Οι φακοί επαφής αποτελούν ένα προϊόν που έχει κερδίσει επάξια σημαντική θέση στη διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών (όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός, η πρεσβυωπία) και των παθήσεων του κερατοειδή (όπως ο κερατόκωνος), αλλά και για θεραπευτικούς σκοπούς (πχ φακοί επαφής για μετεγχειρητική χρήση και για ξηροφθαλμία).
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 45 ετών έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές εξελίξεις ως προς τα υλικά, το σχεδιασμό, τη διαδικασία παραγωγής, το εύρος των παραμέτρων που καλύπτουν και τη συχνότητα αντικατάστασής τους. Οι προηγμένες τεχνολογίες στα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται, οι λύσεις που προσφέρουν και ο σημαντικά χαμηλός αριθμός των επιπλοκών που σχετίζονται με τους φακούς επαφής, κάνουν σήμερα τη χρήση τους ασφαλέστερη, ευκολότερη, πιο βολική και πιο άνετη από ποτέ, κατάλληλη για ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, ακόμη και για παιδιά.
Ως αποτέλεσμα, σήμερα, 25 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη και περίπου 350.000 στην Ελλάδα χρησιμοποιούν φακούς επαφής, συνήθως σε καθημερινή βάση. (1)
Είναι όμως σημαντικό να τονιστεί, ότι, σε περίπτωση που δεν γίνεται εφαρμογή ή έλεγχος, και, η χρήση των φακών επαφής δεν συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές που ορίζονται διεθνώς με τις οδηγίες χρήσης και αντικατάστασης του εφαρμοστή και του κατασκευαστή, καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για απόρριψη χρήσης των φακών επαφής, καθώς και για επιπλοκές που μπορούν να προκύψουν στη φυσιολογία του ματιού και στην όραση.
Η δεκαετία που διανύουμε έχει φέρει νέες επαναστατικές εφαρμογές στον τομέα των φακών επαφής, καθώς μεγάλη ερευνητική δραστηριότητα πραγματοποιείται σήμερα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και στα κέντρα έρευνας και τεχνολογίας των μεγαλύτερων κατασκευαστών φακών επαφής. Η χρήση φακών επαφής με σύστημα σταδιακής αποδέσμευσης φαρμάκων (drug delivery system) στον οφθαλμό, οι «έξυπνοι» φακοί επαφής, ικανοί να παρακολουθούν διακυμάνσεις στα επίπεδα της ενδοφθάλμιας πίεσης και στο σάκχαρο στο αίμα, και, οι ειδικά σχεδιασμένοι φακοί «διαχείρισης της μυωπίας» που προσδίδουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης στην εξέλιξη της μυωπίας στους νέους καθώς και λειτουργικότερη όραση, αποτελούν πεδία ολοένα αυξανόμενου ενδιαφέροντος παγκοσμίως, τόσο από την επιστημονική όσο και από την ερευνητική κοινότητα.
Με γνώμονα την διασφάλιση της ποιότητας όρασης και της καλύτερης οφθαλμικής υγείας των καταναλωτών, είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε υπ’ όψιν ορισμένες οδηγίες και συστάσεις που διέπουν την διακίνηση, τη χρήση και τη φροντίδα τους, ώστε να αποφεύγονται επιπλοκές και ανεπιθύμητες καταστάσεις.
Ο σκοπός αυτής της «εκστρατείας» ενημέρωσης η οποία γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι η ενημέρωση των καταναλωτών που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ή χρησιμοποιούν ήδη φακούς επαφής. Τόσο για την διασφάλιση της οφθαλμικής υγείας, όσο και για να αποφευχθεί η διακοπή της χρήσης φακών για λόγους που δεν σχετίζονται με την εφαρμογή και την ποιότητα τους.
Το γεγονός ότι η εκστρατεία ενημέρωσης πραγματοποιείται υπό την αιγίδα επιστημονικών και θεσμικών φορέων και την υποστήριξη των οκτώ μεγαλύτερων εταιρειών κατασκευαστών και προμηθευτών φακών επαφής που δραστηριοποιούνται στη χώρα, την καθιστά απολύτως έγκυρη και αποδεικνύει τη σημαντικότητα και τη δυναμική της.
(1)The European Association Of The Contact Lens and Lens Care Providers (www.euromcontact.org)