Μυωπία – Το μέλλον είναι στα χέρια σας

Μετάφραση από Myopia Movement

Το 90% των περιπτώσεων μυωπίας θα αναπτυχθεί στην πρώιμη παιδική ηλικία. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να προστατέψετε την όραση των παιδιών σας.

Η αλήθεια είναι ότι η κληρονομικότητα παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο αν τα παιδιά θα αναπτύξουν ή όχι μυωπία. Ωστόσο, αυτό δεν είναι όλη η αλήθεια. Γνωρίζουμε ότι ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον συμβάλλουν επίσης στο αν ένα παιδί θα γίνει μυωπικό ή όχι.

Ως εκ τούτου, ενώ δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γονίδιά τους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μερικές απλές οδηγίες που θα βοηθήσουν στην προστασία της όρασής τους.

#1. ΒΓΑΛΤΕ ΕΞΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ... ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ!

Το παιχνίδι έξω μπορεί να επεκτείνει τη φαντασία ενός παιδιού, να τεστάρει το μυαλό του, να γυμνάσει τους μύες του και ενδεχομένως να προστατεύσει την όρασή του. Έρευνες μας λένε ότι ο χρόνος έξω (συνήθως δύο ώρες την ημέρα) έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει την όραση του παιδιού σας. Οπότε βγάλτε τα έξω για να ΠΑΙΞΟΥΝ!

#2. ΚΑΝΤΕ ΤΑ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΚΑΤΩ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΥΗ... ΓΙΑ ΛΙΓΟ.

Έχει αναφερθεί ότι μέσα σε μια τυπική ημέρα, το μέσο παιδί ξοδεύει μέχρι και επτά ώρες μπροστά από μια οθόνη. Σε αυτή την εποχή της τεχνολογίας, γνωρίζουμε ότι τα μάτια των παιδιών μας δεν χρειάστηκε ποτέ να δουλέψουν τόσο σκληρά και ως αποτέλεσμα, ένα αυξανόμενο σύνολο παιδιών αναπτύσσει μυωπία.
Το παιδί σας μεν μπορεί να μην ξοδεύει επτά ώρες την ημέρα με μια συσκευή, αλλά βάζουμε στοίχημα ότι χρησιμοποιούν κάποια οθόνη κάθε μέρα. Ενώ δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τον σύγχρονο τρόπο ζωής – μπορούμε να φερθούμε έξυπνα και να παρακινήσουμε τα παιδιά μας να έχουν πιο υγιείς συνήθειες στη χρήση συσκευών.

#3. Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ....

Οι πρώτες παρεμβάσεις είναι το κλειδί για τη διάγνωση και την επιβράδυνση της εξέλιξης της μυωπίας. Αν δεν έχουν κάποιο πρόβλημα στην όραση – τέλεια! Εάν έχουν, μπορείτε να φτιάξετε ένα πλάνο διαχείρισης για να βεβαιωθείτε ότι η όρασή τους δεν θα επιδεινωθεί σταδιακά. Όπως είπε ο σπουδαίος καθηγητής Brien Holden, “κάθε παιδί όταν ξεκινά το σχολείο θα πρέπει να έχει βεβαιωθεί ότι μπορεί να δεί'”. Επιπλέον, η καθαρή όραση, θα τα βοηθήσει στο σχολείο, στον αθλητισμό, με τους συνομηλίκους τους και μερικές μελέτες δείχνουν ακόμη και στη συμπεριφορά τους!

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Αφιερώστε ένα λεπτό να επισκεφτείτε και να ακούσετε τους ειδικούς τις όρασης!

Dr Kate Gifford

SooJin Nam

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ; ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ.

Με την πιο απλή έννοια, η μυωπία είναι μια ασθένεια των ματιών. Ίσως την ξέρετε σαν “κοντοφθαλμία”. Προκαλεί δυσκολία στο να βλέπει κανείς αντικείμενα καθαρά από απόσταση.
Το τρομακτικό είναι ότι η μυωπία είναι μια προοδευτική ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου η μυωπία θα αλλάξει τη φυσική δομή του ματιού και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης.

