Η μυωπία και η διαχείρισή της με τη μέθοδο της ορθοκερατολογίας και των πολυεστιακών φακών επαφής
Γράφει ο Ανδρόνικος Χρυσανθόπουλος, BSc Οπτικός – Οπτομέτρης
Η μυωπία είναι το κυριότερο διαθλαστικό σφάλμα και ένας από τους βασικούς λόγους οπτικής αναπηρίας παγκοσμίως. Υπολογίζεται πως μέχρι το 2050 ο επιπολασμός της μυωπίας θα είναι στο 50% με τον επιπολασμό της υψηλής μυωπίας να αγγίζει το 10% αντίστοιχα. Ήδη στις ημέρες μας το 47% των ατόμων ηλικίας 20 ετών στην Ευρώπη έχει μυωπία, ενώ, αυτό το ποσοστό εκτινάζεται στο 90% για την αντίστοιχη ηλικία ομάδα σε χώρες της Ασίας.
Συνέπεια της μυωπίας είναι η αύξηση των ποσοστών υψηλής μυωπίας και τελικά της παθολογικής μυωπίας, η οποία οδηγεί σε μορφολογικές αλλοιώσεις του αμφιβληστροειδούς, του χοριοειδούς, του οπτικού νεύρου, του σκληρού και άλλων δομών, ενώ, σαν γενικός όρος περιγράφει τις παθολογικές επιπτώσεις της μυωπίας στον οφθαλμό. Σύμφωνα με το παγκόσμιο ινστιτούτο μυωπίας, η παθολογική μυωπία είναι η υπερβολικά αυξημένη ανάπτυξη του αξονικού μήκους που σχετίζεται με τη μυωπία και προκαλεί δομικές αλλαγές που δυνητικά αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη παθήσεων όπως το σταφύλωμα, η μυωπική εκφύλιση ωχράς, κ.α., τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της όρασης. Η παθολογική μυωπία είναι πιο συχνό να εμφανιστεί σε οφθαλμούς με μυωπία άνω των 5 βαθμών ή με αξονικό μήκος άνω των 26 χιλιοστών.
Η διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος με μονοεστιακά γυαλιά οράσεως και φακούς επαφής ναι μεν προσφέρει καλή όραση αλλά ενδεχομένως να συμβάλλει κατά ένα τρόπο στην εξέλιξη της μυωπίας εξαιτίας της αφεστίασης των ακτινών στην περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς. Συγκεκριμένα, ακόμα και κατά την σωστή εξισορρόπηση ενδεχομένως να καταλήγουμε να υπερδιορθώνουμε τη περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς κάνοντας τον οφθαλμό ‘’υπερμετρωπικό’’, αυτό μπορεί να συμβάλλει στη μετέπειτα ανάπτυξη του αξονικού μήκους (βασικού παράγοντα ανάπτυξης της μυωπίας) και εν τέλει στην πρόοδο της μυωπίας.
Η διόρθωση και η παράλληλη διαχείριση της μυωπίας αποτελεί μια ιδιαίτερη προσέγγιση για τον οπτομέτρη. Μέθοδοι όπως η ορθοκερατολογία, οι πολυεστιακοί φακοί επαφής με υψηλό addition και η χρήση ατροπίνης, αποτελούν σημαντικά όπλα στη φαρέτρα για την αντιμετώπιση του επιπολασμού της μυωπίας σύμφωνα με αποτελέσματα μελετών. Τέλος, ο χρόνος που πρέπει να αφιερώνουν τα παιδιά σε εξωτερικούς χώρους και η μειωμένη ώρα σε κοντινές αποστάσεις εργασίας, πιθανότατα να αποτελούν τη ‘’πρώτη γραμμή άμυνας’’ στην διαχείριση της μυωπίας.
ΕΙΚΟΝΑ 1: Στην εικόνα παρατηρούμε το αρχικό σχήμα του κερατοειδούς και την
αναδιαμόρφωση του κατά την εφαρμογή και αφαίρεση του ορθοκερατολογικού φακού επαφής.
1. Διαχείριση της μυωπίας
1.1. Χρόνος σε εξωτερικούς χώρους
Το ρίσκο για την εμφάνιση μυωπίας μπορεί να μειωθεί αν τα παιδιά αφιερώνουν 2 ώρες / ημέρα και 14 / εβδομάδα σε εξωτερικές δραστηριότητες, ωστόσο, η μυωπία μπορεί να επιβραδυνθεί κυρίως και ενδεχομένως αποκλειστικά, με τη χρήση ειδικών μεθόδων διαχείρισης της μυωπίας.
Το φως σε εξωτερικούς χώρους κυμαίνεται μεταξύ 1000 LUX σε μέρες με συννεφιά έως 100.000 LUX σε ημέρες με ήλιο, ενώ, σε εσωτερικούς χώρους φτάνει περίπου τα 500 μόλις LUX. Έρευνα σε κοτόπουλα έδειξε πως ο φωτισμός άνω των 15.000 LUX μπορεί να μειώσει ή ακόμα και να σταματήσει την εξέλιξη της μυωπίας που είχε προκληθεί πειραματικά. Δεδομένα από μελέτες δείχνουν πως ο αυξημένος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους βοηθάει στην καθυστέρηση ανάπτυξης της μυωπίας. Συγκεκριμένα, κλινική μελέτη με 952 άτομα έδειξε πως 40 λεπτά / ημέρα σε εξωτερικούς χώρους είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση ανάπτυξης της μυωπίας μέχρι και κατά 9% σε βάθος τριών ετών, ενώ, 11 – 14 ώρες την εβδομάδα είχε ως συνέπεια μείωση κατά 35% στα περιστατικά και 50% μείωση στη πρόοδο της μυωπίας.
Τέλος, επιπλέον μελέτες πρέπει να διεξαχθούν προκειμένου να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το αν υπάρχουν πλεονεκτήματα στο να αφιερώνουν τα παιδιά αυξημένο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.
ΕΙΚΟΝΑ 2: Tao Z, Wang J, Zhu M, Lin Z, Zhao J, Tang Y and Deng H (2022) Does Orthokeratology Wearing Affect the Tear Quality of Children? Front. Pediatr. 9:773484. doi: 10.3389/fped.2021.773484
1.2.Ορθοκερατολογία
Η ορθοκερατολογία είναι μια κλινική πράξη στην οποία ειδικά σχεδιασμένοι, άκαμπτοι, υψηλής διαβιβαστικότητας σε οξυγόνο, φακοί επαφής αντίστροφης γεωμετρίας εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας με στόχο τον ελεγχόμενο και με δυνατότητα αναστροφής των αποτελεσμάτων ‘’ανασχεδιασμό’’ του κερατοειδούς, με στόχο τη διαχείριση της μυωπίας και την αντιμετώπιση του διαθλαστικού σφάλματος κατά τη διάρκεια της ημέρας (εικόνα 1). Ο σχεδιασμός αντίστροφης γεωμετρίας βοηθάει στη ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξέλιξη της θεραπείας, ενώ, συμμετέχει ενεργά στη καλύτερη εφαρμογή του φακού παρά την πιο επίπεδη εφαρμογή. Συγκεκριμένα, οι ορθοκερατολογικοί φακοί επαφής αντίστροφης γεωμετρίας ασκούν θετική πίεση στο κεντρικό τμήμα του κερατοειδούς και αρνητική στη περιφέρεια, συνέπεια αυτής της πίεσης είναι η σταδιακή επιπέδωση του κεντρικού κερατοειδούς και η ελαφριά αύξηση της κυρτότητας της περιφέρειας με αποτέλεσμα τόσο τη διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και την ορθότερη εστίαση των ακτινών στην ωχρά και στην περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς. Εξαιτίας αυτής της αφεστίασης στη περιφέρεια (πρακτικά ο οφθαλμός γίνεται ελαφρά ‘’μυωπικός’’ περιφερειακά) η ορθοκερατολογία θεωρείται ως μια από τις βασικές μεθόδους διαχείρισης της μυωπίας, με υψηλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια σε βάθος χρόνου.
Η ορθοκερατολογία έχει λάβει έγκριση για τη διόρθωση μέχρι 6 βαθμών μυωπίας (με καλύτερα αποτελέσματα να επιτυγχάνονται σε ήπιους έως μέτριους βαθμούς) και 1.75 αστιγματισμού. Ανεπίσημα μπορεί να εφαρμοστεί και σε θετικά διαθλαστικά σφάλματα όπως η υπερμετρωπία και η πρεσβυωπία, με τη διόρθωση της πρεσβυωπίας με ορθοκερατολογικούς φακούς επαφής να είναι πιθανή με τεχνική monovision (στο monovision το κυρίαρχο μάτι διορθώνεται για τη μακρινή όραση και το μη κυρίαρχο για τη κοντινή) ή πολυεστιακής διόρθωσης.
Στην πλειονότητα των μελετών παρατηρείται βελτίωση της οπτικής οξύτητας σε σημαντικό ποσοστό από την πρώτη κιόλας χρήση, με βελτίωση που φτάνει το 60% (και πάντα ανάλογα το βαθμό που πρέπει να διορθωθεί, την ηλικία του χρήστη και τη φύση του κερατοειδούς), πλήρη αποτελέσματα παρατηρούνται σε διάστημα 7 έως 30 ημερών.
Συχνά ωστόσο παρατηρείται πως αν και η όραση είναι ικανοποιητική την ημέρα μετά το πρώτο βράδυ
εφαρμογής το μεσημέρι αρχίζει και φθίνει, ενώ, μέχρι το τέλος της ημέρας έχει γίνει πλήρης αναστροφή των αποτελεσμάτων. Τέλος, σε περίπτωση πλήρης παύσης της θεραπείας το σχήμα του κερατοειδούς επανέρχεται στο αρχικό σε βάθος περίπου 2 εβδομάδων.
ΕΙΚΟΝΑ 3: Στην εικόνα παρατηρούμε τις ζώνες του ορθοκερατολογικού φακού επαφής σε μια εξαιρετική εφαρμογή. Stephen J. Vincent, Pauline Cho, Ka Yin Chan, Daddi Fadel, Neema Ghorbani-Mojarrad, José M. González-Méijome, Leah Johnson, Pauline Kang, Langis Michaud, Patrick Simard, Lyndon Jones,BCLA CLEAR – Orthokeratology,Contact Lens and Anterior Eye,Volume 44, Issue 2,2021,Pages 240-269,ISSN 1367-0484, https://doi.org/10.1016/j.clae.2021.02.003.(https://www.
sciencedirect.com/science/article/pii/S1367048421000175)
1.2.1.Τεχνικές πληροφορίες και εφαρμογή ορθοκερατολογικών φακών επαφής
Η σύγχρονη ορθοκερατολογία περιλαμβάνει φακούς επαφής αντίστροφης γεωμετρίας με υψηλή διαβιβαστικότητα σε οξυγόνο. Οι συγκεκριμένοι φακοί χωρίζονται σε δύο είδη σχεδιασμών (εικόνα 2), για τη διόρθωση της όρασης και την αλλαγή της διάθλασης του κερατοειδούς. Η 1η κατηγορία περιλαμβάνει 4 ή και παραπάνω ζώνες (εικόνα 3), συμπεριλαμβανομένου μιας βασικής καμπυλότητας που πιέζει το κέντρο του κερατοειδούς, μια ανάστροφη καμπύλη η οποία προκαλεί τα δάκρυα από το κεντρικό τμήμα του κερατοειδούς να μαζευτούν με αποτέλεσμα την δυνατότητα επιπέδωσης του κερατοειδούς, μια καμπυλότητα για την εφαρμογή του φακού και μια τελευταία περιφερειακή καμπύλη η οποία συμβάλλει στην ανταλλαγή δακρύων. Η 2η κατηγορία είναι εξίσου ευρέως διαδεδομένη στη κλινική πράξη και περιέχει 3 ρυθμιζόμενες ανεξάρτητες ζώνες, τη βασική καμπύλη και 2 επιπλέον ζώνες. Εφαρμόζοντας τους φακούς αντίστροφης γεωμετρίας, το επιθήλιο κεντρικά επιπεδώνεται, ενώ, το επιθήλιο και το στρώμα περιφερειακά γίνεται πιο παχύ, με αποτέλεσμα καλή όραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Για την διόρθωση της μυωπίας, η οπίσθια οπτική ζώνη εφαρμόζεται πιο επίπεδα από τον πιο επίπεδο μεσημβρινό του κερατοειδούς, ανάλογα πάντα με τον βαθμό της μυωπίας που θέλουμε να διορθώσουμε. Αντιστρόφως, για τη διόρθωση θετικών διαθλαστικών σφαλμάτων (σπανιότερα), το κέντρο της οπίσθιας οπτικής ζώνης εφαρμόζεται πιο κυρτά. Για την εφαρμογή ορθοκερατολογικών φακών επαφής απαιτείται η κατοχή κασετίνας δοκιμαστικών φακών για την εύρεση του καταλληλότερου. Στη συνέχεια απαραίτητος είναι ο έλεγχος της εφαρμογής με τη χρήση φλουροσκεινης, με ιδανική κίνηση να ορίζεται έως 1 χιλιοστό μετά από βλεφαρισμό. Για τη διόρθωση της μυωπίας το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η εικόνα ‘’bulls eye’’, η εικόνα ‘’smiley face’’ δείχνει πως ο φακός είναι είτε πιο επίπεδος είτε μικρότερος από το επιθυμητό, ενώ, η εικόνα ‘’frowny face’’ παρατηρείται όταν ο φακός είναι πιο σφικτός από το επιθυμητό (εικόνα 4). Ακόμη, πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως η κεντρική οπτική ζώνη εντοπίζεται από το μέγεθος της κόρης, ζώνη θεραπείας μικρότερη από το μέγεθος της κόρης σε μεσοπική συνθήκη φωτισμού όχι μόνο μπορεί να μην βοηθήσει στη θεραπεία αλλά και να λειτουργήσει επιβαρυντικά για την όραση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και χαμηλής αντίθεσης.
Τέλος, αφού επιλεχθεί ο πρώτος φακός επαφής θα πρέπει να φορεθεί για τη διάρκεια της νύχτας και να επανεξεταστεί η πρόοδος το επόμενο πρωί μέσα σε 2 ώρες από τη στιγμή που ξυπνήσει ο εξεταζόμενος, καθώς μετά από αυτό το διάστημα ένα πιθανό οίδημα μπορεί να έχει αρχίσει να υποχωρεί. Μετά την αφαίρεση του φακού θα πρέπει επίσης να παρατηρηθούν σημάδια υποξίας, να μετρηθεί η όραση αλλά και να γίνει μια συζήτηση με τον χρήστη σχετικά με τη κατάσταση.
ΕΙΚΟΝΑ 4: Stephen J. Vincent, Pauline Cho, Ka Yin Chan, Daddi Fadel, Neema Ghorbani-Mojarrad, José M. González-Méijome, Leah Johnson, Pauline Kang, Langis Michaud, Patrick Simard, Lyndon Jones,BCLA CLEAR – Orthokeratology,Contact Lens and Anterior Eye,Volume 44, Issue 2,2021,Pages 240-269,ISSN 1367-0484, https://doi.org/10.1016/j.clae.2021.02.003 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1367048421000175)
1.2.2. Στατιστικά
Η εφαρμογή ορθοκερατολογικών φακών επαφής κατέχει το 0% – 6% των συνολικών εφαρμογών.
Συγκεκριμένα, δεδομένα που λήφθηκαν από 295044 εφαρμογές φακών επαφής, μόλις 2.802 ήταν ορθοκερατολογικοί, αριθμός που μεταφράζεται ως το 1.2% όλων των εφαρμογών. Μηδενικό ποσοστό παρατηρείται σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, το Ιράν, η Λιθουανία, το Νεπάλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ, υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στην Ολλανδία.
Μελέτες σε παιδιά νεαρής ηλικίας έδειξαν πως η χρήση ορθοκερατολογικών φακών επαφής είχε ως αποτέλεσμα ~ 32% – 43% πιο αργή ανάπτυξη του αξονικού μήκους συγκριτικά με παιδιά που φορούσαν απλά μονοεστιακά γυαλιά οράσεως, σε βάθος δύο ετών[5,16]. Μελέτη 2 ετών με 35 παιδιά 7 – 12 ετών κατέγραψε αύξηση 0.29 mm σε χρήστες ορθοκερατολογικών φακών επαφής συγκριτικά με 0.54 mm σε απλούς φ.ε., διαφορά που αντιστοιχεί σε 0.75D λιγότερης μυωπίας.
Οι κυριότεροι λόγοι ένα παιδί να ξεκινήσει ορθοκερατολογία σύμφωνα με έρευνα ήταν, η διαχείριση της μυωπίας (92%), αισθητικοί λόγοι (6.9%) και η άθληση (1%). Αντίστοιχα, στους ενήλικες ήταν, επαγγελματικοί (39%), αισθητικοί (31.5%), η δυσανεξία σε μαλακούς φακούς επαφής (9.9%) και η διαχείριση της μυωπίας (5.5%). Η πιθανότητα για ακριβότερη πρόβλεψη των τελικών αποτελεσμάτων ήταν ~ 90% σε παιδιά και 95% σε ενήλικες. Τέλος, οι βασικότεροι λόγοι μη συμμόρφωσης σε χρήστες ορθοκερατολογικών φακών επαφής ήταν, η κακή υγιεινή, η αποθήκευση των προϊόντων στο μπάνιο, μη συμμόρφωση στη μηνιαία αντικατάσταση των φακών, κακός καθαρισμός των φακών, χαμένα ραντεβού και πλύση των φακών με νερό βρύσης.
1.3 Πολυεστιακοί φακοί επαφής
Οι πολυεστιακοί φακοί επαφής μπορούν γενικώς να κατηγοριοποιηθούν σε φακούς με το κέντρο τους να έχει τη μακρινή συνταγή και πιο πολύ θετικό στη περιφέρεια και σε αυτούς που έχουν το θετικό στο κέντρο και τη μακρινή συνταγή στη περιφέρεια. Για τους μύωπες φαίνεται πως αποτελεσματικότεροι είναι οι φακοί με τη διόρθωση στο κέντρο για μακριά και θετική δύναμη στη περιφέρεια με στόχο τη μυωπική αφεστίαση (εικόνα 5) στη περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς. Πρόσφατες δοκιμές με φακούς επαφής και προσθήκη addition για την αφεστίαση των ακτίνων στην περιφέρεια έδειξαν θετικά αποτελέσματα σχετικά με τη διόρθωση και τον έλεγχο της μυωπίας. Αυτοί οι φακοί επαφής δείχνουν σημαντική δυνατότητα χρήσης, ωστόσο, η ποιότητα της όρασης είναι ακόμα ένα ερωτηματικό.
Πλήθος μελετών έχει δείξει πως η συνταγογράφηση υψηλότερων δυνάμεων addition έχει θετικότερα αποτελέσματα συγκριτικά με μεσαία και χαμηλά add. Συγκεκριμένα, αποτελέσματα έρευνας έδειξαν πως η πρόοδος της μυωπίας ελέγχθηκε σε ποσοστά ~ 39% και 67% σε παιδιά που φόραγαν 1.5 και 3 add αντίστοιχα, συγκριτικά, με παιδιά που φόραγαν μονοεστιακούς φακούς επαφής σε βάθος 18 μηνών. Όσο αφορά το αξονικό μήκος η ίδια έρευνα κατέληγε στο γεγονός πως παρατηρήθηκε σταθεροποίηση του σε ποσοστό 31% και 63% αντίστοιχα σε βάθος 1.5 έτους σε σχέση με μονοεστιακούς φακούς επαφής. Αποτελέσματα άλλης μελέτης έδειξε πως η προσθήκη υψηλού, μεσαίου και καθόλου add οδήγησε σε αύξηση της μυωπίας κατά 0.66 διοπτρίες, 0.89 διοπτρίες και 1.05 διοπτρίες αντίστοιχα σε βάθος τριών ετών. Ενώ παράλληλα, η μέση ανάπτυξη του αξονικού μήκους ήταν 0.42, 0.58 και 0.66 χιλιοστά αντίστοιχα. Συμπερασματικά, η χορήγηση υψηλότερων addition σε παιδιά φαίνεται να είναι προτιμότερη επιλογή για την διαχείριση της μυωπίας σε σχέση με μέτρια, χαμηλά ή/και καθόλου addition, ενώ, η χρήση τους για παραπάνω από 8 ώρες ημερησίως μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της προόδου της μυωπίας. Παράμετροι που ενδεχομένως να επηρεάσουν την εφαρμογή και το τελικό αποτέλεσμα αποτελούν, ο χρόνος εφαρμογής, ο βαθμός του addition καθώς και το μέγεθος της κόρης. Τέλος, αν και οι πολυεστιακοί φακοί επαφής είναι μια σημαντικά υποσχόμενη μέθοδος για την επιβράδυνση της μυωπίας πιθανόν να είναι λιγότερο αποτελεσματική μέθοδος συγκριτικά με τους ορθοκερατολογικούς φακούς επαφής και την χρήση ατροπίνης.
