Παιδική όραση και σχολείο: Τι να προσέξουν οι γονείς

Ένα μήνυμα προς τους γονείς και μία επείγουσα έκκληση προς το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, απευθύνουν η Ομοσπονδία Ελληνικών Οφθαλμολογικών Εταιρειών (Ο.Ε.Ο.Ε.) και η Ελληνική Εταιρεία Παιδοφθαλμολογίας & Στραβισμού (Ε.Ε.Π.Ο.Σ), με αφορμή αφενός την έναρξη του νέου σχολικού έτους και αφετέρου τη συνεχιζόμενη αύξηση των αδιάγνωστων οφθαλμικών παθήσεων της παιδικής ηλικίας στη χώρα μας, λόγω μη οργανωμένης προληπτικής οφθαλμολογικής φροντίδας. Η πολύωρη και καθημερινή έκθεση των παιδιών μπροστά σε μία οθόνη της τηλεόρασης, του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ακόμη και του κινητού τηλεφώνου από τις τρυφερές ηλικίες, οδηγεί στην ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας του οπτικού τους συστήματος από την προσχολική ηλικία.

Ο.Ε.Ο.Ε και η Ε.Ε.Π.Ο.Σ στέλνουν στους γονείς το μήνυμα της τεράστιας αξίας που έχει η προληπτική Παιδοφθαλμολογική εξέταση των παιδιών τους, για τη φυσιολογική τους ανάπτυξη στο σύγχρονο κόσμο μας, καθώς και τις επιδόσεις τους στο σχολείο. Τα περισσότερα προβλήματα όρασης δεν γίνονται αντιληπτά από τα παιδιά, αφού δεν υπάρχει πόνος ή άλλα έντονα συμπτώματα και κατά συνέπεια τα παιδιά δεν διαμαρτύρονται. Γι’ αυτό το λόγο, οι διαγνώσεις καθυστερούν και αυτή η καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές διαταραχές ή/και μόνιμες βλάβες της όρασης. Η καθυστέρηση μπορεί να αποφευχθεί μόνο με τους προληπτικούς ελέγχους.

Παράλληλα, οι οφθαλμολογικές εταιρείες απευθύνουν και μία επείγουσα έκκληση προς το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων να επαναφέρει τη θεσμοθέτηση του απαραίτητου οφθαλμολογικού ελέγχου στα παιδιά κατά την εγγραφή τους στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο από οφθαλμιάτρους, όπως ακριβώς γίνεται με το πιστοποιητικό γυμναστικής που δίνεται από τον καρδιολόγο, τονίζουν οι Πρόεδροι της ΟΕΟΕ κ. Ν. Κοζέης και της ΕΕ ΠΟΣ κ. Γ. Πολλάλης, υπενθυμίζοντας ότι το 2001 η Πολιτεία, βασιζόμενη στις υποδείξεις ειδικής επιστημονικής ομάδας είχε προχωρήσει στη υποχρεωτική θεσμοθέτηση του οφθαλμολογικού ελέγχου και ενώ αυτός ο θεσμός λειτούργησε άψογα επί σειρά ετών, μειώνοντας σημαντικά την παιδική οφθαλμική νοσηρότητα στη χώρα μας, δυστυχώς τα τελευταία πέντε χρόνια, για λόγους επιστημονικά μη κατανοητούς, αυτός ο θεσμός χαρακτηρίστηκε ως μη υποχρεωτικός, υποβαθμίστηκε και ουσιαστικά ατόνησε. 

Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι η αύξηση του αριθμού των αδιάγνωστων οφθαλμικών παθήσεων που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην όραση των παιδιών.
Στη χώρα μας, απαιτείται η καθιέρωση θεσμικού πλαισίου που υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προληπτικού οφθαλμολογικού ελέγχου, για όλα τα παιδιά, από οφθαλμιάτρους. Σήμερα, η κάλυψη αυτού του κενού επαφίεται στην ενημέρωση των γονέων, στις προσπάθειες των παιδιάτρων -που έχουν επωμισθεί και το ρόλο του παιδοφθαλμιάτρου-, αλλά και στους παρατηρητικούς δασκάλους.

Γι’ αυτούς τους λόγους, οι ΟΕΟΕ & ΕΕΠΟΣ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και δημοσιοποιούν τους 10 λόγους που καθιστούν άμεσο και αναγκαίο τον προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο όλων των μαθητών από τους ειδικούς οφθαλμιάτρους:
1. Επειδή η καλή όραση είναι απαραίτητη για τη σωματική, πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού, την ομαλή σχολική και κοινωνική του ζωή.
2. Επειδή σήμερα τα παιδιά ζουν μία οπτικά απαιτητική ζωή, με πρόωρη έκθεση σε έντονες οπτικές δραστηριότητες (μαθησιακή διαδικασία, ηλεκτρονικές συσκευές).
3. Επειδή οι οφθαλμολογικές παθήσεις αυξάνονται. 5 έως 7 παιδιά στα 100, έχουν σημαντικό πρόβλημα όρασης και οι γονείς δεν το γνωρίζουν. Υπολογίζεται, ότι το 2050 ο μισός πληθυσμός του πλανήτη θα πάσχει από μυωπία.
4. Επειδή ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί δυνατή όραση, ικανή να αντεπεξέλθει στις οπτικές προκλήσεις της εποχής. Κι αυτή χτίζεται από την παιδική ηλικία.
5. Επειδή η όραση κατά τη γέννηση είναι ατελής, σταδιακά ολοκληρώνεται στην ηλικία των 8 ετών και πρέπει να παρακολουθείται η φυσιολογική της εξέλιξη.
6. Επειδή οι οφθαλμικές παθήσεις στα χρόνια της ανάπτυξης ενός παιδιού μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή και μόνιμη βλάβη στην όραση.
7. Επειδή το 80% των παθήσεων που οδηγούν σε μόνιμη βλάβη της όρασης, θα μπορούσαν να θεραπευθούν εάν είχαν διαγνωστεί έγκαιρα.
8. Επειδή υπάρχουν παθήσεις των ματιών που φαίνονται, αλλά και άλλες που εντοπίζονται τυχαία με την προληπτική οφθαλμολογική εξέταση.
9. Επειδή τα παιδιά με σοβαρό πρόβλημα όρασης αντιμετωπίζουν δυσκολίες και ως ενήλικες στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.
10. Επειδή οι συχνότερες παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη της όρασης, όπως οι διαθλαστικές ανωμαλίες, ο στραβισμός, η αμβλυωπία κ.ά., μπορούν να θεραπευθούν με έγκαιρη διάγνωση. Η λύση είναι μία… και είναι η πρόληψη!

Η Ο.Ε.Ο.Ε. και η Ε.Ε.Π.Ο.Σ. συντονισμένες με τις οδηγίες της διεθνούς οφθαλμολογικής κοινότητας συστήνουν:
• Προληπτικό έλεγχο των ματιών σε κάθε νεογέννητο
• Προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο μέσα στα 2 πρώτα χρόνια
• Προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο στην ηλικία 4 ετών
• Προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο σε ηλικία 6 ετών
• Στα σχολικά χρόνια κάθε 2 χρόνια.

Πηγή: Ελληνική Εταιρεία Παιδοφθαλμολογίας και Στραβισμού, www.hapos.gr

Share with your friends
Tags:
Previous Post

Πρεσβυωπία

Next Post

Συμβουλές για τα μάτια σας