Είναι οι φακοί επαφής η σωστή επιλογή για το ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;

Δελτίο τύπου της Johnson & Johnson Vision

Παιδιά, έφηβοι & φακοί επαφής

Η ανάγκη για διόρθωση της όρασης απασχολεί πλέον παραπάνω από το μισό πληθυσμό της γης. Αυτό μπορεί να προκύψει και σε πολύ μικρή ηλικία. Τόσο τα γυαλιά, όσο και οι φακοί επαφής αποτελούν επιλογή για τα παιδιά, τους έφηβους και τους ενήλικες, που η όρασή τους χρειάζεται διόρθωση. Ένας επαγγελματίας υγείας των ματιών, με μια λεπτομερή εξέταση των ματιών μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε την καλύτερη επιλογή, ανεξάρτητα από την ηλικία. Στο άρθρο αυτό θα βρείτε πληροφορίες για την εναλλακτική λύση των φακών επαφής σε σύγκριση με τα γυαλιά, καθώς και μια επισκόπηση των διαφόρων επιλογών σε φακούς επαφής για τα παιδιά σας. Εδώ θα βρείτε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση φακών επαφής στην παιδική ηλικία και την εφηβεία και θα έχετε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση αναφορικά με την ασφαλή και άνετη χρήση των φακών επαφής από νεαρούς χρήστες. Αλλά να θυμάστε: την τελική απόφαση για τη διόρθωση της όρασης για εσάς και την οικογένειά σας θα πρέπει πάντα να την παίρνετε σε συνεννόηση με τον επαγγελματία υγείας των ματιών σας.

Είναι τα παιδιά καλοί υποψήφιοι για φακούς επαφής;

Τα παιδιά είναι εξαιρετικοί υποψήφιοι για τη χρήση φακών επαφής. Είναι γεμάτα ενέργεια και τα γυαλιά δεν είναι βολικά για πολλές δραστηριότητες. Παρ’ όλα αυτά, τα παιδιά δεν θα ενδιαφερθούν λιγότερο από τους ενήλικες να ακούσουν έναν επαγγελματία υγείας των ματιών. Τα περισσότερα παιδιά είναι σε θέση να φροντίζουν μόνα τους τους φακούς επαφής τους με ή χωρίς επίβλεψη και έτσι επωφελούνται σημαντικά από τη χρήση φακών επαφής. Τόσο τα παιδιά, όσο και οι έφηβοι θεωρούν τους φακούς επαφής πιο βολική λύση διόρθωσης, ενώ και τα μικρότερα παιδιά είναι εξίσου ικανά, όπως οι έφηβοι, στο χειρισμό και τη χρήση των φακών επαφής.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης φακών επαφής στα παιδιά;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση φακών επαφής. Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν έντονο τρόπο ζωής. Παίζουν συνέχεια, ασχολούνται με αθλήματα και γενικά κινούνται πολύ περισσότερο από τους ενήλικες. Οι φακοί επαφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες αυτές τις δραστηριότητες χωρίς να χρειάζεται να τους βγάζουν. Εξάλλου, δεν περιορίζουν την περιφερική όραση, όπως τα γυαλιά. Εκτός από τα προφανή οφέλη για την όραση, οι φακοί επαφής μπορεί να έχουν και ψυχολογικό αντίκτυπο, με αποτέλεσμα την τόνωση της αυτοπεποίθησης, σε σύγκριση με τα γυαλιά.2 Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τόσο τα παιδιά,όσο και οι έφηβοι, ήταν περισσότερο ικανοποιημένοι από τη χρήση φακών επαφής, σε σύγκριση με τα γυαλιά.1 Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το παιδί να χρησιμοποιεί πιο συχνά το μέσο διόρθωσης της όρασης και να συμμετέχει περισσότερο σε δραστηριότητες χωρίς να φοβάται μήπως χάσει, καταστρέψει ή σπάσει τα γυαλιά. Επίσης, μια έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούσαν φακούς επαφής αισθάνονταν καλύτερα με την εξωτερική τους εμφάνιση, είχαν μεγαλύτερη αποδοχή από τους φίλους τους και μπορούσαν να συμμετέχουν σε περισσότερα αθλήματα, σε σύγκριση με τα παιδιά που φορούσαν γυαλιά. Τα παιδιά που δεν ήθελαν να φορούν γυαλιά, αισθάνθηκαν πιο άνετα στο σχολείο τους όταν άρχισαν να χρησιμοποιούν φακούς επαφής.2
Ποιά είναι η καλύτερη ηλικία για την έναρξη χρήσης φακών επαφής;
Εάν ένα παιδί είναι αρκετά ώριμο για να κατανοήσει τα θέματα υγιεινής που συνδέονται με τη φροντίδα των φακών επαφής, καθώς και τους κινδύνους που απορρέουν από τη μη συμμόρφωση, τότε μπορεί να θεωρηθεί καλός υποψήφιος για φακούς επαφής. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορούν να χρησιμοποιούν φακούς επαφής με επιτυχία, εφόσον τηρούνται οι σωστές διαδικασίες. Η στήριξη των γονιών παίζει ρόλο-κλειδί στην απόφαση εάν το παιδί είναι κατάλληλο για φακούς επαφής. Το κίνητρο είναι ένας ακόμη παράγοντας για τον καθορισμό της σωστής στιγμής, για την έναρξη χρήσης φακών επαφής. Συχνά για τα παιδιά μπορεί να αποτελέσει κίνητρο η εμφάνισή τους ή η επιθυμία τους να συμμετέχουν σε αθλήματα χωρίς να ανησυχούν για τα γυαλιά. Η αξιολόγηση όλων αυτών των παραγόντων καθιστά δυνατή τη σωστή απόφαση, για το εάν κάποιος είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει φακούς επαφής. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά, ακόμη και στην ηλικία των 8 ετών, που έχουν ανάγκη για διόρθωση της όρασης, είναι πλήρως ικανά για τη χρήση και τη φροντίδα των φακών επαφής.1
Τι γίνεται αν η ανάγκη για διόρθωση της όρασης του παιδιού μου εξακολουθεί να αναπτύσσεται;
Αν και η ανάπτυξη των ματιών τείνει να σταματά περίπου στα μέσα της εφηβείας, πολλοί χρήστες, κυρίως μύωπες, βλέπουν την όρασή τους να συνεχίζει να μεταβάλλεται στο τέλος της εφηβείας τους και στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας της ζωής τους. Η αναμονή μέχρι να σταθεροποιηθεί η όραση ή οι αλλαγές στο σχήμα του ματιού δεν είναι απαραίτητη. Μια νέα συνταγή μπορεί να δοθεί σε τακτικές 6 μηνιαίες ή ετήσιες εξετάσεις – οι φακοί επαφής ημερήσιας χρήσης καθιστούν αυτή τη διαδικασία πολύ απλή. Έρευνες έχουν δείξει ότι στα παιδιά που χρησιμοποιούν φακούς επαφής, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο σχήμα ή το μέγεθος του ματιού, σε σύγκριση με τους ενήλικες και ότι η εφαρμογή δεν πρέπει να περιορίζεται ως αποτέλεσμα της διαθεσιμότητας που υπάρχει στις παραμέτρους των φακών.3 Επιπλέον, έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ούτε οι φακοί επαφής, ούτε τα γυαλιά επηρεάζουν τον τρόπο ανάπτυξης της οπτικής οξύτητας, όταν η διόρθωση είναι σωστή.4 Η μη διόρθωση της όρασης με την ελπίδα ότι τα διαθλαστικά σφάλματα δεν θα εξελιχθούν είναι ένας μύθος και το διαθλαστικό σφάλμα μπορεί ακόμη να εξελιχθεί περισσότερο χωρίς πλήρη διόρθωση.
Η χρήση και η φροντίδα των φακών είναι χρονοβόρα;

Υπάρχει η επιλογή ενός πιο βολικού τρόπου χρήσης φακών επαφής – η χρήση των φακών επαφής ημερήσιας αντικατάστασης. Έτσι, το παιδί έχει ένα νέο ζευγάρι φακών επαφής κάθε μέρα και απλώς το πετάει, πριν πάει για ύπνο. Έτσι δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί ο καθαρισμός των φακών. Επίσης, ο καθαρισμός των φακών επαφής συχνής αντικατάστασης στις μέρες μας δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, χάρη στα απλοποιημένα διαλύματα καθαρισμού πολλαπλών χρήσεων, τα οποία καθιστούν τη φροντίδα και συντήρηση των φακών πολύ ευκολότερη σε σύγκριση με το παρελθόν. Ωστόσο, ο χρόνος που απαιτείται για τη φροντίδα των φακών εξαρτάται από τη μέθοδο φροντίδας των φακών που έχει επιλεγεί. Σε κάθε περίπτωση, η φροντίδα των φακών επαφής σήμερα είναι πολύ απλή και γρήγορη υπόθεση και δεν απορροφά πολύ από το χρόνο του χρήστη.

Τα παιδιά συμμορφώνονται με τη σωστή χρήση των φακών επαφής;

Ο επαγγελματίας υγείας των ματιών είναι αυτός που θα δείξει στα παιδιά πώς να χρησιμοποιούν και να φροντίζουν τους φακούς επαφής. Τα μικρά παιδιά πρέπει να επιτηρούνται από τους γονείς, οι οποίοι προφανώς είναι οι καταλληλότεροι να διασφαλίσουν την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που σχετίζονται με τη χρήση των φακών επαφής. Τα παιδιά προσαρμόζονται πολύ εύκολα και εφόσον μάθουν να έχουν καλές συνήθειες, συχνά τις κρατάνε και ως ενήλικες. Η εκπαίδευση και μετεκπαίδευση παιδιών και γονέων παίζουν σημαντικό ρόλο σ την ενίσχυση της συμμόρφωσης. Κάποια παιδιά μπορεί αν χρησιμοποιούν περιοδικά φακούς επαφής, για παράδειγμα όταν συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες. Σε αυτήν την περίπτωση οι φακοί επαφής ημερήσιας αντικατάστασης θα μπορούσαν να είναι η καλύτερη επιλογή.

Τα μάτια των παιδιών και το οξυγόνο

Τα μάτια των παιδιών έχουν ανάγκη περίπου την ίδια ποσότητα οξυγόνου με τα μάτια των ενηλίκων επειδή η φυσιολογία του κερατοειδούς είναι παρόμοια. Οι σύγχρονοι, μαλακοί φακοί επαφής παρέχουν αρκετή ποσότητα οξυγόνου στο μάτι για ημερήσια χρήση. Η σωστή χρήση των φακών επαφής θα παρέχει αρκετή ποσότητα οξυγόνου στα μάτια των παιδιών. Ρωτήστε τον επαγγελματία υγείας των ματιών σας για την καλύτερη επιλογή για το παιδί σας σχετικά με τα υλικά και τους τύπους των φακών επαφής.

Τα παιδιά χρειάζονται προστασία από τη UV ακτινοβολία για τα μάτια τους;
Τα παιδιά έχουν μεγαλύτερες κόρες και καθαρότερους φακούς σε σύγκριση με τους ενήλικες, επομένως οι ακτίνες UV μπορούν να φτάσουν πιο εύκολα και να καταστρέψουν τον ευαίσθητο αμφιβληστροειδή χιτώνα τους. Επιπλέον, τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο παίζοντας έξω. Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν την απόλυτη ανάγκη προστασίας της επιδερμίδας των παιδιών τους από τις ακτίνες UV με τη χρήση αντηλιακού όμως λίγοι προστατεύουν τα μάτια των παιδιών τους από τις επιβλαβείς UV ακτίνες. Για τις δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται φακοί επαφής με φίλτρο προστασίας από τη UV ακτινοβολία*, καθώς προσφέρουν επιπλέον προστασία, αν και δεν αποτελούν υποκατάστατο των γυαλιών με προστασία από τη UV ακτινοβολία όπως τα τα γυαλιά ηλίου.5,6 Οι Φακοί Επαφής ACUVUE® είναι οι μόνοι που προσφέρουν προστασία από την UV ακτινοβολία σε όλο το εύρος των προϊόντων.
Τι τύπος φακών πρέπει να χρησιμοποιείται;

Σήμερα στην αγορά κυκλοφορούν πολλοί διαφορετικοί τύποι φακών επαφής και σίγουρα υπάρχει ένας κατάλληλος για την πλειονότητα των νεαρών χρηστών που θέλουν να χρησιμοποιήσουν φακούς επαφής.
Φυσικά, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για τον καθένα και η επιλογή των φακών θα πρέπει να γίνεται ύστερα από προσεκτική αξιολόγησή τους, και πάντα σε συνδυασμό με τις ανάγκες του παιδιού αναφορικά με την όραση και τον τρόπο ζωής του. Η καλύτερη επιλογή για ένα παιδί αναφορικά με το υλικό και τον τύπο του φακού είναι ένας φακός επαφής ημερήσιας αντικατάστασης. Ο επαγγελματίας υγείας των ματιών σας μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό το θέμα και να σας καθοδηγήσει σχετικά με τον κατάλληλο τύπο φακών επαφής.

Οι φακοί επαφής είναι ακριβοί;

Ο επαγγελματίας υγείας των ματιών σας μπορεί να συζητήσει μαζί σας τα πλεονεκτήματα της «ποιότητας ζωής», καθώς και της όρασης, σε συνδυασμό με το κόστος που σχετίζεται με τους φακούς επαφής. Στην πραγματικότητα, είναι σχεδόν απίθανο οι φακοί επαφής να κοστίζουν πολύ περισσότερο από ένα ζευγάρι γυαλιά επώνυμου σχεδιαστή – ειδικά εάν το παιδί έχει την τάση να τα σπάει συχνά. Οι φακοί επαφής προσφέρουν επιπλέον πλεονεκτήματα εκτός από τη διόρθωση της όρασης του παιδιού. Αυτό θα πρέπει να εμπνέει στους γονείς μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και να επιτρέπουν στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν φακούς επαφής για τη διόρθωση της όρασής του παιδιού.
Οι επαγγελματίες υγείας των ματιών σε συνεργασία με τους γονείς μπορούν να επιλέξουν από μια ευρεία γκάμα φακών επαφής, όπως φακούς για αστιγματισμό, συχνής αντικατάστασης ή ημερήσιας αντικατάστασης, ώστε να βρουν την κατάλληλη εφαρμογή για κάθε παιδί.

1. Walline J, Gaume A, Jones L et al. Benefi ts of Contact Lens Wear for Children and Teens. Eye and Contact Lens 2007; 33(6): 317-321.
2. Walline JJ, Jones LA, Sinnott L, et al; the ACHIEVE Study Group. Randomized trial of the effect of contact lens wear on self-percepti on in children. Optom Vis Sci 2009; 86(3): 222-232.
3. Logan NS, Gilmarti n B. Myopia: Development and control in children. Optometry in Practi ce 2005; 6(4): 149-162.
4. Walline JJ1, Mutti DO, Jones LA, Rah MJ, Nichols KK, Watson R, Zadnik K. The contact lens and myopia progression (CLAMP) study: design and baseline data. Optom Vis Sci. 2001 Apr;78(4):223-33.
5. Kwok LS, Kuznetsov VA, Ho A, Coroneo MT. Preventi on of the adverse photic effects of peripheral light-focusing using UV-blocking contact lenses. Invest Ophthalmol Vis Sci 2003; 44(4): 1501-1507.
6. Walsh K. UV radiation and the eye. Optician 2009; 237 (6204): 26-33.

* Όλοι οι φακοί επαφής ACUVUE® παρέχουν προστασία από την UV ακτινοβολία ενάντια στη μετάδοση των επιβλαβών ακτίνων στον κερατοειδή χιτώνα και μέσα στα μάτια. Οι φακοί επαφής με UV προστασία ΔΕΝ αντικαθιστούν τα γυαλιά με UV προστασία όπως τα γυαλιά ηλίου γιατί δεν καλύπτουν πλήρως το μάτι και την περιοχή γύρω από αυτό. Θα πρέπει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε γυαλιά με UV προστασία σύμφωνα με τις οδηγίες του επαγγελματία υγείας των ματιών σας.

Share with your friends
Tags:
Previous Post

Our Children’s Vision

Next Post

Greek Handmade Frames