Akira Ishiwatari – Portrait of a designer

Ο εφευρετικός σχεδιαστής Akira Ishiwatari, γεννημένος και μεγαλω-μένος στο Τόκιο, άρχισε αρχικά να εργάζεται σε ένα κατάστημα οπτικών στην ηλικία των είκοσι ετών. Ο Akira έχει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας δουλεύοντας με γυαλιά. Αναμφισβήτητα, η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή του έργου ενός οπτικού είναι η δημιουργία φακών, η τοποθέτηση τους σε συγκεκριμένα γυαλιά, η εφαρμογή τους, η προετοιμασία ειδικών τύπων φακών όπως διπλοεστιακών ή τριεστιακών φακών. Ενώ η επεξεργασία των φακών είναι καθαρά τεχνική, προϋποθέτει επίσης κάποιον σχεδιασμό.

Αυτοί οι οποίοι φορούν γυαλιά πρέπει να νιώθουν άνετα με τους φακούς τους, αλλά τα γυαλιά πρέπει επίσης να είναι στιλιστικά ελκυστικά σε αυτούς. Ο Akira απέκτησε την βαθιά του γνώση για τα γυαλιά, μέσα από τα πολλά χρόνια κατά τα οποία εργάζονται στον καταξιωμένο Ιαπωνικό οίκο οπτικών Hakusan. Ο Hakusan, γνωστός για τα κυκλικά πλαίσιά του, τα οποία φορούσε ο John Lennon, όρισε με αυτό τον σχεδιασμό τα πρότυπα στα εικονικά περιγράμματα και κλασικά σχήματα των γυαλιών του.

Στη συνέχεια, το 1984, ο Akira έγινε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της Lunetta BADA. Εκεί ήταν όπου πυροδοτήθηκε το ενδιαφέρον του και το πάθος του για το σχεδιασμό.

Εμπνευσμένος από τη μεγάλη επιτυχία τολμηρών σχεδιαστών γυαλιών τη δεκαετία του 1990, όπως του Γάλλο-Αρμένιου, Alain Mikli, του οποίου η χρήση μοναδικών χρωμάτων και σχημάτων στα γυαλιά που σχεδίαζε, γνωστών ως σκίαστρα, φορέθηκαν από πολλές προσωπικότητες της Ευρώπης και της Αμερικής, αλλά και της LA EYE WORKS, η οποία προσέλκυσε μεγάλη προσοχή με τον σχεδιασμό της, ίδρυσε τη Scuderia, τη δική του εταιρεία σχεδιασμού. Ενώ ο Akira δεν στέφθηκε αμέσως με την επιτυχία, συνέχισε να εργάζεται στην Mikli Japone, και τελικά καθιερώθηκε ως το δημιουργικό μυαλό της δικής του μάρκας, της PLAtOy.

Ο Akira Ishiwatari χαρακτηρίζει τα σχέδια της PLAtOy ως καθημερινά περιστασιακά σχέδια τα οποία εμπνέονται από ποικίλες πηγές, όπως τα καθημερινά αντικείμενα σαν τα μαχαίρια και τα πιρούνια ή τη φυσική ομορφιά των δέντρων και των λουλουδιών και πολλά άλλα…
Η φιλοσοφία σχεδίασης πίσω από την PLAtOy είναι τολμηρή, παιχνιδιάρικη και απαράμιλλη, βασισμένη σε μια εικόνα (ενός παιχνιδιού που αγόρασε όταν ήταν παιδί). Το εμπορικό σήμα περιλαμβάνει την ιδέα … Play plastic toy… PLAtOy.

Τα εικονικά περιγράμματα της μάρκας παρασκευάζονται από ιαπωνικά υλικά, όπως τη μοναδική και υψηλής ποιότητας οξική κυτταρίνη, και κατασκευάζονται από την FAOFLEX στην Ιταλία. Η αίσθηση του σχεδιασμού του Akira είναι μοναδική και ασύγκριτη. Κατά τη στιγμή της ίδρυσής της, η PLAtOy θεωρήθηκε κριτικά ως ασχημόπαπο.

Έκτοτε η PLAtOy μεταμορφώθηκε σε κομψό κύκνο. Το τολμηρό, συναρπαστικό, χρώμα και σχέδιο κάθε χειροποίητου πλαισίου, είναι απαράμιλλο και επιτρέπουν σε αυτόν που τα φορά να απελευθερώσει τη δημιουργικότητά τους, με κομψότητα και πληθωρικό στυλ. Αληθινά έργα τέχνης διασκέδασης. Τα γυαλιά PLAtOy είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα προσεκτικά με γνώμονα αυτή τη στάση. Εμπνευστείτε από τη χαρά του παιχνιδιού … Play plastic toy … PLAtOy.

Share with your friends
Tags:
Previous Post

SILMO Istanbul

Next Post

Η προέλευση των φακών οράσεως