Το e-όραση (e-vision – https://evision-project.gr) είναι ένα ερευνητικό έργο που υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ). Ο σκοπός του έργου είναι να δημιουργήσει ένα σύστημα υποβοήθησης των ατόμων με προβλήματα όρασης και να τους προσφέρει αυτονομία στην καθημερινότητά τους.
Από την ομάδα του ΕΚΕΤΑ αποτελείται από τους:
Ι. Κομπατσιάρη (επιστημονικά υπεύθυνος και συντονιστής του έργου),
Ε. Χατζηλάρη, Σ. Νικολόπουλος, Π. Μιγκοτζίδης, Φ. Καλαγάνης, Κ. Γεωργιάδης
Το έργο συντονίζεται από το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης / Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών / Εργαστήριο Γνώσης, Πολυμέσων και Κοινωνικών Δικτύων), το οποίο έχει αναλάβει την ανάπτυξη των αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής όρασης, και συμμετέχουν οι φορείς TETRAGON (ανάπτυξη διεπαφής και εκπαιδευτικού λογισμικού του συστήματος), Πρίσμα Ηλεκτρονικά (έρευνα για το υλικό του συστήματος), Μασούτης (διενέργεια πιλοτικών δοκιμών στο σουπερμάρκετ) και ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ (ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ) (ανάλυση απαιτήσεων χρηστών, διενέργεια πιλοτικών δοκιμών στο δημαρχιακό μέγαρο). Επιπλέον, το έργο υποστηρίζεται ενεργά από το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ), με το οποίο υπάρχει συνεχής συνεργασία για την εύρεση ατόμων με προβλήματα όρασης τόσο για την ανάλυση απαιτήσεων όσο και για τη διενέργεια των πιλοτικών δοκιμών από φοιτητές του.
Το σύστημα του e-όραση αποτελείται από ένα ζευγάρι γυαλιά με ενσωματωμένη κάμερα, ένα ζευγάρι ακουστικά και ένα σύστημα μηχανικής όρασης που λαμβάνει την εικόνα από την κάμερα των γυαλιών, εκτελείται η εφαρμογή μηχανικής αναγνώρισης του συστήματος στο κινητό τηλέφωνο και ενημερώνει τον χρήστη για το αντικείμενο ή τον άνθρωπο που βρίσκεται μπροστά του μέσω της ακουστικής διόδου. Αυτό είναι εφικτό με την αξιοποίηση των πρόσφατων σημαντικών αποτελεσμάτων στον τομέα της μηχανικής όρασης, όπου πλέον τα συστήματα υποβοήθησης ανθρώπων με μειωμένη όραση μπορούν να παρέχουν τη δυνατότητα αναγνώρισης αντικειμένων και προσώπων σε σημασιολογικό επίπεδο. Πράγματι, οι εξελίξεις στο επίπεδο της μηχανικής όρασης έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν τα επίπεδα αποτελεσματικότητας της ανθρώπινης όρασης και μάλιστα χωρίς την ανάγκη μεγάλης υπολογιστικής ισχύος, επιτρέποντας την εκτέλεσή τους ακόμα και σε φορητές συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα.