Τα μάτια χρειάζονται συχνή παρακολούθηση. Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας προτείνει μία φορά το χρόνο την προληπτική εξέταση των ματιών. Η προληπτική επίσκεψη σε οφθαλμίατρο πρέπει να αρχίζει από την παιδική ηλικία και να επαναλαμβάνεται δια βίου. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, 245 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως πάσχουν από κάποια διαταραχή στην όρασή τους.
Γράφει η Έλενα Κεφάλα, MICOpth, Χειρουργός oφθαλμίατρος, Οφθαλμολογικό Ιατρείο Ενηλίκων-Παίδων, Αθανασιάδου 3-5, Αμπελόκηποι – www.lasermiopias.gr
Δείτε παρακάτω βασικές συμβουλές για την προστασία και ασφάλεια των ματιών σας:
• Χρειάζεται πάντα προστασία από την ακτινοβολία του ήλιου, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Απαραίτητα είναι τα απορροφητικά γυαλιά και το καπέλο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην επιλογή τους, καθώς κυκλοφορούν πολλά μη εγκεκριμένα γυαλιά που δεν προστατεύουν από την ακτινοβολία του ήλιου. Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα μάτια και ευθύνεται για περιπτώσεις καταρράκτη και εκφύλιση ωχράς κηλίδας.
Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε τη γυμναστική στις καθημερινές σας συνήθειες. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η ελαφριά σωματική άσκηση σε καθημερινή βάση, για παράδειγμα, το περπάτημα, μειώνει την πίεση στα μάτια και συμβάλλει στην καλή όραση.
• Αποφύγετε το κάπνισμα. Οι χρόνιοι καπνιστές παρουσιάζουν καταρράκτη και βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, όπως εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
• Τακτικός έλεγχος του σακχάρου και της χοληστερόλης για τυχόν υψηλές τιμές. Η σωστή ρύθμιση του σακχάρου βοηθά στη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες αιτίες τύφλωσης.
• Συχνές επισκέψεις στους επαγγελματίες υγείας των ματιών σας, ακόμη και αν δεν παρουσιάζετε συμπτώματα. Η έγκαιρη διάγνωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πορεία παθήσεων, όπως το γλαύκωμα.
Σε περίπτωση που κάνετε πολύωρη καθημερινή χρήση του υπολογιστή μπορεί να βιώσετε συμπτώματα όπως:
Ενόχληση, αίσθημα ξένου σώματος • Κεφαλαλγία • Κνησμό • Ξηρότητα ή δακρύρροια Αίσθημα καύσους • Παροδικά θολή όραση, δυσκολία στην εστίαση
Κάποια μέτρα για να μειώσετε την ενόχληση στα μάτια είναι:
• Τοποθετήστε την οθόνη, το γραφείο και την καρέκλα σας σε άνετες αποστάσεις και ύψη. Προτεινόμενη απόσταση για την οθόνη του υπολογιστή είναι τα 50-65 εκατοστά από τα μάτια μας
• Κάνετε συχνά, μικρά διαλείμματα από την οθόνη, εστιάζοντας σε ένα μακρινό αντικείμενο για λίγα δευτερόλεπτα
• Ανά 20 λεπτά, σηκωθείτε, τεντώστε το λαιμό και την πλάτη σας και αλλάξτε στάση σώματος
• Αποφεύγετε να φέρνετε πολύ κοντά ό,τι θέλετε να διαβάσετε.
• Αποφύγετε την ξηροφθαλμία ανοιγοκλείνοντας τα μάτια συχνότερα. Ο φυσιολογικός βλεφαρισμός έχει συχνότητα 12 φορές το λεπτό, ενώ οι χρήστες υπολογιστή ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρα 5 φορές το λεπτό! Όσο πιο αραιά ανοιγοκλείνουν τα μάτια μας, τόσο πιο πιθανό είναι να νιώσουμε ενόχληση, κάψιμο ή δυσκολία στην εστίαση.
• Η προληπτική οφθαλμολογική εξέταση θα αποσαφηνίσει τα πράγματα και θα δώσει λύσεις, ώστε κατά περίπτωση να ανακουφιστεί κάποιος από τα συμπτώματα και σε ορισμένες περιπτώσεις να τα λύσει.
Φροντίστε τη διατροφή σας και τη διατήρηση καλού σωματικού βάρους. Μερικές σημαντικές τροφές για την υγεία των ματιών είναι:
• Ω-3 ΛΙΠΑΡΑ Τα Ω-3 λιπαρά είναι γνωστά για τη θετική επίδρασή τους στην υγεία του ατόμου. Ανακουφίζουν τα μάτια από την ξηροφθαλμία και δημιουργούν ασπίδα προστασίας στη δακρυϊκή μεμβράνη. Τα Ω-3 λιπαρά υπάρχουν σε ορισμένα ψάρια, όπως τόνος, σολομός, αντζούγιες, σκουμπρί, καθώς και στο λιναρόσπορο και τα καρύδια. Επίσης, δείχνουν ότι έχουν ευεργετική δράση και σε άτομα με παθήσεις της ωχράς κηλίδας.
• ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Η βιταμίνη C, η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη είναι σπουδαίες αντιοξειδωτικές ουσίες και προστατεύουν τα μάτια από πολύ επικίνδυνες παθήσεις, όπως καταρράκτη και εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Αυτές οι αντιοξειδωτικές ουσίες βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα σε φράουλες, κράνμπερι, γκρέιπφρουτ και μανταρίνι. Επίσης, βρίσκονται σε ορισμένα λαχανικά όπως το σπανάκι, η κόκκινη πιπεριά κ.ά.
• ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε ΚΑΙ ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ Η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Υπάρχουν σε μεγάλη ποσότητα στα αυγά, τα μύδια, το χοιρινό κρέας, το σπανάκι και τα αμύγδαλα κ.ά.
• ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ Στη σωστή λειτουργία του αμφιβληστροειδούς συμβάλλει αρκετά το β-καροτένιο που στον οργανισμό μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Βρίσκεται στο καρότο, τη γλυκοπατάτα, τη ντομάτα, το μπρόκολο, το μαϊντανό, το σπανάκι, τα βερύκοκα, το καρπούζι, το πεπόνι, το μάνγκο κ.ά.
Η ισορροπημένη διατροφή είναι κλειδί για την υγεία των ματιών, όπως προκύπτει από όλες τις έρευνες. Αυτά, σε συνδυασμό με την προστασία από τις ακτίνες του ήλιου και την αποφυγή του καπνίσματος, βοηθούν στην προστασία των ματιών.