Τα γονίδια και το περιβάλλον συμβάλλουν στην ανάπτυξη της μυωπίας.
Το να έχει ο ένας ή και οι δυο γονείς μυωπία ή να τους είναι υπό εξέλιξη, ο αυξανόμενος χρόνος μπροστά σε οθόνες, το ότι δεν είναι για αρκετό χρόνο έξω, μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη της μυωπίας. Ενθαρρύνουμε την υπεύθυνη χρήση της οθόνης και περισσότερο χρόνο έξω… παίζοντας!

Αναφέρεται ότι το 90% των περιπτώσεων μυωπίας θα αναπτυχθεί στα παιδικά χρόνια (από έξι ετών και μετά). Αυτό το ονομάζουμε νεανική μυωπία.
Ωστόσο και τα μωρά μπορούν να γεννηθούν με μυωπία (συγγενής μυωπία) και οι ενήλικες, ακόμη και χωρίς προγενέστερη ασθένεια όρασης στην παιδική ηλικία, μπορούν να αναπτύξουν μυωπία.

Η έναρξη της μυωπίας σε νεαρή ηλικία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής μυωπίας – η υψηλή μυωπία δεν είναι αστείο. Συνδέεται με πολύ σοβαρές ασθένειες των ματιών που μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης και ακόμη και τύφλωση. Για παράδειγμα, η υψηλή μυωπία μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη, γλαύκωμα, αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, μυωπική μακροσκόπηση και εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.

Αυτό είναι εύκολο… όλοι/ες!

Καμία πληθυσμιακή ομάδα ή περιοχή δεν είναι άνοση. Σίγουρα μερικά παιδιά είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη μυωπίας λόγω των γονιδίων τους, αλλά η μυωπία είναι υπόθεση όλων μας.

Καλή ερώτηση! Πρέπει να είστε υπερασπιστής για την υγεία της όρασης του παιδιού σας – θέλουμε να ενταχθείτε στο κίνημά μας.

Κάντε την υγεία των ματιών προτεραιότητα. Τα παιδιά κάνουν εμβόλια, έχουν ραντεβού στον οδοντίατρο… θέλουμε να προσθέσετε και μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο ή τον οπτικό – οπτομέτρη ως μέρος αυτού του συνολικού πλάνου.
Ενώ δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις οθόνες σε αυτόν τον σύγχρονο κόσμο, μπορούμε να διδάξουμε την υπεύθυνη χρήση στα παιδιά μας. Ενθαρρύνετέ τα να αφήσουν τη συσκευή και να βγουν έξω να παίξουν. Έρευνες δείχνουν ότι δύο ώρες την ημέρα στον ήλιο μπορούν να προστατεύσουν την όραση των παιδιών σας.

Ως υποσημείωση, η αποφυγή της μυωπίας δεν είναι το μόνο όφελος για την εξέταση των ματιών των παιδιών σας. Τα παιδιά με καθαρή και υγιή όραση έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και μερικές έρευνες δείχνουν ότι συμπεριφέρονται καλύτερα! 😉

Αναζητήστε έναν οφθαλμίατρο ή οπτικό – οπτομέτρη στην περιοχή σας, θα είναι σε θέση να διαχειριστεί την υγεία των ματιών σας και να σας βοηθήσει με τις ασθένειες όρασης που μπορεί να υπάρχουν στα παιδιά σας. Και εμείς μπορούμε να σας στείλουμε απλές ενημερώσεις σχετικά με τη μυωπία και την προστασία της όρασης των παιδιών σας – μπορείτε απλά να γραφτείτε στο περιοδικό μας που αφορά το ΜΑΤΙ του ανθρώπου!

Share with your friends
Tags: