Η λιακάδα στο βλέμμα

Μία ξεχωριστή μάρκα γυαλιών καταδεικνύει ότι το όραμα της «σχεδίας» για αλληλεγγύη και συμπερίληψη περνάει και μέσα από τη μόδα.

Πηγή: Περιοδικό δρόμου “σχεδία”, τεύχος #99 Απριλίου 2022
Κείμενο: Δανάη Αλεξάκη

Μια λιακάδα και ένα γλυκό βλέμμα, λένε, έχουν μια ιδιαίτερη δυναμική και μπορούν να γλυκάνουν την ψυχή, να τονώσουν την ψυχολογία στα δύσκολα. Μια λιακάδα και ένα γλυκό βλέμμα, όμως, είναι ικανά και να φωτίσουν νέες ιδέες, οι οποίες μετεξελίσσονται σε σπουδαίες πράξεις αλληλεγγύης και συμπερίληψης.

Μία τέτοια σπουδαία ιδέα γεννήθηκε στους δρόμους της πόλης επί της οδού Ρόμβης στο κέντρο της Αθήνας, εν μέσω πανδημίας, από τον κ. Ανδρέα Έξαρχο, δημιουργό της εταιρείας οπτικών Original Vintage.
«Εργάζομαι και κυκλοφορώ πολύ στο κέντρο της Αθήνας.
Την περίοδο της πανδημίας, ξεκίνησα να βοηθάω έναν άστεγο. Γνωριστήκαμε, κουβεντιάζαμε, και αυτό που συνειδητοποίησα είναι ότι, ενώ όλοι μας μπορούμε να βρεθούμε σε μια συνθήκη αστεγίας, δεν μας αρέσει να βλέπουμε τους άστεγους.Αποφεύγουμε να διασταυρώνουμε το βλέμμα με το δικό τους. Το περιοδικό δρόμου “σχεδία” το γνώριζα, είμαι αναγνώστης. Αποφάσισα να συμμετάσχω πιο ενεργά. Αρχικά, σκέφτηκα να προχωρήσω σε μια δωρεά στο περιοδικό, όμως αυτή η κίνηση δεν είχε απόλυτα το αποτύπωμα που ήθελα. Σκέφτηκα λοιπόν ότι εμείς έχουμε μια “urban” μάρκα γυαλιών, δραστηριοποιούμαστε στο κέντρο της πόλης και μας αρέσει να συμμετέχουμε σε κοινωνικές δράσεις. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα για μια σειρά γυαλιών ηλίου ειδικά για τη “σχεδία”, η οποία θα πρεσβεύει όλα όσα και το περιοδικό: την αξιοπρέπεια,την αλληλεγγύη, τη συμπερίληψη», αναφέρει μιλώντας στη «σχεδία» ο κ. Έξαρχος.

Χρειάστηκαν περίπου δυόμισι μήνες για να σχεδιαστεί και να ολοκληρωθεί η σειρά γυαλιών ηλίου shedia της Original Vintage. Αυτή περιλαμβάνει έξι κωδικούς. Πρόκειται για δύο διαφορετικά μοντέλα σε τρεις αποχρώσεις το καθένα. «Δεν θέλαμε απλά να βασιστούμε σε ένα υφιστάμενο μοντέλο της παραγωγής μας. Θέλαμε το μοντέλο της “σχεδίας” να υποστηρίζει και όλη τη φιλοσοφία επαναχρησιμοποίησης του προγράμματος “σχεδία αρτ”. Τα γυαλιά της σειράς φέρουν βιοδιασπώμενο κοκάλινο σκελετό (assetato) και, βέβαια, η απορροφητικότητα στους φακούς ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα. Τα γυαλιά πωλούνται αποκλειστικά στο “σχεδία home” και μέσω του ιστότοπου της “σχεδίας” και όλα τα έσοδα πηγαίνουν στο περιοδικό. Με τον τρόπο αυτό, το όφελος δεν περιορίζεται μονάχα σε ένα εφάπαξ ποσό, αλλά πολλαπλασιάζεται από τα έσοδα κάθε πώλησης, τα οποία θα πηγαίνουν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη», σημειώνει ο κ. Έξαρχος.

«Η σειρά γυαλιών ηλίου ειδικά για τη “σχεδία” πρεσβεύει ό,τι και το περιοδικό: την αξιοπρέπεια»

«Θα ήθελα μέσα από την κίνησή μας αυτή να ανοίξει ένας δρόμος αλληλεγγύης, τον οποίο θα μπορούσαν να διαβούν κι άλλοι επαγγελματίες και να δημιουργήσουν είδη αποκλειστικά για τη “σχεδία”. Δεν θα ήταν σπουδαίο εάν, για παράδειγμα, κάποιος δημιουργήσει μία αντίστοιχη σειρά από παπούτσια ή ρούχα και τσάντες που να φέρουν το brand της “σχεδίας” και να αποτυπώνουν όλα όσα πρεσβεύει το εγχείρημα για την καταπολέμηση της αστεγίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, για την ανάδειξη της συμπερίληψης, της ισότητας και του δικαιώματος στη δεύτερη ευκαιρία;» προσθέτει.
Ερωτηθείς για το εάν η αλληλεγγύη μπορεί να γίνει «μόδα», ο κ. Έξαρχος τονίζει πως «η μόδα θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση, ειδικά μέσα από την απήχηση που έχει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αυτή τη στιγμή είναι κυρίαρχα στην επικοινωνία, κυρίως για τις νεότερες γενιές. Γενικά, η μόδα έχει στοιχεία που μπορούν να υποστηρίξουν δράσεις με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα». Λίγο πριν αποχαιρετιστούμε, ο κ. Έξαρχος υπογράμμισε: «Χθες είχα μια πολύ έντονη μέρα στη δουλειά.
Γύρισα σπίτι μου πολύ κουρασμένος και ταλαιπωρημένος.
Μόλις όμως είδα ένα ευχαριστήριο σχόλιο ενός πωλητή της “σχεδίας” κάτω από μια ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης όπου γνωστοποιούσε τη νέα σειρά γυαλιών που διατίθενται αποκλειστικά στη “σχεδία”, όλη μου η μέρα άλλαξε.
Η κούραση εξαφανίστηκε. Θα σου πω πολύ ειλικρινά ότι, μολονότι το εγχείρημα δεν έχει ακόμα οικονομικό αντίκρισμα για τη “σχεδία”, ακόμα και γι΄ αυτό το μήνυμα που λάβαμε, εγώ προσωπικά αισθάνθηκα ότι άξιζε όλη η προσπάθεια. Μόνο για αυτήν την ανάρτηση αυτού του ανθρώπου, είπα μέσα μου: “κάναμε κάτι σωστό”».

Share with your friends
Previous Post

SILHOUETTE PURIST

Next Post

Ψηφιακός Μετασχηματισμός – Digital Transformation