Η Ελληνική Ακαδημία Οπτομετρίας, στην προσπάθειά της για συνεχόμενη αναβάθμιση της επιστήμης της οπτικής-οπτομετρίας, πραγματοποιήσε την Κυριακή 12 Μαΐου την 13η Επιστημονική ημερίδα της στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ με θέμα «Oπτομετρική εξέταση από το Α ως το Ω».
Την ημερίδα άνοιξε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Α.Ο. Βασίλειος Δρίτσας με έναν σύντομο χαιρετισμό και παρουσίαση των ενεργειών της Ε.Α.Ο. για την βελτίωση των υπηρεσιών προς τα μέλη της. Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Α.Ο. Χρήστος Παπαγεωργίου παρουσίασε τις αλλαγές στο πρωτόκολλο οπτομετρικής εξέτασης που έχει εκδώσει η Ε.Α.Ο. περιγράφοντας τις απαραίτητες μετρήσεις και ελάχιστο εξοπλισμό και προδιαγραφές ενός οπτομετρικού εξεταστηρίου. Ο οπτομέτρης Φίλλιπος Ραχάλ, μίλησε για την σωστή λήψη ιστορικού και την σημαντικότητα σωστής τήρησης αρχείων. Δύο πολύ βασικά στοιχεία για την σωστή οπτομετρική εξέταση. Ο οφθαλμίατρος Ιωάννης Αρμένης ανέλυσε την σχέση της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνει ένας ασθενής και τις πιθανές παρενέργειες και συμπτώματα που μπορεί να συναντήσει ο οπτικός- οπτομέτρης στην εξέταση
Δίνοντας ένα πιο ευχάριστο και διαφορετικό τόνο, η κυρία Ζ. Χρηστοπούλου Γερουλάνου, πρόεδρος των Σκύλων Οδηγών Ελλάδος (greekguidedogs.gr), μας παρουσίασε την σπουδαία δουλειά που κάνει ο σύλλογος αυτός εκπαιδεύοντας και φροντίζοντας τους τετράποδους συντρόφους των ανθρώπων με απώλεια όρασης. Η εταιρία Bausch & Lomb παρουσίασε ένα νέο προϊόν φακού επαφής για την διόρθωση του αστιγματισμού.
Μετά από ένα σύντομο διάλλειμα, ο οπτομέτρης Κωνσταντίνος Κατσούλος ανέπτυξε την βασική διόφθαλμη αξιολόγηση που πρέπει να μπορεί να ασκήσει ο οπτικός-οπτομέτρης. Στη συνέχεια, ο οπτομέτρης Σπύρος Κωνσταντακόπουλος, μας μίλησε για διάφορους τρόπους διαθλαστικής εξέτασης, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους. Η οφθαλμίατρος Α. Κομνηνού, ανέλυσε με πολύ επεξηγηματικό τρόπο τα διάφορα είδη πονοκεφάλων που μπορεί να βιώνει ένας ασθενής και που συναντάμε ως οπτικοί-οπτομέτρες. Αμέσως μετά, ο οπτικός-οπτομέτρης Γεώργιος Τριανταφυλλόπουλος, παρουσιάσε με πολύ μεθοδικό τρόπο τις διάφορες κατηγορίες παραπομπών και την επιλογή του σωστού τρόπου παραπομπής σε άλλους κλινικούς κλάδους, ανάλογα με την πάθηση,τα συμπτώματα και τα κλινικά ευρήματα. Οι παρουσιάσεις έκλεισαν με την εταιρία Βαϊράμογλου και την παρουσίαση προϊόντων για το μπλε φως και φωτοχρωμικών.
Μετά τις παρουσιάσεις, η ημερίδα συνεχίστηκε με δυο κλινικά φροντιστήρια διάρκειας 2 ωρών. Το πρώτο, με θέμα την Σκιασκοπία και Διάθλαση, έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να κάνουν πρακτική με ποικιλία εξοπλισμού σκιασκοπίας και διάθλασης, παρουσία οπτομετρών. Το δεύτερο, ήταν η παρουσίαση 7 πολύ ενδιαφέροντων κλινικών περιστατικών, από το Βρετανικό Κολλέγιο των Οπτομετρών, με σκοπό τον διάλογο και την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ συναδέλφων ως αναφορά τον χειρισμό των ασθενών ( Peer Discussion). Αξίζει να σημειωθεί ότι στις παρουσιάσεις και στα φροντιστήρια, για όσους ήταν εγγεγραμένοι στο General Optical Council, δίνονταν συνολικά 9 interactive CET points, εκ των οποίων οι 3 ήταν Peer Review Interactive CET points.
Η επιτυχία της ημερίδας δεν θα ήταν δυνατή χωρίς το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων καθώς και χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των χορηγών.