Προστασία από την UV ακτινοβολία όλο το χρόνο

Μία πρόσφατη έρευνα σε χρήστες φακών επαφής έδειξε ότι ενώ το 65% από αυτούς ανησυχούν για την προστασία των ματιών τους από τις επιβλαβείς UV ακτίνες, μόνο το 6% θεωρεί ότι χρειάζεται προστασία σε μία συννεφιασμένη μέρα.1 Επιπλέον, το 90% δηλώνει ότι πιστεύει ότι εκτίθεται στην UV ακτινοβολία μόνο το καλοκαίρι, ωστόσο, είναι αποδεδειγμένο ότι η έκθεση στην UV ακτινοβολία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και ότι οι ώρες της μέγιστης έκθεσης για τα μάτια μπορεί να διαφέρουν από εκείνες του δέρματος. Συνεπώς, διανύοντας την περίοδο των χειμερινών σπορ, είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση αναφορικά με τη σημασία της προστασίας των ματιών από πιθανή βλάβη εξαιτίας της UV ακτινοβολίας ανά πάσα στιγμή.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι κίνδυνοι της UV ακτινοβολίας εξακολουθούν να υπάρχουν με το 50% αυτής να διαχέεται στα μάτια μας από έμμεσες πηγές, όπως οι αντανακλάσεις στον πάγο και το χιόνι. Οι UV ακτίνες μπορούν όχι μόνο να διαπερνούν τα σύννεφα, αλλά και να αντικατοπτρίζονται σε όλες τις επιφάνειες κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Νέα έρευνα δείχνει ότι τα μάτια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην έκθεση στην UV ακτινοβολία νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα, όταν δεν το περιμένουμε. Ως εφαρμοστές θα πρέπει να υπενθυμίζουμε στους χρήστες μας ότι η προστασία ενάντια στη μετάδοση των UV ακτίνων είναι σημαντική για την υγεία των ματιών.

Πολλά χειμερινά σπορ, όπως το σκι, πραγματοποιούνται στο χιόνι, όπου το μάτι εκτίθεται σε μεγαλύτερα από το συνηθισμένα επίπεδα UV ακτινοβολίας, επειδή το χιόνι αντανακλά περισσότερο από το 80% της UV ακτινοβολίας.2
Η ακτινοβολία που αντανακλάται μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη για τα μάτια από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία επειδή οι άνθρωποι συνηθίζουν να κοιτάνε προς τα κάτω παρά προς τα πάνω, έτσι το φως αντανακλάται κατευθείαν μέσα στα μάτια. Επιπλέον, λιγότερες UV ακτίνες απορροφούνται από την ατμόσφαιρα σε μεγάλο υψόμετρο, που σημαίνει ότι περισσότερες ακτίνες μπορούν να περάσουν και να προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα και τα μάτια.
Βλάβη μπορεί να προκληθεί επίσης σε σύντομα χρονικά διαστήματα: μία ώρα έκθεσης σε UV ακτινοβολία που αντανακλάται στο χιόνι σε μεσημεριανή ώρα, είναι αρκετή για να προκαλέσει φωτοτραυματική κερατίτιδα, γνωστή και ως τύφλωση χιονιού3. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη είναι απαραίτητο να πάρετε μία απόφαση για το σωστό προϊόν που θα βοηθά στην προστασία των ματιών. Η UV ακτινοβολία έχει συνδεθεί με μία σειρά ασθενειών των ματιών, η πιο σοβαρή από αυτές περιλαμβάνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη4.

Μελέτες έχουν, επίσης, διερευνήσει το ρόλο της UV ακτινοβολίας στην πρεσβυωπία. Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης πιλοτικής έρευνας δείχνουν ότι η προστασία των ματιών από την UV ακτινοβολία μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία προσαρμογής σε σύγκριση με μία ομάδα ελέγχου, ενδεχομένως να καθυστερήσει την εμφάνιση της πρεσβυωπίας.5 Οι φακοί των γυαλιών οράσεως παρέχουν μια κάποια προστασία, κυρίως ενάντια σε χαμηλά-μήκη κύματος. Ωστόσο, γυαλιά που δεν εφαρμόζουν σωστά μπορούν να εκθέσουν τα μάτια στην UV ακτινοβολία από το πλαϊνό μέρος και από την αντανάκλαση στο πίσω μέρος της επιφάνειας των γυαλιών οράσεως.5

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε προϊόντα που παρέχουν προστασία από την UV ακτινοβολία στο δέρμα και ενδιαφέρον για την προστασία των ματιών ενάντια στη μετάδοση της UV ακτινοβολίας – για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 65% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ενδιαφέρεται ή ενδιαφέρεται αρκετά για την προστασία των ματιών του και στην Πολωνία το 91%.6 Παρόλα αυτά περισσότερο από το 50% των χρηστών φακών επαφής δε γνωρίζει αν οι φακοί τους τους παρέχουν προστασία από την UV ακτινοβολία.6 Η καλύτερη προστασία για τα μάτια από την UV ακτινοβολία είναι ο συνδυασμός φακών επαφής με ενσωματωμένα φίλτρα προστασίας από την UV ακτινοβολία και καλής ποιότητας εφαρμοστά γυαλιά οράσεως ή ηλίου.

Φακοί επαφής & UV ακτινοβολία

Οι φακοί επαφής με φίλτρο προστασίας από την UV ακτινοβολία έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην προστασία των ματιών από βλάβη7 που μπορεί να προκαλέσει ο ήλιος. Όλοι οι φακοί επαφής μάρκας ACUVUE® έχουν λάβει από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Οπτομετρίας έγκριση αποδοχής με φίλτρο προστασίας από την UV ακτινοβολία Κατηγορίας 1 ή Κατηγορίας 2. Οι ιδιότητες του φίλτρου UV βοηθούν στο να παρέχεται προστασία από την UV ακτινοβολία ενάντια στη μετάδοση των επιβλαβών ακτίνων στον κερατοειδή χιτώνα και μέσα στα μάτια.
Επιπλέον, οι φακοί 1-DAY ACUVUE® TruEye® ή ACUVUE OASYS® προσφέρουν Κατηγορίας 1 προστασία από την UV ακτινοβολία, παρέχοντας το υψηλότερο επίπεδο προστασίας σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη μάρκα μαλακών φακών επαφής συχνής αντικατάστασης.8
Δεν προσφέρουν όλοι οι φακοί επαφής προστασία από την UV ακτινοβολία, ή παρόμοια επίπεδα απορρόφησης.8

Πηγές:
1. UK respondents Johnson & Johnson and Millward Brown data on file (N=400). 2012.
2. Cruickshanks, KJ, R Klein, and BEK Klein. “Sunlight and age-related macular degeneration. The Beaver Dam eye study.” Arch Ophthalmol, 1993: 111:524-8
3. International Programme on Chemical Safety. Ultraviolet radiation. 2nd Edition. E.H.C, 1994
4. Chalam KV, Khetpal V, Rusovici R et al. A review: role of ultraviolet radiation in age-related macular degeneration.
Eye & Contact
5. Wolffsohn J. The benefits of UV-blocking contact lenses.
Optometry in Practice (2013), 14;2: 61 – 72
6. Έρευνα Καταναλωτών γνώσεις για την UV ακτινοβολία, Νοέμβριος 2011, online ερωτηματολόγιο σε χρήστες μαλακών φακών ηλικίας 18-45 ετών (ΗΒ, n=400; Πολωνία, n=300) και εν δυνάμει χρήστες φακών επαφής (Πολωνία, n=302).
7. Chandler, H., “Prevention of UV-Induced Damage to the Anterior Segment Using Class UV Absorbing Hydrogel Contact Lenses”, Investigative Ophthalmology & Visual Science, 2010
8. JJVC Data on file 2013. Όλοι οι Φακοί Επαφής ACUVUE® παρέχουν προστασία από την UV ακτινοβολία Κατηγορίας 1 ή Κατηγορίας 2 ενάντια στη μετάδοση των επιβλαβών ακτίνων στον κερατοειδή χιτώνα και μέσα στα μάτια.
Οι φακοί επαφής με UV προστασία ΔΕΝ δεν αντικαθιστούν τα γυαλιά με UV προστασία όπως τα γυαλιά ηλίου γιατί δεν καλύπτουν πλήρως το μάτι και την περιοχή γύρω από αυτό.
1-DAY ACUVUE® TruEye® και ACUVUE OASYS® είναι καταχωρημένα εμπορικά σήματα της Johnson & Johnson Vision Care. Η Johnson & Johnson Vision Care είναι τμήμα της Johnson & Johnson Hellas A.E.B.E. © JJVC 2014.

Share with your friends
Tags:
Previous Post

Σκελετοί Οράσεως και Ηλίου:

Next Post

Πώς επιλέγουμε σωστά Γυαλιά Ηλίου