Το Energy Observer αποτελεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα, από μια ενθουσιώδη ομάδα που έχει θέσει ως αποστολή της, να αποδείξει ότι ένα μέλλον με μεγαλύτερο σεβασμό για τον άνθρωπο και το περιβάλλον είναι πραγματικά δυνατό. Ένα έργο που εκφράζεται με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του πρώτου πλήρως ενεργειακά αυτόνομου σκάφους, χάρη κυρίως στην παραγωγή υδρογόνου, κατά τη διάρκεια της πλεύσης.
Η Vuarnet είναι πραγματικά υπερήφανη που συνεισφέρει σε αυτό το ταξίδι, ως επίσημος προμηθευτής, για την προστασία των ματιών του πληρώματος. Ως κατασκευαστής κρυστάλλινων φακών ηλίου, για την παραγωγή των Vuarnet, χρησιμοποιούμε αποκλειστικά 100% φυσικά και επομένως 100% ανακυκλώσιμα υλικά. Είναι επίσης σημαντικό για τους συντελεστές, να δεσμευτούμε κι εμείς, με τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της ενοποίησης παρόμοιων προσπαθειών.
Είναι μεγάλη μας χαρά να συνοδεύουμε το Energy Observer και να προσφέρουμε σε όλη την ομάδα την καλύτερη προστασία από τον ήλιο στη περιπέτεια τους!
Σχεδόν τέσσερα χρόνια ήταν απαραίτητα για την κατασκευή αυτού του Catamaran μήκους 30 μέτρων. Αρχικά, το σκάφος αυτό, σχεδιάστηκε το 1983 για να “τρέχει” σε αγώνες. Γρήγορο, ελαφρύ και αξιόπιστο, γνώρισε στιγμές δόξας το 1994, όταν ο Sir Peter Blake κέρδισε το κύπελλο Jules Verne καταφέρνοντας να πετύχει ένα μοναδικό παγκόσμιο ρεκόρ. Σήμερα, το πλοίο έχει μετατραπεί σε ένα πραγματικό πλωτό εργαστήριο, το οποίο διαθέτει 120 τετραγωνικά μέτρα με ηλιακούς συλλέκτες, δύο ανεμογεννήτριες και έναν αετό έλξης, τα οποία παρέχουν το απαραίτητο μείγμα ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού κίνησης στο σκάφος.
Αυτά συνδέονται με την παραγωγή υδρογόνου χάρη σε ένα πολύπλοκο σύστημα αφαλάτωσης του θαλάσσιου νερού. Όταν καθαριστεί το νερό, συμπιέζεται και μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια χάρη σε μια κυψέλη καυσίμου. Αυτό το σύστημα εξασφαλίζει συνεχή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμη και όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, ή για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Είναι επομένως μια πραγματική πειραματική πλατφόρμα η οποία ξεκινάει την απίστευτη Οδύσσεια της γύρω από τον κόσμο. Εκτός από την τεχνολογική πρόκληση, στόχος της είναι επίσης να τονίσει την πρωτοβουλία για τέτοιες κινήσεις στον πλανήτη. Μια «Καλυψώ» της σύγχρονης εποχής που θα επισκεφθεί σε 6 χρόνια περισσότερες από 50 χώρες. Για να αντιμετωπίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη, τις δημογραφικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις του 21ου αιώνα, είναι καιρός να δράσουμε. Ως εκ τούτου, ο στόχος του Energy Observer είναι να βρει νέες και καινοτόμες λύσεις στη γη ή στη θάλασσα και να προσπαθήσει να τις συνδέσει για να δημιουργήσει συνέργειες που είναι απαραίτητες για ένα πράσινο μέλλον.
Στην ηγεσία του φιλόδοξου σχεδίου είναι δύο λάτρεις της θάλασσας.
Ο Victorien Erussard, ένας ξεχωριστός offshore racer και ο Jerοme Delafosse, που έχει αφιερώσει 23 χρόνια ερευνών στον ωκεανό.
Αντίστοιχα, καπετάνιος και ερευνητής, καθοδηγούν από κοινού μια ομάδα περίπου 60 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Για την υποστήριξη αυτής της περιπέτειας, συμμετέχουν δύο εμβληματικές μορφές της περιβαλλοντικής ηθικής. Από τη μια, η Florence Lambert, διευθύντρια της CEA-LITEN, ενός καινοτόμου εργαστηρίου για νέες ενεργειακές τεχνολογίες, που συμμετέχει διαθέτοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία και την επιστημονική κατάρτιση στο πρόγραμμα. Από την άλλη, ο Nicolas Hulot, υπουργός Oικολογικής Mετάβασης και Aλληλεγγύης της Γαλλίας και πρόεδρος του Ιδρύματος Nature and Man. Ο κ. Hulot έδωσε την ευεργετική του υποστήριξη στο έργο και δήλωσε πρόσφατα ότι:
«Το Energy Observer είναι κάτι περισσότερο από ένα σκάφος, παρουσιάζει αλλά ταυτόχρονα είναι και συλλέκτης λύσεων. Σχεδιάζει ένα μέλλον το οποίο έχει ήδη αρχίσει. Ένα μακροπρόθεσμο και εξελισσόμενο έργο που επιθυμεί να δημιουργήσει ένα κύμα θετικών ενεργειών».