8 Οκτωβρίου 2020: Παγκόσμια Ημέρα Όρασης

Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης γιορτάζεται φέτος στις 8 Οκτωβρίου (την δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου) με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού για την Πρόληψη της Τύφλωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στόχος των δύο οργανώσεων, είναι μια προσπάθεια ώστε να στραφεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο πρόβλημα της τύφλωσης (μερικής ή ολικής) και των επιπτώσεων που έχει στον πάσχοντα και το περιβάλλον του. Ταυτόχρονα στοχεύει στο να διαφωτίσει το κοινό σχετικά με το πρόβλημα αλλά και τις υπάρχουσες θεραπευτικές λύσεις για την αποκατάσταση της όρασης. Οι δύο αυτές οργανώσεις έχουν δημιουργήσει συνεργατικά το πρόγραμμα «2020: Δικαίωμα στην Όραση», που στοχεύει στην πρόληψη της τύφλωσης, στην ενημέρωση των ασθενών και στον περιορισμό των τυφλών.

Το μέγεθος των προβλημάτων όρασης και της τύφλωσης, καθώς και οι αιτίες τους, έχουν εκτιμηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα δεδομένα είναι πρόσφατα:

  • Τουλάχιστον 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν προβλήματα όρασης που μπορούν να αντιμετωπιστούν ή και όχι
  • Από αυτούς, τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν προβλήματα όρασης που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ή να θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί νωρίς
  • Επιπλέον, 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν μυωπία, συμπεριλαμβανομένων 312 εκατομμυρίων παιδιών κάτω των 19 ετών
  • Επιπλέον, εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο απώλειας της όρασης, για παράδειγμα: 196 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, 146 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, 76 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με γλαύκωμα, 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τραχωματώδης τριχίαση και τέλος 277 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με υψηλή μυωπία.
  • Υπάρχουν τεράστιες ανισότητες στην κατανομή των προβλημάτων της όρασης. Ο πολλαπλασιασμός σε πολλές περιοχές χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος είναι μεγάλος. Εκτιμάται από έρευνες ότι είναι τέσσερις φορές υψηλότερος από ό, τι σε περιοχές με υψηλό εισόδημα.
  • Ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που παρουσιάζει έντονα προβλήματα όρασης, τείνει να είναι μεγαλύτερος στις αγροτικές περιοχές, ηλικιωμένοι, γυναίκες, άτομα με ειδικές ανάγκες, εθνικές μειονότητες και αυτόχθονες πληθυσμοί.

Από τα στοιχεία που έχουμε προκύπτει ότι στις Ευρωπαϊκές χώρες, σχεδόν το 70% των ασθενών που έχουν υποστεί σοβαρή απώλεια όρασης, πάσχει από παθήσεις τις ωχράς κηλίδας με κυριότερες:

  • Την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: Πάθηση που προσβάλλει άτομα άνω των 60 ετών και αποτελεί τη συχνότερη αιτία τυφλότητας της τρίτης ηλικίας στις κοινωνίες του δυτικού κόσμου.
  • Tο διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας: Κύρια αιτία τύφλωσης ατόμων εργασιακής ηλικίας που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη
  • Το οίδημα οφειλόμενο σε θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς: Συχνή αγγειακή αιτία τύφλωσης ενηλίκων

Για κάθε ιατρική ανάγκη ισχύει ότι η πρόληψη πρέπει να είναι σημαντική. Το ίδιο και η σωστή και έγκαιρη διάγνωση που προηγείται της θεραπείας. Είναι επιτακτική η ανάγκη λοιπόν να τονιστεί ότι υπάρχουν 2 συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες: οι ηλικιωμένοι και οι διαβητικοί, οι οποίοι πρέπει να κάνουν ετήσιο τακτικό έλεγχο και επανέλεγχο. Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε 5 λεπτά ένας συνάνθρωπος μας τυφλώνεται, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η τυφλότητα (μερική ή ολική) μπορεί να αποφευχθεί.

Share with your friends
Tags:
Previous Post

Προσωπική επιστολή σχετικά με τη διεξαγωγή της CircumEye#3

Next Post

Silhouette