ΕΙΚΟΝΑ 5: Μοντέλο που παρουσιάζει την εστίαση των ακτινών ανάλογα το addition του πολυεστιακού φακού επaαφής Walline JJ, Walker MK, Mutti DO, Jones-Jordan LA, Sinnott LT, Giannoni AG, Bickle KM, Schulle KL, Nixon A, Pierce GE, Berntsen DA; BLINK Study Group. Effect of High Add Power, Medium Add Power, or Single-Vision Contact Lenses on Myopia Progression in Children: The BLINK Randomized Clinical Trial. JAMA. 2020 Aug 11;324(6):571-580. doi: 10.1001/jama.2020.10834. PMID: 32780139; PMCID: PMC7420158.
1.4 Ατροπίνη και συνδυασμός θεραπειών
Μέχρι σήμερα η χρήση ατροπίνης θεωρείται από τις βασικές μεθόδους διαχείρισης της μυωπίας, μελέτες δείχνουν πως δόσεις ατροπίνης σε συνδυασμό με μεγάλο διάστημα σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη της μυωπίας. Οι χαμηλές δόσεις ατροπίνης 0.01% και 0.05% έχουν σημαντική κλινική χρήση με ελάχιστες παρενέργειές.
Αντιθέτως, οι υψηλές δόσεις ατροπίνης παρουσιάζουν παρενέργειες όπως ξηροστομία, φωτοφοβία, μειωμένη κοντινή όραση, αλλεργική επιπεφυκίτιδα και συχνά παρατηρείται άμεση αναστροφή των αποτελεσμάτων μετά τη παύση της θεραπείας. Σε έρευνα με 3.137 παιδιά ηλικίας μικρότερης των 18 ετών βρέθηκε πως η αποτελεσματικότητα της ατροπίνης παρέμενε ίδια σε διαφορετικές συγκεντρώσεις, ωστόσο, οι παρενέργειες της ήταν ανάλογες της συγκέντρωσης.
Αποτελέσματα πρόσφατων μελετών έχουν δείξει πως οι χαμηλές δόσεις (0.01%) ατροπίνης σε συνδυασμό με την ορθοκερατολογία είχαν ταχύτερα και σημαντικότερα αποτελέσματα από ότι η ορθοκερατολογία μόνη της, με το τελικό αποτέλεσμα στην όραση να διατηρείται έως και 12 μήνες, ενώ παράλληλα φαίνεται πως επιβραδύνει και την ανάπτυξη του αξονικού μήκους σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι η ορθοκερατολογία μόνη της.
Βέβαια, επιπλέον μελέτες κρίνονται αναγκαίες για ασφαλή συμπεράσματα.
2. Συμπεράσματα
Η μυωπία είναι το συχνότερο διαθλαστικό σφάλμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης σε βάθος χρόνου. Κάθε βαθμός μυωπίας συνεπάγεται και με αυξημένο ρίσκο εμφάνισης παθολογικής μυωπίας. Η παθολογική μυωπία είναι η μυωπία (συνήθως υψηλή αλλά μπορεί και ήπια) η οποία αλλοιώνει τις δομές του οφθαλμού εσωτερικά οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο οπτικής αναπηρίας. Στις ημέρες μας η μυωπία και η διαχείριση της αποτελεί ένα αρκετά δημοφιλές θέμα, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε το ποσοστό των ανθρώπων (30%) το οποίο επηρεάζει και το οποίο αναμένεται να επηρεάσει (1/2 παγκοσμίως, με 10% να είναι υψηλά μυωπικό). Η απλή διόρθωση με μονοεστιακά γυαλιά οράσεως και φακούς επαφής προσφέρει καθαρή όραση αλλά δεν βοηθάει στη διαχείριση της εξέλιξης της μυωπίας και ενδεχομένως να δρα με αντίστροφο τρόπο και να συμβάλλει στην προαγωγή της (ακόμα και αν έχει υπάρχει εξισορρόπηση του σφαιρώματος). Μέθοδοι όπως η ορθοκερατολογία και οι πολυεστιακοί φακοί επαφής όχι μόνο φαίνεται πως συνδράμουν στην επιβράδυνση ανάπτυξης της μυωπίας και στη καλή όραση αλλά δίνουν τη δυνατότητα στον οπτομέτρη να εξασκήσει το επάγγελμα του σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο με σύγχρονες τεχνικές και προσεγγίσεις οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν σε αποτροπή ή στην επιβράδυνση ενός μείζων θέματος δημόσιας υγείας. Τέλος, ακόμη και αν η επιβράδυνση είναι μικρού βαθμού πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας το τι θα μπορούσε να αποτρέψει σε βάθος χρόνων (πίνακας 1 και 2).