Johnnie Rousso: ένα οπτικό κατάστημα εμπνευσμένο από τα νεοϋορκέζικα μπαρ και τα ζεστά tea shops του Λονδίνου!

Συνέντευξη στη Νατάσσα Κωστάκη, editor EYE magazine

Το Johnnie Rousso αποσκοπεί να προσεγγίσει με μία άλλη ματιά τον τρόπο πώλησης των οπτικών και την οπτομετρία. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι το customized service για τους πελάτες. Με ζητούμενο αυτό να αποτυπωθεί στο μακρόστενο, διαμπερή με πατάρι χώρο των 130μ2, η πρόταση επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός διευρυμένου λειτουργικού προγράμματος που, απελευθερωμένο από τις κλασικές απαιτήσεις μιας τυπικής έκθεσης γυαλιών, δημιουργεί ποικίλες χωρικές ποιότητες.

Από έξω προς τα μέσα, από το δημόσιο στο ιδιωτικό, από την όρθια στάση στην καθιστή, η μετάβαση είναι ομαλή και διακριτή. Ο χώρος της εισόδου, με τους γυάλινους πάγκους, λειτουργεί ως χώρος έκθεσης των γυαλιών. Ακολουθεί το μπαρ σερβιρίσματος γυαλιών και στο βάθος το table workstation, όπου ο πελάτης μπορεί να καθίσει αναπαυτικά, να ενημερωθεί πάνω στις συλλογές και να εξυπηρετηθεί προσωπικά. Στο πατάρι βρίσκεται το τμήμα οπτομετρίας.

Τα χρώματα και η υλικότητα εντείνουν αυτή την ομαλή διαβάθμιση των λειτουργιών και του χαρακτήρα της εξυπηρέτησης. Ο χρωματιστός καθρέφτης που επενδύει τους τοίχους της εισόδου και οι γυάλινοι πάγκοι έκθεσης αντανακλούν την εικόνα του δρόμου, χαλαρώνοντας τα όρια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού. Οδεύοντας προς τα μέσα, οι τοίχοι σταδιακά ξεγυμνώνονται από επενδύσεις και τα αδρά υλικά, όπως το τούβλο και το μπετόν αναδεικνύονται.

Η πρόσοψη δεν έχει βιτρίνα. Όλο το κατάστημα είναι απόλυτα ορατό και λειτουργεί ως βιτρίνα μέσω της χρήσης του extra clear τζαμιού, ενώ όταν οι συνθήκες το απαιτούν, ο χώρος μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε κλειστό και ιδιωτικό περιβάλλον εξυπηρέτησης με την χρήση κουδουνιού στην εξώπορτα και το κλείσιμο της κουρτίνας.

To Eye Magazine συνάντησε τον εμπνευστή αυτού του εκπληκτικού καταστήματος και συζήτησε μαζί του για το όραμα, τη φιλοσοφία που ακολουθεί, καθώς και για την αγάπη του για τις avant-garde συλλογές.

κ. Τσελεπίδη, αρχικά, πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, τις σπουδές σας, την εμπειρία σας στον κλάδο των οπτικών και πώς οραματιστήκατε το Johnnie Rousso.
Προέρχομαι από οικογένεια οπτικών και σπούδασα και εγώ Οπτικός στην Αγγλία στο Cambridge, στο Anglia Ruskin University, στο τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας. Αφού τελείωσα με τις σπουδές μου, εργάστηκα για περίπου έναν χρόνο στο Cambridge ως οπτικός και μετά ταξίδεψα στην Αμερική και τη Νέα Υόρκη, όπου παρέμεινα για τα επόμενα 5 χρόνια έως το 2010. Εκεί εργάστηκα σε καταστήματα ρούχων και μόδας, μια και το ευρωπαϊκό μου πτυχίο δεν αναγνωρίζεται στις περισσότερες αμερικανικές πολιτείες. Παράλληλα με την δουλειά, έκανα και ένα μεταπτυχιακό Msc Marketing Management στο New York University. Έπειτα από πολλά ταξίδια στην Ευρώπη και την Αμερική, καθώς και τις ποικίλες παραστάσεις στα εργασιακά περιβάλλοντα της Αγγλίας και της Αμερικής, δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω μία επιχείρηση στην Αθήνα χωρίς αυτές τις επιρροές και εμπειρίες.

Πείτε μας λίγα λόγια για το ίδιο το κατάστημα. Ποιος εμπνεύστηκε την ιδιαίτερη εσωτερική διακόσμηση του Johnnie Rousso και ποιες ήταν οι επιρροές και οι τάσεις που υιοθετήθηκαν για τη σχεδίαση και την υλοποίηση αυτής της ιδέας;
To Johnnie Rousso ολοκληρώθηκε έπειτα από την συνεργασία που είχαμε με το αρχιτεκτονικό γραφείο darchstudio, Ελίνα Δρόσου architects. Μαζί με την Ελίνα συνεργαστήκαμε πάνω στο όραμά μου για τη δημιουργία ενός χώρου, όπου ο επισκέπτης θα βιώνει μία διαφορετική εμπειρία και συναισθήματα σε σχέση με τα καταστήματα του ανταγωνισμού και όπου ο χώρος θα λειτουργεί με το bar και το social space ως χώρος αναψυχής και χαλάρωσης πέρα από το κλασικό πρότυπο ενός οπτικού καταστήματος και πέρα από την αναμενόμενη από τον επισκέπτη εμπειρία. Οι αντιθέσεις μεταξύ glamorous-minimal και industrial-contemporary σχεδιασμού ταιριάζουν αρμονικά στο χώρο και μαζί με το ζεστό φωτισμό και την cozy jazz μουσική στο πικάπ, οι επισκέπτες νιώθουν άνετα, απολαμβάνοντας τον καφέ ή το ποτό τους και δοκιμάζοντας συλλογές γυαλιών. Με άλλα λόγια, από τα industrial spaces της Νεας Υόρκης και του Βερολίνου, στα ζεστά tea shops του Λονδίνου, ο επισκέπτης βιώνει μέσα από τις αντιθέσεις ένα χώρο που λειτουργεί και ως χώρος αναψυχής μέσα στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας.

Ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρετε στους πελάτες σας και τι συλλογές φιλοξενείτε στο Johnnie Rousso;
Κύριο μέλημά μας είναι η ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πελατών μας και ειδικότερα η αξιολόγηση των οπτομετρικών συνταγών, καθώς και η επιλογή των ενδεδειγμένων οφθαλμικών φακών οράσεως, παράλληλα με το εξειδικευμένο styling και επιλογή σκελετών οράσεως και ηλίου που ταιριάζουν στον κάθε πελάτη ξεχωριστά.

Επίσης, στον ημιώροφο του καταστήματος παρέχεται εξέταση συμπεριφοριστικής οπτομετρίας, με τα πλέον σύγχρονα “state of the art” οπτομετρικά μηχανήματα και μεθόδους.
Οι συλλογές των γυαλιών οράσεως και ηλίου που φιλοξενούμε είναι μόνο από ανεξάρτητους σχεδιαστές και κατασκευαστές γυαλιών, ιστορικά αναγνωρισμένους στην παγκόσμια αγορά. Επιπρόσθετα, παρέχουμε και bespoke fitting and service, δηλαδή, σκελετούς και φακούς κατά παραγγελία στα μεγέθη, χρώματα και σχήματα που σχεδιάζουμε εμείς, σε συνεργασία με κορυφαία εργοστάσια κατασκευής γυαλιών, ικανοποιώντας κάθε ανάγκη και στιλιστικό γούστο.

Τελευταία, παρατηρείται τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, «μια παράλληλη» κίνηση ανεξάρτητων σχεδιαστών, με συλλογές που χαρακτηρίζονται καινοτόμες και πρωτότυπες. Αναγνωρίζετε αυτή την τάση;
Φυσικά και την αναγνωρίζουμε, την επικροτούμε και την ενισχύουμε, αρκεί οι συλλογές να είναι πρωτότυπες και να προσθέτουν ένα μοναδικό ύφος και άποψη. Επειδή ακριβώς υπάρχει αυτή η έκρηξη νέων σχεδιαστών, παρατηρείται και η τάση της μίμησης στο σχεδιαστικό κομμάτι κάποιων πρωτότυπων σχεδίων που γίνονται best sellers και εκεί είναι που διαφοροποιούμαστε με τη διαρκή αναζήτηση στις διεθνείς εκθέσεις μόδας του κλάδου, αναζητώντας πάντα το αυθεντικό και καινοτόμο.

Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την ελληνική αγορά, όσον αφορά στον κλάδο των οπτικών και ποιες τάσεις πιστεύετε ότι θα επικρατήσουν;
Οι οπτικοί στην ελληνική αγορά κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να επιβιώσουμε από την δύσκολη οικονομική συγκυρία της εποχής που επηρεάζει συνολικά τη λιανική πώληση. Και πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε καινοτόμοι, να ξεπερνάμε καθημερινά τον εαυτό μας και τις προσδοκίες των πελατών μας, να τους εκπλήσσουμε με τις παροχές μας και να δίνουμε 110% στο service και την ποιότητα των υπηρεσιών μας! Κατ’ επέκταση, πιστεύω ότι ήδη επικρατούν και θα επικρατήσουν δύο τάσεις ως κύριες στην αγορά και είναι η πρώτη του πολύ οικονομικού fast food οπτικού καταστήματος και, φυσικά, η δεύτερη αυτή του  παραδοσιακά αριστοκρατικού οπτικού με ενισχυμένο πλέον στο οπλοστάσιό του, την οπτομετρική αξιολόγηση, τις ιδιαίτερες συλλογές οράσεως και ηλίου και την αγοραστική εμπειρία στο επίκεντρο.

Johnnie Rousso – Bespoke Opticians
Σκουφά 9, Κολωνάκι, τ.κ. 106 73, Αθήνα
τηλ.: 210 3647744 – www.johnnierousso.gr
Share with your friends
Tags: