Vintage Shooting

FASHION TRENDS – SUMMER 2022

Vintage never fits the way you think it will...
Hannah Bronfman

Αυθεντικό, ρετρό στυλ με άρωμα και χρώμα άλλης εποχής. Ένα διαχρονικά ζωντανό και επίκαιρο στυλ που γοητεύει! Ο ορισμός του Vintage δεν μπορεί να είναι συγκεκριμένος καθώς δεν αναφέρεται σε μια καθορισμένη δεκαετία ή εποχή αλλά στο παρελθόν γενικότερα, όπως ο καθένας μας το αντιλαμβάνεται αυτό.

Το Vintage στυλ διακατέχεται από μια μυστηριώδη γοητεία η οποία το διαχωρίζει από οτιδήποτε παλαιομοδίτικο. Το στυλ αυτό εμπεριέχει μεγάλη ποικιλία επίπλων, διακοσμητικών αντικειμένων, ρούχων αλλά και αξεσουάρ, επηρεασμένων από τη μόδα που κυριαρχούσε τις δεκαετίες μεταξύ του 1960 και του 1990.
Τα αντικείμενα αυτά μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά, ανεξαρτήτως της δεκαετίας από την οποία προέρχεται το καθένα, καθώς όλα χαρακτηρίζονται από ρετρό στοιχεία.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το στυλ Vintage αποπνέει μια αίσθηση νοσταλγίας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ενισχύει την άνεση και την αίσθηση του οικείου. Επίσης, τα ήρεμα χρώματα ή ο συνδυασμός άσπρο – μαύρο προσδίδει μια επιπλέον νότα νοσταλγίας.

Τα Vintage στοιχεία στη σχεδίαση θεωρούνται καλαίσθητα αλλά πρέπει να διατηρούν μια ισορροπία καθώς αν δεν συνδυαστούν σωστά μπορεί να θεωρηθούν μελαγχολικά. Μπορούν να προκύψουν συνδυασμοί εξαιρετικά δημιουργικοί κι ευφάνταστοι, με τα Vintage στοιχεία να είναι ιδιαίτερα, κομψά και «σικάτα».

FACEAFACE / James1_col2674
Στο εργαστήριο χρωμάτων της FACE À FACE, το φως μεταμορφώνεται, προσφέροντας τη δημιουργική υπογραφή του όταν οι αποχρώσεις του σαφράν και της καραμέλας συναντούν το μπλε της θάλασσας, προσφέροντας ένα νέο μοτίβο χρώματος κάπου μεταξύ ζεστού και κρύου.

BOLON / BL7155-A68
Η εκκεντρική ρετρό συλλογή της Bolon μας πηγαίνει πίσω στα ξέγνοιαστα 70’s με τις φαντασμαγορικές ανέμελες χρωματικές παλέτες και τον μοναδικό συνδυασμό τολμηρών, παιχνιδιάρικων σκελετών και κομψών περιγραμμάτων.

Vintage=Υψηλή αιθητική

Η λέξη Vintage χρησιμοποιείται για οτιδήποτε παλιό και ταυτόχρονα υψηλής αισθητικής. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι οίκοι μόδας δίνουν σε μεγάλες σταρ της showbiz, Vintage γυαλιά από τις συλλογές τους και μας θυμίζουν περασμένες δεκαετίες, ενώ πλέον υπάρχουν και σε πολλά οπτικά καταστήματα συλλογές γυαλιών που βασίζονται σε Vintage σχέδια τα οποία αναβαθμίζουν αυτόματα το στυλ. Οι περισσότεροι σχεδιαστές μόδας σήμερα, εμπνέονται από τα σχέδια παλιότερων δεκαετιών.
Υπάρχουν συλλογές που ενώ έχουν την «πατίνα» του χρόνου η μοναδικότητά τους, τα κάνει πραγματικά σύγχρονα. Καλό είναι να τα προσαρμόσουμε στις ανάγκες της σύγχρονης ζωής, χωρίς όμως να καταστρέφεται η ιδιαιτερότητά τους. Συνδυάζοντας κομμάτια από διαφορετικές δεκαετίες, παίζοντας με τα υλικά και τις γραμμές, οι σχεδιαστές πετυχαίνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

KAREN MILLEN / 5051

ORIGINAL VINTAGE / 861_trasparent tortoise

ORIGINAL VINTAGE / 747_black

REFLET/ 8338

REFLET / 8400

Τι σημαίνει όμως “Vintage”;

O όρος εμφανίστηκε κατά τον 15ο αιώνα και αρχικά παρέπεμπε στην κατηγοριοποίηση υψηλής ποιότητας κρασιών βάσει εκλεκτής σοδειάς (διαδικασία τρύγου = αγγλική vendage < αγγλονορμανδική vendenge < παλαιά γαλλική vendage, vendenge < λατινική vīndēmia (τρύγος) < vīnum (οίνος) + dēmō). Όμως στα μέσα του 20ου αιώνα, η λέξη πήρε νέα σημασία, προσδιορίζοντας κάτι από το παρελθόν που διατηρεί την υψηλή του ποιότητα και αξία στα πλαίσια της εξοικονόμησης κόστους αλλά και της περιβαλλοντικής προστασίας.
Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε μια νέα τάση στην οποία έχουν συμβάλει και άλλοι παράγοντες όπως η επέκταση του Vintage στη διακόσμηση, η δυνατότητα της εύκολης μεταπώλησης ενός μεταχειρισμένου αντικειμένου μεταξύ ιδιωτών καθώς και η διάθεση των σχεδιαστών να εντάξουν στις νέες συλλογές τους πολλά ρετρό στοιχεία. Πλέον η αίσθηση του Vintage είναι αρκετά οικεία με δυναμική υποκουλτούρας και αυξανόμενο φανατικό κοινό κάθε ηλικίας. Είναι η πλέον πιο δυνατή τάση στον επαναπροσδιορισμό της παγκόσμιας μόδας.

Vintage και Ρετρό

Σχεδιαστές κορυφαίων εταιρειών, εντάσσουν σε πολλές συλλογές τους στοιχεία του παρελθόντος, εκσυγχρονίζοντας τα και προσδίδοντας τους την προσωπική τους ξεχωριστή αισθητική. Οι έννοιες Vintage και Ρετρό ενώ έχουν κοινά σημεία, διαφοροποιούνται ωστόσο στη σχέση τους με το χρόνο. Το μεν Vintage αναφέρεται σε αυθεντικό στοιχείο του παρελθόντος τουλάχιστον 20 ετών πριν, το δε Ρετρό είναι σύγχρονο στοιχείο ξεκάθαρα επηρεασμένο από παρελθοντικές τάσεις. Όσο εξοικειώνεται η ματιά μας με το Vintage στυλ, παράλληλα εκπαιδεύεται για να το μεταφέρει στο παρόν με μία πιο σύγχρονη προσέγγιση και αυτό αποτελεί έμπνευση για συνδυαστικές εμφανίσεις παλαιού και νεότερου.

BOLON / BL7127-A33

BOLON / BL7155-A68

Το Vintage στην κορυφή των τάσεων

Η παγκόσμια μόδα βιώνει μία μεταβατική φάση όπου η ποιότητα ως περισσότερο βιώσιμη, θα εκθρονίσει τη τάση του «fast fashion» και θα χρίσει κυρίαρχη τάση εκείνη του «slow fashion». Η ανάγκη της περιβαλλοντικής προστασίας σε συνδυασμό με τον κορεσμό των πολυπληθών συλλογών θα αναδείξουν τη χρησιμότητα του Vintage στοιχείου στη καθημερινότητα μας. Ακόμη και οι διασημότητες συμβάλλουν σ’ αυτό, επιλέγοντας να ξαναφορέσουν Haute Couture του παρελθόντος, δίνοντας έτσι το μήνυμα ότι η τάση του «sustainable fashion» ήρθε για να μείνει. Αυτό που κάποτε θεωρούσαμε ντεμοντέ, τώρα με το κατάλληλο styling μπορεί να χαρακτηριστεί αυθεντικό, ξεχωριστό, φιλικό προς το περιβάλλον. Για να πετύχουμε αυτό το στόχο ωστόσο, πρέπει το Vintage στοιχείο που επιλέγουμε να διατηρεί την ποιότητα του και ταυτόχρονα και την επιλεκτική διαδικασία παραγωγής του. Επίσης, να μην ξεχνάμε πως έστω κι ένα τέτοιου είδους στοιχείο στην εμφάνιση κάθε ανθρώπου, αρκεί. Άλλωστε ο συνδυασμός και η ισορροπία είναι το κλειδί στη επιτυχία ενός τέτοιου look.
Κάτι πολύ βασικό εξίσου είναι η επιβλητική δυναμική των Vintage γυαλιών σε συνδυασμό με άλλα αξεσουάρ.
Παπούτσια, τσάντες, ζώνες, καπέλα και φυσικά κοσμήματα μπορούν να απογειώσουν την αυθεντικότητα του στυλ. Τέτοιου είδους και ύφους προϊόντα δεν χάνουν ποτέ την αξία τους, είναι μικροί θησαυροί που θα τους φυλάμε για μια ζωή.

Τα Vintage σχέδια των γυαλιών είναι διαφορετικά από ένα ζευγάρι γυαλιά που είναι παλιά και παλιομοδίτικα, είναι στη πραγματικότητα ένα νέο είδος μόδας και στυλ.

PRODESIGN /HEXA2_col1712

NIFTIES / NI9487_col5025

Vintage Eyewear συλλογές

Ένα πολύ σημαντικό αξεσουάρ που μπορεί να αλλάξει όλο το στιλιστικό ύφος της εμφάνισής μας, είναι τα γυαλιά! Και στον τομέα των οπτικών η τάση Vintage ήρθε για να μείνει. Ευφάνταστα, ξεχωριστά σχέδια εμπνευσμένα από προηγούμενες δεκαετίες, έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στον χώρο της μόδας και γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή. Το πιο σύνηθες σχήμα των Vintage γυαλιών είναι στρόγγυλα, μεταλλικά με μικρές φόρμες ή κοκάλινα τετραγωνισμένα και σαφώς πιο μεγάλα.
Τα Vintage σχέδια των γυαλιών είναι διαφορετικά από ένα ζευγάρι γυαλιά που είναι παλιά και παλιομοδίτικα, είναι στη πραγματικότητα ένα νέο είδος μόδας και στυλ. Τα Vintage γυαλιά είναι τα νέα σχέδια που βασίζονται στα πρωτότυπα σχέδια των συλλογών.
Ανεξάρτητα από το χρώμα ή το υλικό που μπορεί να είναι ματ ή φωτεινό, μεταλλικό ή ξύλινο, το Vintage στυλ είναι σε θέση να αντικατοπτρίζει μια απλή και κομψή μόδα που μας φέρνει στο μυαλό την εποχή που γνωρίσαμε από τις ιστορίες των γιαγιάδων μας.
Οι άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών έχουν διαφορετικές αντιλήψεις πάνω στη Vintage σχεδίαση, αλλά, χωρίς εξαίρεση, τα Vintage γυαλιά αποτελούν την κλασσική και ως εκ τούτου τη βασική επιλογή στα αξεσουάρ. Το γυαλί είναι ένα αξεσουάρ που τονίζει το στιλ. Κάθε γυαλί είναι φτιαγμένο για ένα πρόσωπο, άρα το κάθε γυαλί αντιπροσωπεύει ένα στιλ και χρόνο με το χρόνο τα Vintage γυαλιά ηλίου αλλά και οράσεως, φαίνεται να κερδίζουν όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Η καλαισθησία που χαρακτηρίζει τα γυαλιά αυτού του τύπου αλλά και η διαχρονική τους παρουσία στο χώρο της μόδας, τα κατατάσσουν στην κορυφή των πωλήσεων. Υπάρχουν πλέον έμπειροι Οπτικοί που συλλέγουν μοναδικά, αυθεντικά, παλαιά, αχρησιμοποίητα κομμάτια γυαλιών ηλίου και οράσεως αλλά προσφέρουν και νέες κατασκευές φτιαγμένες με παραδοσιακά υλικά και με τον παραδοσιακό τρόπο.
Η δημιουργία των Vintage γυαλιών αποτελεί μια ιεροτελεστία και η σωστός συνδυασμός τους μπορεί να απογειώσει κάθε εμφάνισή μας.

ΜΑRCHEMA / ARCTIC

ΜΑRCHEMA / ECLISSE

Our culture’s obsession with vintage objects has rendered us unable to separate history from nostalgia.
People want heart.
They want a chaser of emotion with their aesthetics.
Sloane Crosley

Καλωσορίζουμε το Vintage στυλ!

Από όποια πλευρά και να το εξετάσουμε, με πειραματισμούς ή χωρίς, η συναισθηματική αξία που εμπεριέχει το Vintage στυλ, σίγουρα μαρτυρά πολλά για την προσωπικότητά μας και εκφράζει μία πιο ειλικρινή στάση ζωής, ανεπηρέαστη από το τί είναι στη μόδα. Αξίζει λοιπόν να δώσουμε μια ευκαιρία σε αυτή τη νέα τάση, να κρατήσουμε ό,τι μας ταιριάζει από αυτή και να το προσαρμόσουμε στο δικό μας προσωπικό στυλ.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία για να ξεχωρίσουμε και να αποδείξουμε πως η δύναμη που έχει η επιλογή ενός αξεσουάρ, όπως είναι για παράδειγμα ένα ζευγάρι γυαλιά, είναι τεράστια και μπορεί να αναβαθμίσει τη συνολική μας εμφάνιση τόσο απλά και παραδοσιακά, δηλώνοντας ταυτόχρονα το σεβασμό και την αγάπη μας για το περιβάλλον!
Ας το τολμήσουμε!

Αυθεντικά vintage μοντέλα γυαλιών φωτογραφημένα αποκλειστικά για το EYE magazine.

Vintage is a quality that comes with age and experience...
Share with your friends
Previous Post

CircumEye #4

Next Post

Stand Gema Hydraclair