Aνακαλύψτε τις σωστές τροφές για την καλή υγεία των ματιών

Όλοι ξέρουμε ότι η καλή διατροφή είναι σημαντική για την υγεία μας. Όμως εξίσου σημαντική είναι και για την υγεία των ματιών μας. Η σωστή διατροφή βοηθά το σώμα μας να αναπτυχθεί, να αντιμετωπίσει και να καταπολεμήσει τις μολύνσεις.

Όσο μεγαλώνουμε, τα κύτταρα του σώματός μας δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να αναγεννηθούν.
Αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ματιών μας και την ποιότητα της όρασής μας.

Έρευνες για την υγεία των ματιών έχουν συνδέσει την κακή διατροφή με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας (AMD), που είναι ο ιατρικός όρος για την επιδείνωση της όρασης με το πέρασμα των χρόνων.

Η όραση των περισσότερων ανθρώπων επιδεινώνεται όσο μεγαλώνουν, αλλά τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να μειώσουμε αυτόν τον κίνδυνο και να επιβραδύνουμε την εξέλιξη με σωστή διατροφή, ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε καλή όραση για περισσότερα χρόνια.

Βασικές τροφές για τα μάτια σας

Υπάρχουν τέσσερις βασικές κατηγορίες τροφών που θεωρούνται καλές για την υγεία των ματιών σας:

Αντιοξειδωτικές βιταμίνες
Οι βιταμίνες A, C και E περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στο να διατηρούνται υγιή τα κύτταρα και οι ιστοί μέσα στο μάτι, ενώ συμβάλλουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της AMD. Επιπλέον, η βιταμίνη C θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.

Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι αυτές οι αντιοξειδωτικές τροφές, που ονομάζονται καροτενοειδή, μειώνουν τον κίνδυνο και επιβραδύνουν την εξέλιξη χρόνιων οφθαλμικών παθήσεων, όπως η AMD.

Ωμέγα-3
Αυτό το βασικό λιπαρό οξύ θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της όρασης στα βρέφη και τα παιδιά. Η φτωχή σε ωμέγα-3 διατροφή έχει σχετιστεί με οφθαλμικές ασθένειες και την AMD.
Το Σύνδρομο ξηρού οφθαλμού, μια πάθηση που επηρεάζει τη λειτουργία δημιουργίας δακρύων του ματιού, έχει επίσης σχετιστεί με την έλλειψη ωμέγα-3.

Μέταλλα
Τα μέταλλα ψευδάργυρος και χαλκός βοηθούν το σώμα να απορροφήσουν τροφές και βιταμίνες. Μια εκτεταμένη έρευνα έδειξε ότι μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών βιταμινών που συνδυάζουν το οξείδιο του ψευδαργύρου και το οξείδιο του χαλκού (ένα τύπο χαλκού) μπορούν να συμβάλλουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της AMD.

Τροφές για την υγεία των ματιών σας

Εδώ παρουσιάζονται πέντε από τους καλύτερους τύπους τροφίμων για την καλή υγεία των ματιών σας:

Καταναλώστε λαχανικά
Εάν θέλετε να ενισχύσετε την υγεία των ματιών σας με τροφές, οι καλύτερες είναι τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά. Είναι γεμάτα λουτεΐνη και πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες. Η λαχανίδα είναι το πιο γνωστό, με την υψηλότερη ποσότητα λουτεΐνης ανάμεσα στα λαχανικά, ενώ ακολουθούν το σπανάκι και ο φρέσκος μαϊντανός.

Βάλτε χρώμα στο πιάτο σας
Τα καρετονοειδή ευθύνονται για τα λαμπερά χρώματα πολλών φρούτων και λαχανικών. Για ένα πιάτο γεμάτο χρωματιστές τροφές, πλούσιες σε καρετονοειδή, επιλέξτε καλαμπόκι, ακτινίδια, κολοκύθες, κολοκυθάκια, κόκκινα σταφύλια και πράσινες ή πορτοκαλί πιπεριές.
Αυτά τα φρούτα και λαχανικά αποτελούν και καλές πηγές αντιοξειδωτικών βιταμινών που παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία των ματιών σας.

Ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια είναι τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3.
Ο σολωμός, ο τόνος και το σκουμπρί είναι τα τρία κορυφαία ψάρια που περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες αυτού του σημαντικού λιπαρού οξέος.

Αυγά σε οποιαδήποτε μορφή
Τα καρετονοειδή είναι αυτά που ευθύνονται για το κιτρινωπό χρώμα του κρόκου του αυγού. Οι κρόκοι των αυγών είναι, πιθανότατα, η καλύτερη πηγή λουτεϊνης και ζεαξανθίνης.

Ψευδάργυρος
Τα στρείδια περιέχουν πολύ περισσότερο ψευδάργυρο από οποιαδήποτε άλλη τροφή, ενώ τα άλλα οστρακοειδή, καθώς και το μοσχάρι, ακολουθούν με επίσης πολύ υψηλά ποσοστά ψευδάργυρου. Το γάλα, το τυρί και το ψωμί περιέχουν και αυτά ψευδάργυρο.

Εάν συμπεριλάβετε αυτές τις τροφές στο διαιτολόγιό σας, όχι μόνο θα διατηρήσετε την καλή υγεία των ματιών σας, αλλά θα ενισχύετε και τη συνολικότερη υγεία σας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την AMD και τον καταρράκτη, επισκεφθείτε το www.acuvue.gr σχετικά με τις μακροχρόνιες οφθαλμικές ασθένειες.

*Όλοι οι φακοί επαφής ACUVUE® έχουν φίλτρο UV Προστασίας ενάντια στη μετάδοση των επιβλαβών ακτίνων στον κερατοειδή χιτώνα και μέσα στα μάτια. Οι φακοί επαφής με UV προστασία ΔΕΝ αντικαθιστούν τα γυαλιά με UV προστασία όπως τα γυαλιά ηλίου γιατί δεν καλύπτουν πλήρως το μάτι και την περιοχή γύρω από αυτό. Θα πρέπει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε γυαλιά με UV προστασία σύμφωνα με τις οδηγίες του εφαρμοστή σας.
ACUVUE® αποτελεί εμπορικό σήματα της Johnson & Johnson Hellas Commercial and Industrial S.A. © Johnson & Johnson Hellas Commercial and Industrial S.A. 2019

Share with your friends
Tags: