Πώς λειτουργούν τα πολωτικά (polarized) γυαλιά;

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Καραμπάτσας, PhD, FEBO, MRCOphth, FRCS, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας, Διδάκτωρ παν/μίου Bristol UK, Αν. Τσόχα 17, Αθήνα 115 21, Τηλ: 210 7472777, Κιν: 693 2200425, Email: [email protected]

Γιατί χρησιμοποιούνται τα πολωτικά (Polarized) γυαλιά;
Τα πολωτικά γυαλιά χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μείωση των φωτεινών αντανακλάσεων.

Πώς μεταδίδεται η φωτεινή ακτινοβολία;
Ένα κύμα φωτός είναι γνωστό ότι πάλλεται σε πολλές κατευθύνσεις. Σε γενικές γραμμές, ένα κύμα φωτός μπορεί να θεωρηθεί ότι κατευθύνεται τόσο σε οριζόντια όσο και σε κατακόρυφα επίπεδα. Η κάθετη συνιστώσα του φωτός βοηθά το ανθρώπινο μάτι να δει, ενώ η οριζόντια συνιστώσα του φωτός είναι αυτή που προκαλεί τα διάφορα ενοχλητικά συμπτώματα «θαμπάδας», λόγω των αντανακλάσεων σε οριζόντιες γυαλιστερές επιφάνειες, όπως στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου, στην άμμο, στο νερό, στο χιόνι και στην άσφαλτο. Η λάμψη των αντανακλάσεων μειώνει την ορατότητα και καθιστά την όραση δυσάρεστη. Τα πολωτικά (polarised) γυαλιά ηλίου χρησιμοποιούνται για να μειώσουν αυτές τις αντανακλάσεις. Τα γυαλιά ηλίου περιέχουν πολωτικά φίλτρα προσανατολισμένα κάθετα στο σκελετό των γυαλιών, έτσι ώστε να αποκλείουν το οριζόντιο πολωτικό φως.

Ποιότητα των φίλτρων
Η πόλωση εξαρτάται από την ποιότητα του φίλτρου και από τον τρόπο παραγωγής του φακού. Τα λιγότερο ακριβά γυαλιά μπορούν να κόψουν μόνο το 10% του φωτός που αντανακλάται. Οι πολωτικοί φακοί από πολυανθρακικό κόβουν γύρω στο 60-70% του ανακλώμενου φωτός. Υπάρχουν όμως και πολωτικοί φακοί (π.χ., NXT Cameleon, Octopus και Polar HD) που αποκόπτουν το 99% του ανακλώμενου φωτός. 

Πλεονεκτήματα:
• Τα πολωτικά (polarised) γυαλιά επιτρέπουν την αληθινή αντίληψη των χρωμάτων.
• Τα πολωτικά (polarised) γυαλιά βελτιώνουν την οπτική άνεση, την αντίθεση (contrast) και την οπτική διαύγεια. Αυτό μειώνει την καταπόνηση των ματιών.
• Είναι χρήσιμα για ποδηλάτες, δρομείς και ψαράδες, προσδίδοντας μία πιο καθαρή θέα, εξαλείφοντας τις ενοχλητικές αντανακλάσεις.
• Τα πολωτικά (polarised) γυαλιά ωφελούν επίσης στα θαλάσσια σπορ, σταματώντας την αντηλιά και καθιστώντας τη θάλασσα πιο διαφανή, σε σημείο που κάποιος μπορεί να δει τα ψάρια και τους βράχους κάτω από την επιφάνεια του νερού!
• Πολωτικά (polarised) διπλοεστιακά ή και πολυεστιακά γυαλιά ηλίου είναι επίσης επιλογές για τα άτομα με πρεσβυωπία που τους αρέσουν τα υπαίθρια αθλήματα.

Μειονεκτήματα:
• Εάν αυτός που τα φοράει γυρίζει το κεφάλι του κατά 45 μοίρες περίπου, μέρος από το οριζόντιο φως μπορεί να εισέλθει και να δημιουργήσει μερικά φωτεινά σημεία στο οπτικό πεδίο.
• Δεν είναι δυνατή η ανάγνωση οθονών υγρών κρυστάλλων (LCD) σε συγκεκριμένη γωνία.
• Δεν είναι κατάλληλα για το σκι.

Πώς να ελέγξετε τα πολωτικά (Polarized) γυαλιά;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τον έλεγχο των πολωτικών (polarized) γυαλιών. Πολλές από τις κινητές οθόνες, τα LCD και τα tablet έχουν ένα πολωτικό φίλτρο, το οποίο βοηθά στη μείωση των αντανακλάσεων. Αλλά όταν χρησιμοποιούμε γυαλιά polarized σε ένα συγκεκριμένο προσανατολισμό στην οθόνη δεν θα μπορέσουμε να δούμε την οθόνη. Ως εκ τούτου, αν θέλετε να ελέγξετε τα πολωτικά γυαλιά, βγάλτε το κινητό σας και περιστρέψτε τα γυαλιά. Αν είναι πολωτικά, δεν θα μπορείτε να δείτε την οθόνη σε συγκεκριμένη γωνία. Εάν είναι μη-πολωτικά, μπορείτε να δείτε καθαρά όλες τις γωνίες.

Ποιο είδος γυαλιών χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση
ταινιών σε 3D;
Τα γυαλιά που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση ταινιών 3D αποτελούνται από ένα οριζόντια πολωτικό γυαλί και ένα κατακόρυφα πολωμένο γυαλί. Όταν οι δύο ξεχωριστές, διαφορετικές εικόνες συγχωνεύονται σε εγκεφαλικό επίπεδο, αυτές γίνονται αντιληπτές από τον εγκέφαλο ως τρισδιάστατη εικόνα (3D εφέ).

Share with your friends
Tags: