Γνωρίζουμε την Eλληνική Ακαδημία Οπτομετρίας

Σκοπός: Η Οπτομετρία, με βάση τον ορισμό της από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Οπτομετρίας, ανήκει στα επαγγέλματα υγείας και είναι επάγγελμα αυτόνομο, ανεξάρτητο, θεσμοθετημένο για το οποίο απαιτείται συγκεκριμένη εκπαίδευση και αδειοδότηση.

Ως οπτομέτρης ορίζεται ο πρωτοβάθμιος εξεταστής της όρασης και της οφθαλμικής υγείας. Εντοπίζει και αξιολογεί τις παθολογικές καταστάσεις του οφθαλμού και του οπτικού συστήματος, αναλύει την λειτουργία της διόφθαλμης όρασης και της οπτικής αντίληψης και ανάλογα, είτε παραπέμπει σε οφθαλμίατρο, είτε παρέχει την απαιτούμενη φροντίδα. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει χορήγηση γυαλιών, φακών επαφής και βοηθημάτων χαμηλής όρασης, την βελτίωση των οπτικών δεξιοτήτων μέσα από προγράμματα ασκήσεων και την συμβουλευτική καθοδήγηση σε θέματα εργονομίας της όρασης.
Η παραπομπή επίσης περιλαμβάνει την συνδιαχείρηση οφθαλμικών παθήσεων με οφθαλμιάτρους ή άλλους επαγγελματίες υγείας.

Η Ελληνική Ακαδημία Οπτομετρίας αποτελεί το επιστημονικό σωματείο των Ελλήνων Οπτομετρών. Πρωταρχικοί στόχοι της ΕΑΟ αποτελούν η διατήρηση και βελτίωση της όρασης, η εξέλιξη της επιστήμης της Οπτομετρίας, η εκπροσώπηση των Οπτομετρών, η καλλιέργεια της δια βίου μάθησης και η κλινική αριστεία. Οι παραπάνω σκοποί μπορούν να επιδιωχθούν με κάθε νόμιμο τρόπο, ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω:
• Η διοργάνωση ημερίδων για την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.
• Η ενημέρωση του κοινού σε θέματα όρασης.
• Η υιοθέτηση και προώθηση κλινικών πρωτοκόλλων.
• Η υιοθέτηση και προώθηση επαγγελματικής δεοντολογίας.
• Εκδόσεις και μεταφράσεις επιστημονικών συγγραμμάτων.
• Η δημιουργία εξειδικευμένης βιβλιοθήκης.
• Η συνεργασία με δημόσιους φορείς και φορείς επαγγελμάτων υγείας με σκοπό την πρόληψη, διαφύλαξη και βελτίωση της δημόσιας υγείας.
• Η εκπροσώπηση των οπτομετρών και η συνεργασία με την Πολιτεία, Ευρωπαϊκούς φορείς και κάθε άλλο οργανισμό, νομοθετικό σώμα ή επαγγελματικές οργανώσεις για θέματα που αφορούν το επάγγελμα της οπτομετρίας.
• Η δημιουργία πνεύματος κοινωνικής υπευθυνότητας, με βάση την επιστημονική δεοντολογία, την δημοκρατική ιδεολογία, την ελευθερία και τον αλληλοσεβασμό.
• Ο συμβουλευτικός ρόλος και η βοήθεια σε οπτομέτρες όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.
• Η ηθική και υλική ενίσχυση, στήριξη και υποστήριξη των οπτομετρών.
• Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις άλλων φορέων.
• Η παροχή οφθαλμικής φροντίδας σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
• Η καθιέρωση φιλοπρόοδων κινήτρων δια της απονομής βραβείων, επαίνων και τιμητικών διακρίσεων.

Αν επιθυμείτε να εξελίξετε τις δεξιότητες σας και να είστε ενήμεροι για τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο της οπτικής και οπτομετρίας εγγραφείτε ως μέλος της ΕΑΟ ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.eao.gr/εγγραφή-μελών

Πιστοποίηση από το General Optical Council
Η Ελληνική Ακαδημία Οπτομετρίας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι είναι πλέον εγγεγραμμένη ως φορέας δια βίου εκπαίδευσης στα μητρώα του General Optical Council (GOC) της Μεγάλης Βρετανίας. Η ερχόμενη ημερίδα της ΕΑΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 22/04/18 θα είναι πιστοποιημένη με 5 πόντους δια βίου μάθησης (CET points) για κλινικούς οπτομέτρες. Οι πόντοι δια βίου μάθησης είναι απαραίτητοι για όσους οπτομέτρες επιθυμούν να διατηρήσουν ενεργή την εγγραφή τους στα μητρώα του GOC. Η εγγραφή της ΕΑΟ στα μητρώα παρόχων CET αποτελεί ένδειξη της διαρκούς προσπάθειας μας να προωθήσουμε την δια βίου μάθηση και την κλινική αριστεία.

Δημιουργία Βιβλιοθήκης
Η Ελληνική Ακαδημία Οπτομετρίας δεσμευμένη στον στόχο της για την προώθηση της γνώσης έχει ξεκινήσει την δημιουργία μίας εξειδικευμένης βιβλιοθήκης πάνω στο γνωστικό αντικείμενο της Οπτικής και της Οπτομετρίας. Λαμβάνοντας υπόψη τον μη-κερδοσκοπικό χαρακτήρα της ΕΑΟ ο εμπλουτισμός της συλλογής θα επιδιωχθεί μέσω της αναζήτησης δωρεών από ιδιώτες, εταιρίες και λοιπούς φορείς.
Όποιος ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε κάποια δωρεά βιβλίων σχετικών με την επιστήμη της όρασης ή χρηματικού ποσού για την αγορά βιβλίων μπορεί να έρθει σε επικοινωνία στα παρακάτω στοιχεία.
Όλες οι δωρεές ασχέτως μεγέθους θα αναγνωριστούν δημόσια.

Καμπάνια ενημέρωσης για το κάπνισμα

Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων όπως ο καταρράκτης και η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδος.
Προστατέψτε τα μάτια σας κόβοντας το κάπνισμα.
#smokefree #SaveYourVisionMonth

Επόμενη Ημερίδα ΕΑΟ

22 Απριλίου με θέμα Βυθοσκόπηση: Όσα πρέπει να γνωρίζει ο Οπτικός-Οπτομέτρης πάνω από το 70% των θέσεων για τις ομιλίες και το 80% για το κλινικό φροντιστήριο έχουν ήδη κλείσει. Λαμβάνοντας υπόψη την εξάντληση των θέσεων στην τελευταία ημερίδα της ΕΑΟ φροντίστε να κάνετε έγκαιρα την κράτηση σας. Η ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής είναι διαθέσιμη στην πρώτη σελίδα του www.eao.gr. Εναλλακτικά καλέστε στο τηλέφωνο 2108085051 Δευτέρα έως Παρασκευή μεταξύ 10:00 και 14:00.

Κιθαιρώνος 16, 14562, Κηφισιά
Τηλ: 210 8085051
(Δευ-Παρ 10:00-14:00)
www.eao.gr | [email protected]
facebook.com/eaooptometry

Share with your friends
Tags:
Previous Post

Εαρινή Συνάντηση

Next Post

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα