Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Γράφει η Έλενα Κεφάλα, MICOpth, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Οφθαλμολογικό Ιατρείο Ενηλίκων – Παίδων, Αθανασιάδου 3-5, Αμπελόκηποι, Αθήνα
www.lasermiopias.gr

Συμβουλές για μείωση της επίδρασης των αλλεργιογόνων.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα συνήθως δεν είναι επικίνδυνη για τα μάτια, αλλά είναι όμως πολύ ενοχλητική.
Η εαρινή (εποχιακή) αλλεργική επιπεφυκίτιδα προκαλείται από αντίδραση στην έκθεση σε αντιγόνα (γύρη, φυτά κλπ), που υπάρχουν πιο πολύ την άνοιξη και το καλοκαίρι. Τα συμπτώματα είναι κνησμός στα μάτια και στα βλέφαρα, δακρύρροια, καύσος και αίσθημα ξένου σώματος, ερυθρότητα και οίδημα στα βλέφαρα. Η εξέταση στον οφθαλμίατρο επιβεβαιώνει τη διάγνωση.

Εμφάνιση αλλεργικής επιπεφυκίτιδας
Η άνοιξη είναι η εποχή του χρόνου που φυσιολογικά συνοδεύεται από την εμφάνιση εποχικών αλλεργιών. Τα τελευταία χρόνια, οι συγκεντρώσεις γύρης στην ατμόσφαιρα είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με το παρελθόν, καθώς, λόγω της αλλαγής του κλίματος, περισσότερη ηλιοφάνεια και καλοκαιρία, τα φυτά ανθίζουν νωρίτερα και περισσότερο, ιδίως όταν έχει προηγηθεί περίοδος βροχοπτώσεων.
Τα συμπτώματα της αλλεργίας τείνουν να είναι αυξημένα ειδικά τις μέρες όπου ο άνεμος σηκώνει τη γύρη και τη μεταφέρει μέσω του αέρα. Αντιθέτως, τις βροχερές μέρες λόγω της αυξημένης υγρασίας στην ατμόσφαιρα μειώνεται η ποσότητα της γύρης γιατί τα αλλεργιογόνα, κατακάθονται στο έδαφος.

Τα πιο συχνά αλλεργιογόνα φυτά είναι:
Οξιά, Μούρο, ∆ρυς, Ελιά, Παλάμη, Πεύκο, Λεύκα, Φίκος, Περδικάκι, Βαμβακόδεντρο, Ιτιά, Σφενδάμι, Κέδρος, Κυπαρίσσι, Φτελιά, Αγριοκαρυδιά.

Συμβουλές για μείωση της αλλεργίας
Αν και δεν μπορούμε να σταματήσουμε την ανθοφορία και την «κυκλοφορία» της γύρης και των λοιπών αλλεργιογόνων, μπορούμε με κάποιες απλές συνήθειες να περιορίσουμε έκταση και την ένταση της επίδρασης των αλλεργιογόνων στον οργανισμό μας.
Μερικές απλές συμβουλές, που θα μπορούσαν να γίνουν καθημερινή πρακτική, ιδίως την εποχή και τις ημέρες υψηλής κυκλοφορίας γύρης, είναι:
• Αποφύγετε την άμεση επαφή με τα φυτά που σας προκαλούν αλλεργία, παρόλο που η γύρη τους μεταφέρεται με τον αέρα χιλιόμετρα μακριά.
Προτιμήστε να γυμνάζεστε σε κλειστούς χώρους.
• Φοράτε απαραίτητα γυαλιά ηλίου, ιδιαίτερα αν έχετε επιπεφυκίτιδα.
Κλείνετε τα παράθυρα όταν οδηγείτε στην εξοχή και χρησιμοποιείτε στο αυτοκίνητο κλιματιστικό με ενεργοποιημένη την ανακύκλωση του εσωτερικού αέρα του οχήματος.
Προσπαθήστε να περιορίσετε τις υπαίθριες δραστηριότητες όταν η ποσότητα της γύρης στην ατμόσφαιρα είναι πολύ υψηλή, η γύρη συνήθως βρίσκεται στα ανώτατα επίπεδα τις πρωινές ώρες.
Όταν είναι δυνατό κρατήστε κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα κατά τη διάρκεια των εαρινών μηνών, ώστε να κρατήσετε έξω τα αλλεργιογόνα. Ένας ιονιστής αέρα, ίσως βοηθήσει.
• Καθαρίστε τα φίλτρα του κλιματισμού στο σπίτι. Καθαρίζετε σχολαστικά τα ράφια και όλες τις επιφάνειες μέσα στο σπίτι, στις οποίες γύρη μπορεί να κατακαθίσει.
Πλένετε τα μαλλιά σας όταν επιστρέφετε σπίτι, γιατί η γύρη μπορεί να συλλεγεί σε αυτά.
• Σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Φορέστε μάσκα, γιατί κατά τον καθαρισμό μπορεί να απελευθερωθεί η γύρη η μούχλα, η σκόνη, που έχει παγιδευτεί στο χαλί σας.
• Απλώστε για στέγνωμα, μετά το πλυντήριο, τα ρούχα σας σε εσωτερικούς χώρους, ή χρησιμοποιήστε στεγνωτήριο ρούχων, έτσι ώστε να αποφύγετε τη επικόλληση γύρης πάνω στα ρούχα σας που κυκλοφορεί στους εξωτερικούς χώρους.

Ο ειδικός οφθαλμίατρος, αφού διαγνώσει την αλλεργική επιπεφυκίτιδα στον ασθενή, θα δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και τις κατάλληλες συμβουλές έτσι ώστε η αλλεργική επιπεφυκίτιδα να ελεγχθεί, να προληφθεί και να περιορίσει τα συμπτώματά της, περιορίζοντας δραστικά την ταλαιπωρία που υφίσταται ο ασθενής.

Share with your friends
Tags: