To παιχνίδι έξω βοηθά να μην αναπτύξουν μυωπία τα παιδιά

Γράφει η Έλενα Κεφάλα, MICOpth, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Οφθαλμολογικό Ιατρείο Ενηλίκων-Παίδων, Αθανασιάδου 3-5, Αμπελόκηποι, Αθήνα
www.lasermiopias.gr

Η έκθεση σε φως της ημέρας για δύο με τρεις ώρες ημερησίως βοηθά στην ρύθμιση της ανάπτυξης του ματιού, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης μυωπίας ή έστω περιορίζει την έκτασή της, μειώνοντας τους τελικούς βαθμούς της, σύμφωνα με μελέτη του Australian Research Council. Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των παιδιών στο Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, την Ιαπωνία, την Κορέα και την Κίνα, που τελειώνουν το σχολείο φορώντας γυαλιά, ήταν η αιτία αυτής της έρευνας.

Στη συγκριτική αυτή μελέτη εξετάστηκαν παιδιά από τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία. Και οι δύο ομάδες είχαν περίπου τις ίδιες συνήθειες σε χρόνο ανάγνωσης, σε χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης, σε χρήση του υπολογιστή. Η μία σημαντική διαφορά μεταξύ των δυο πληθυσμών ήταν στο χρόνο που δαπανούσαν σε εξωτερικούς χώρους.
Τα παιδιά από τη Σιγκαπούρη πέρασαν κατά μέσο όρο 30 λεπτά κάθε ημέρα σε υπαίθριους χώρους, σε σύγκριση τα παιδιά της Αυστραλίας που βρίσκονταν έξω κατά μέσο όρο δύο ώρες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το 30% των παιδιών της Σιγκαπούρης ηλικίας 6-7 ετών είχε ήδη αναπτύξει διαθλαστικό πρόβλημα όρασης (μυωπία), σε σύγκριση με μόλις το 1,3% των παιδιών της Αυστραλών της ίδιας ηλικίας. Επίσης, τα παιδιά της Σιγκαπούρης, που τελειώνουν το σχολείο φορώντας γυαλιά φτάνουν στο υψηλότατο ποσοστό του 90%. Στην αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα της Αυστραλίας το ποσοστό φτάνει περίπου στο 20%.

Και στις δυο ομάδες μελέτης υπήρχαν παιδιά κινεζικής καταγωγής, που ακολουθούσαν τα ποσοστά της αντίστοιχης τοπικής ομάδας. Αυτό το γεγονός επιτρέπει στους ερευνητές να εξαλείψουν την πιθανότητα η διαφορά να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες ή σε λόγους εθνικότητας.

Share with your friends
Tags: