Η μυωπία στις μέρες μας πρωτοεμφανίζεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες, σε σύγκριση με το παρελθόν. Ο επιπολασμός της μυωπίας είναι από 2% έως 7% στις ηλικίες έξι με επτά ετών1,2 και πάνω από 80% στους μαθητές γυμνασίου στις ασιατικές χώρες.3 Οι ειδικοί συνιστούν όλο και περισσότερο την χρήση φακών επαφής, όχι μόνο για τη διόρθωση της όρασης αλλά και ως μέθοδο διαχείρισης της μυωπίας.
Γράφει η Χριστίνα Συκαρά,
Οπτικός – Οπτομέτρης
Υπεύθυνη ειδικών εφαρμογών Φ.Ε. εταιρίας ΣΥΚΑΡΑΣ
Οι γονείς συχνά ρωτούν σε ποια ηλικία θα μπορούσε το παιδί τους να φορέσει φακούς επαφής με ασφάλεια, γιατί πραγματικά πιστεύουν ότι οι φακοί επαφής μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των παιδιών, την αυτοεκτίμηση τους και την εικόνα τους. Η χρήση γυαλιών οράσεως, ειδικότερα σε μικρές ηλικίες, ενδέχεται να περιορίσει τις αθλητικές δραστηριότητες και την κοινωνική ζωή του παιδιού.
Ένα πρόσφατο άρθρο του Mark Bullimore11 εξέτασε την ασφάλεια χρήσης των μαλακών φακών επαφής στα παιδιά. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 1800 παιδιά ηλικίας από 7 έως 19 ετών. Από την έρευνα προέκυψε ότι η συχνότητα επιπλοκών στα παιδιά δεν είναι υψηλότερη από ότι στους ενήλικες, και στις μικρότερες ηλικίες από 8 έως 11 ετών, μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερη.
Περιστατικά μικροβιακής κερατίτιδας σε παιδιά ηλικίας από 8 έως 12 ετών δεν αναφέρονται καθόλου. Ενώ σε παιδιά ηλικίας από 13 έως 17 ετών παρατηρείται η ίδια συχνότητα εμφάνισης με αυτή των ενηλικών (15 περιστατικά ανά 10.000 χρήστες.)
Σε άλλη έρευνα που διεξήχθη στην Αμερική και συμμετείχαν 576 οπτομέτρες, πάνω από το 70% αυτών δήλωσαν ότι θα πρότειναν την χρήση φακών επαφής από την ηλικία των 12 ετών ή νεότερα. Το 21% αυτών επισήμανε ότι πλέον είναι πιο πιθανό να προτείνουν την χρήση φακών επαφής σε παιδιά άνω των 10 ετών από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Οι ειδικοί εφαρμοστές φακών επαφής προτείνουν με όλο και μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια την χρήση φακών επαφής σε μικρότερες ηλικίες χάρη στην εξέλιξη των υλικών και την διάδοση των ημερήσιων φακών επαφής. Η ευκολία του ημερήσιου φακού επαφής που δεν χρειάζεται να καθαρίζεται και να αποθηκεύεται τον καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για παιδιά και έφηβους.4
Η ευκολία του ημερήσιου φακού επαφής που δεν χρειάζεται να καθαρίζεται και να αποθηκεύεται τον καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για παιδιά και έφηβους
Επίσης, οι εγκεκριμένοι φακοί επαφής από το FDA δεν φέρουν περιορισμό ηλικίας, υποδηλώνοντας ότι είναι ασφαλή για χρήση τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Η παλαιότερη βιβλιογραφία ανέφερε ότι ο κίνδυνος από την χρήση φακών επαφής σε νεότερες ηλικίες είναι υψηλότερος. Τα δεδομένα από μια σειρά προσφάτων μελετών και ερευνών αναθεωρούν την άποψη αυτή. Υπολογίζεται ότι οι πιθανότητες διήθησης του κερατοειδούς σε παιδιά κυμαίνονται από 0,8% έως 1,36% στις ηλικίες 7 έως 14 ετών.5,7
Επιδημιολογικές μελέτες και νοσοκομειακά περιστατικά έδειξαν αυξημένο κίνδυνο μικροβιακής κερατίτιδας όταν οι χρήστες χρησιμοποιούν ακατάλληλα υγρά καθαρισμού και συντήρησης, δεν ακολουθούν ους κανόνες υγιεινής, παραμελούν την αντικατάσταση της θήκης των φακών τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα ή φορούν ακατάλληλούς φακούς επαφής ενώ κοιμούνται. Η ψευδομονάδα είναι το πιο κοινό βακτήριο που ευθύνεται για σοβαρά περιστατικά μικροβιακής κερατίτιδας.
Σε μια άλλη μεγάλης κλίμακας αναδρομική μελέτη για την ασφάλεια των φακών επαφής στη νεολαία, δεν υπήρξε ούτε ένα περιστατικό MK στις ηλικίες 8 με 12 ενώ στις ηλικίες 13-17 ετών ήταν μόλις 0,15%.8
Η γενικότερη αντίληψη που επικρατεί είναι ότι οι περισσότερες από τις μη σοβαρές ανεπιθύμητες μολύνσεις και επιπλοκές με τους φακούς επαφής οφείλονται σε υποκείμενη μη συμμόρφωση του χρήστη ή λόγω ακατάλληλου φακού.
Συνολικά, ο κίνδυνος για τα παιδιά δεν ήταν υψηλότερος από ότι στους ενήλικες και ίσως ο κίνδυνος να είναι ακόμη χαμηλότερος στις ηλικίες 8 με 11.
Αυτός ο χαμηλότερος κίνδυνος στους νεότερους χρήστες μπορεί να προέρχεται από το γεγονός ότι έχουν το υψηλότερο ποσοστό ημερήσιας χρήσης και τις λιγότερες ώρες χρήσης φακών σε σύγκριση με τους ενηλικες.9 Επίσης σε αυτή την ηλικιακή ομάδα οι πιθανότητες να κάνουν μπάνιο, να κολυμπούν, να κοιμηθούν, ή να μην τηρούν τους κανόνες υγιεινής είναι σημαντικά μικρότερες σε σύγκριση με την ηλικιακή ομάδα 18 έως 25.10
Η ακριβής ηλικία στην οποία ένα παιδί μπορεί να αρχίσει με ασφάλεια να φοράει φακούς επαφής ποικίλει.
Εξαρτάται από την ωριμότητα και τη συμμόρφωση που διέπει το παιδί. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους ενήλικες χρήστες φακών επαφής.
Σίγουρα όμως οι εφαρμοστές φακών επαφής μπορούν να προτείνουν με ασφάλεια την χρήση φακών επαφής ακόμα και σε οκτάχρονα παιδιά. Με την καθοδήγηση των εφαρμοστών και την επίβλεψη των γονέων τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια και επιτυχία τους φακούς επαφής γιατί:
- Υπάρχουν καινούργια υλικά, με μεγαλύτερη διαπερατότητα οξυγόνου για υγιή μάτια.
- Οι ημερήσιοι φακοί επαφής στατιστικά έχουν αισθητά μικρότερα ποσοστά μολύνσεων και επιπλοκών.
- Οι πιθανότητες επιπλοκών και μολύνσεων σε παιδιά ηλικίας από 8 έως 11 ετών είναι λιγότερες από ό,τι στους ενήλικες.
- Οι πιθανότητες επιπλοκών και μολύνσεων σε παιδιά ηλικίας πάνω από 12 ετών είναι ίδιες με των ενηλίκων.
REFERENCES:
1. McCullough SJ, O’Donoghue L, Saunders KJ. Six year refractive change among white children and young adults: evidence for significant increase in myopia among white UK children. PLoS ONE. 2016: doi.org/10.1371/journal.pone.0146332 2. He M, Zeng J, et al. Refractive error and visual impairment in urban children in southern China. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2004;45(3): 793-9. 3. Wu, LJ, You QS, et al. Prevalence and associated factors of myopia in high-school students in Beijing. PLoS One. 2015;10(3): doi.org/10.1371/journal.pone.0120764 4. Walline JJ, Long S, Zadnik K. Daily disposable contact lens wear in myopic children. Optom Vis Sci. 2004;81(4): 255-9. 5. Walline JJ, Jones LA, et al. A randomized trial of the effect of soft contact lenses on myopia progression in children. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2008;49(11): 4702-6. 6. Lim CH, Carnt NA, et al. Risk factors for contact lens-related microbial keratitis in Singapore. Eye (Lond). 2016;30(3): 447-55. 7. Sankaridurg P, Chen X, et al. Adverse events during 2 years of daily wear of silicone hydrogels in children. Optom Vis Sci. 2013;90(9): 961-9. 8. Chalmers RL, Wagner H, et al. Age and other risk factors for corneal infiltrative and inflammatory events in young soft contact lens wearers from the Contact Lens Assessment in Youth (CLAY) study. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2011;52(9): 6690-6. 9. Efron N, Nichols JJ, et al. Trends in US contact lens prescribing 2002 to 2014. Optom Vis Sci. 2015;92(7): 758-67. 10. Wagner H, Richdale K, et al. Age, behavior, environment, and health factors in the soft contact lens risk survey. Optom Vis Sci. 2014. 91(3): 252-61. 11. (Bulimore ma. Η ασφάλεια των μαλακών φακών επαφής στα παιδιά. Optom vis sci. 2017 · 94 (6): 638-46.)