Γυαλιά Ηλίου & Nαυαγοσώστες – Βασικοί κανόνες

Γράφει η Μάνια Μπικώφ, Διεθνής εκπαιδεύτρια ναυαγοσωστικής, Lifeguard Hellas training center

Ένα από τα πλέον απαιτητικά επαγγέλματα με συνεχή έκθεση στις καιρικές συνθήκες είναι και το επάγγελμα του ναυαγοσώστη. Καθημερινά, επί αρκετές ώρες ο ναυαγοσώστης βρίσκεται στον ναυαγοσωστικό πύργο και σκανάρει τον χώρο ευθύνης του, ώστε να επέμβει άμεσα εάν κάποιος λουόμενος κινδυνεύσει. Τα μάτια του ναυαγοσώστη, είναι το πολυτιμότερο εργαλείο του και κρίνεται απόλυτα απαραίτητο να τα προστατεύει χρησιμοποιώντας πολύ καλά οπτικά ηλίου. Στην αγορά υπάρχει τεράστια επιλογή σχεδίων και χρωμάτων, ώστε να διαλέξει ο κάθε ένας, ένα ζευγάρι που του ταιριάζει και ταυτόχρονα προστατεύει τα μάτια του από τη συνεχή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και το έντονο ηλιακό φως.

Ένας άλλος παράγοντας που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν, είναι η αντανάκλαση των υπεριώδη ηλιακών ακτίνων από την αμμουδιά και την επιφάνεια του νερού, η οποία μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα προβλήματα στα μάτια γι’ αυτό και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά πολωμένοι φακοί (polarized). Το φως που αντανακλάται από επιφάνειες όπως τα νερά της θάλασσας ή μιας πισίνας είναι κατά μεγάλο ποσοστό οριζόντια πολωμένο. Καθώς αυτό το φως εισέρχεται στον οφθαλμό, προκαλεί το λεγόμενο θάμβος. Αυτό το οριζόντια πολωμένο φως μπλοκάρεται από τα πολωτικά φίλτρα των φακών των γυαλιών, που έχουν κάθετο προσανατολισμό. Το αποτέλεσμα; Ελαχιστοποίηση της ενοχλητικής και μερικές φορές επικίνδυνης αντηλιάς και το κυριότερο προστασία από την φωτοκερατίτιδα, η οποία αποτελεί ηλιακό έγκαυμα του κερατοειδή χιτώνα.

Τα γυαλιά θα πρέπει να προστατεύουν από την ακτινοβολία UVA και UVB και να μπλοκάρουν κατά 99%-100% τις αντίστοιχες ακτίνες UVΑ & UVB, οι φακοί να “τυλίγουν” τα μάτια χωρίς να παρεμποδιζουν την πλευρική όραση, η οποία είναι άκρως απαραίτητη για την αποτελεσματική οπτική σάρωση του χώρου ευθύνης και το ιδανικότερο είναι οι φακοί να μπορούν να εναρμονιζονται με το φυσικό φως, ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή όραση καθ’ολη τη διάρκεια της ημέρας, ανεξάρτητα από το αν επικρατεί ηλιοφάνεια ή συννεφιά.
Να προτιμώνται οι πλαστικοί φακοί και αυτό καθαρά λόγω της χρήσης τους, ώστε να μην σπάνε εύκολα κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, τα μάτια σας αξίζουν την μέγιστη προστασία κι έτσι θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αγορά των γυαλιών σας. Να έχετε μια ασφαλή καλοκαιρινή περίοδο!

MORITZ by Prime Optics

MORITZ by Prime Optics

MORITZ by Prime Optics

Τηλ. επικοινωνίας: 210 95 30 177

Share with your friends
Tags:
Previous Post

Προστατεύστε τα μάτια σας από τον ήλιο

Next Post

Keep an eye on Watersports