση της απλότητας.

 CLASSIC VARIATIONS

Aξεπέραστα, διαχρονικά, η έλξη για τα κλασικά μοντέλα οφείλεται στην ικανότητά τους να περνούν χωρίς καμιά προσπάθεια από τη μια εποχή στην άλλη. Και να επανεφευρίσκονται χωρίς ποτέ να κουράζουν!

 FULL SUN

Τα γυαλιά ηλίου καταλαμβάνουν όλο και πιο σημαντική θέση στην οπτική (με ή χωρίς ήλιο!), ένα αξεσουάρ που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των συλλογών των μεγαλύτερων οίκων μόδας και πολυτελών ειδών, ενώ παραδοσιακόι και νέοι κατασκευαστές οπτικών λάνσάρουν ολοκληρωμένες σειρές.

2024 OPTICAL DESIGN CONTEST

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ DESIGN OPTIQUE
Ανακαλύψτε τους υποψηφίους

Αναδεικνύοντας την τεχνογνωσία, προάγοντας τον κλάδο, ενθαρρύνοντας την καινοτομία: η SILMO προωθεί επίσης τα ταλέντα του αύριο με τον Διαγωνισμό Design Optique. Η τρίτη έκδοση αυτού του διαγωνισμού, η οποία απευθύνεται σε φοιτητές σχολών σχεδίου από όλο τον κόσμο, επικεντρώνεται στα γυαλιά που, πέρα από τη διόρθωση και την προστασία της όρασης, εξερευνούν νέες λειτουργίες και νέες χρήσεις.

Η κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τον Olivier JAULT και αποτελούμενη από επαγγελματίες του κλάδου των οπτικών και του design, συνεδρίασε στις αρχές Ιουλίου προκειμένου να αξιολογήσει τα έργα που έλαβε από τις διάφορες σχολές σχεδίου και να επιλέξει τις πιο σχετικές συμμετοχές με το θέμα. Φημισμένος σχεδιαστής παπουτσιών, ο Olivier Jault διείσδυσε στο χώρο της μόδας και των αξεσουάρ αφού πέρασε τον διαγωνισμό της École Supérieure des Arts Appliqués Duperré.

Με ένα πτυχίο στις εφαρμοσμένες τέχνες, παρουσίασε την πρώτη του συλλογή παπουτσιών. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με πολλούς διάσημους οίκους, μεταξύ άλλων τους Martin Margiela, Alexander McQueen στη Givenchy, Tom Ford στη Saint-Laurent, J.M. Weston, Repetto, Jean Paul Gaultier . Παθιασμένος με τα παπούτσια, ο Olivier Jault είναι επίσης συν-επιμελητής της έκθεσης «Jean-Paul Gaultier για τον Stéphane Kélian: Roman d’une rencontre» στο Μουσείο Παπουτσιών της Romans-sur-Isère, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2024.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής εξέτασαν τα έργα λαμβάνοντας υπόψη τη δημιουργικότητα και την καινοτομία του σχεδιασμού, της χρήσης και της λειτουργίας του προτεινόμενου προϊόντος στο πλαίσιο του θέματος. Η εφικτότητα του έργου, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός πρωτοτύπου με εκτύπωση 3D, αξιολογήθηκε επίσης.

Η κριτική επιτροπή θα συνεδριάσει στα πλαίσιο της SILMO το πρωί της 20ής Σεπτεμβρίου για να επιλέξει τον νικητή μεταξύ των υποψηφίων έργων

Ανακαλύψτε τους υποψηφίους του Διαγωνισμό Design Optique εδώ

Σας προσκαλούμε να ανακαλύψετε αυτά τα καινοτόμα έργα κατά τη διάρκεια της SILMO Paris και να γιορτάσουμε μαζί τα ταλέντα του αύριο στον τομέα του σχεδιασμού οπτικών

SILMO ACADEMY

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ

SILMO ACADEMY, το κορυφαίο επιστημονικό συνέδριο, συμβάλλει στην ανάδειξη της προόδου, της ανταλλαγής και της σκέψης στον κλάδο, ενώ για φέτος προβλέπεται ένα νέο format. Στο πλαίσιο του SILMO ACADEMY απονέμεται υποτροφία αξίας 10.000 € για να υποστηρίξει ένα ερευνητικό έργο στον τομέα των Επιστημών της Όρασης και της Οπτικής. Η SILMO 2024 υπόσχεται να είναι ένα σημαντικό γεγονός για ολόκληρο τον κλάδο της οπτικής, συνδυάζοντας καινοτομία, σκέψη και ανταλλαγές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του αύριο

SILMO D’OR

ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑ

Τα βραβεία SILMO d’OR, η απόλυτη αναγνώριση του ταλέντου των επαγγελματιών του κλάδου, απονέμονται από επαγγελματικές επιτροπές. Η γιορτή, εορταστική και λαμπερή, θα πραγματοποιηθεί σε έναν εξαιρετικό χώρο στο Παρίσι, και θα σηματοδοτήσει την 30η επέτειο του θεσμού. Όλα τα υποψήφια και βραβευμένα προϊόντα θα εκτεθούν στην αίθουσα 7, προσφέροντας μια εξαιρετική βιτρίνα για τις καινοτομίες και τα ταλέντα του κλάδου μας.

Alexis MABILLE  – πρόεδρος των βραβείων Silmo d’Or 2024

Γεννημμένος στη Λυών, ο Alexis Mabille εκδήλωνει το πάθος του για τη μόδα από πολύ μικρή ηλικία. Tο 1997 αποφοιτά από τη Chambre syndicale de la Haute couture και ξεκινά αμέσως να συνεργάζεται με μεγάλους παριζιάνικους οίκους. Το 2005, ιδρύει το δικό του brand, το οποίο συνδυάζει την παράδοση του ενδύματος, ένα ορισμένο σεξ απίλ και τη δυναμική της εποχής μας. Παραβιάζοντας τους κανόνες, ανατρέποντας τις σιλουέτες, συνδυάζοντας τις εποχές… ο Alexis Mabille καλλιεργεί ένα παιχνιδιάρικο πνεύμα δημιουργώντας μια ελαφριά και κομψή γκαρνταρόμπα. Δίνει νέα πνοή στο παπιγιόν, αναγάγοντάς το σε εμβληματικό του σύμβολο, ενώ στη συνέχεια αναπτύσσει σειρές prêt-à-porter για γυναίκες και άνδρες, αξεσουάρ και ραπτική.

Από το 2012 φιγουράρει στο επίσημο ημερολόγιο της Υψηλής Ραπτικής. Λάτρης πολλών καλλιτεχνικών εκφράσεων, ο Alexis Mabille δεν περιορίζεται στο ένδυμα. Γρήγορα, λοιπόν, ασχολείται και με άλλους δημιουργικούς τομείς, όπως αυτόν της εσωτερικής διακόσμησης, μέσω του γραφείου του Beau Bow. H οπτική του για το art of living αποτυπώνεται σε ιδιωτικά διαμερίσματα, εστιατόρια και άλλους χώρους διασκέδασης (πρόσφατα υπέγραψε τη νέα διακόσμηση του Lido στο Παρίσι). Από το 2021, σχεδιάζει ακόμη και έπιπλα σε περιορισμένη έκδοση.

Για τον Alexis Mabille, το περιβάλλον ενός ατόμου στο σύνολό του, συμβάλλει καθοριστικά στην ευημερία του. Όπως το ρούχο πρέπει να αναδεικνύει το σώμα αλλά και να είναι άνετο, όπως ένας εσωτερικός χώρος πρέπει να εκφράζει την προσωπικότητα του οικοδεσπότη του αλλά και να είναι προσαρμοσμένο στον τρόπο ζωής του, έτσι και ένα ζευγάρι γυαλιά πρέπει να τονίζει τον χαρακτήρα του ατόμου που τα φοράει, αλλά ταυτόχρονα να είναι λειτουργικά και ανθεκτικά. Με την πολυετή εμπειρία του στο σχέδιο και την δημιουργική του οπτική, ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Silmo d’Or 2024, θα προσφέρει αναμφίβολα μια πολύτιμη ματιά σε αυτό το καθημερινό αντικείμενο το οποίο για να αναδειχθεί αρκεί ένα σχήμα, ένα υλικό ή μια καινοτομία.

Share with your friends
Tags: