DIVEL – Ο Σιωπηλός Γίγαντας

Λίγο μετά το τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου, το 1950 στην καρδιά της περιοχής Emilia Romagna στη βόρεια Ιταλία ιδρύεται το εργοστάσιο της Divel. Κατασκευάζει κρυστάλλινους φακούς ηλίου εκμεταλλευόμενο τα αποθέματα φυσικού αερίου της περιοχής προκειμένου να λειώνει την πρώτη ύλη.

Το πρώτο εργοστάσιο της Divel το 1950
Παραγωγή οργανικών φακών από υλικό CR39 το 1975
Οι εγκαταστάσεις στην Calderara di Reno το 1992

Οι εξαγωγές επί ευρωπαϊκού εδάφους δεν αργούν να αρχίσουν και από το 1960 η Divel αναγνωρίζεται πια ως κορυφαίος “παίκτης” στην παραγωγή κρυστάλλινων φακών ηλίου. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 γίνεται ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά εργοστάσια που παράγει οργανικούς φακούς από υλικό CR39, ένα υλικό ελαφρύτερο και άθραυστο μεν μαλακό άρα επιρρεπές στις γρατζουνιές και δύσκολο στην κατασκευή του δε. Επαναστατική εναλλακτική, εκείνη την περίοδο, των κρυστάλλινων φακών.

Η ανάπτυξη της εταιρείας έκτοτε είναι ραγδαία. Στη μέσα της δεκαετίας του ‘80 έχει δύο ξεχωριστά τμήματα παραγωγής φακών: ένα για κρύσταλλα και ένα για οργανικά και το 1987 κατασκευάζει τους πρώτους διορθωτικούς φακούς ενώ παράλληλα αποκτά τη μορφή που έχει μέχρι και σήμερα: Divel Italia.

Δεκαετία του ‘90 και η εταιρεία μεγαλώνει συνέχεια. Το 1992 μεταφέρει τις εγκαταστάσεις της στην περιοχή Calderara di Reno (η κεντρική διοίκηση παραμένει εκεί μέχρι και σήμερα) ενώ το 1998 για να καλύψει τις παραγωγικές ανάγκες οργανικών CR39 φακών ιδρύει νέα γραμμή παραγωγής στην πόλη Ραβέννα.

Η νέα χιλιετία εδραιώνει τη Divel Italia σε όλη την Ιταλική επικράτεια και το 2005 η εταιρεία έχει το δικό της δίκτυο αντιπροσώπων με γραφεία σε: Μιλάνο, Τορίνο, Μπολώνια, Ρίμινι, Τρέντο, Ρώμη, Άσκολι, Νάπολη, Βάρι και Παλέρμο.

Χρονιά ορόσημο το 2009 καθώς η εταιρεία ιδρύει στο Μιλάνο εργαστήριο σχεδιασμού και ανάπτυξης φακών τόσο στο κομμάτι του ηλίου όσο και στο κομμάτι ειδικής κατασκευής διορθωτικών φακών οράσεως. Ένα χρόνο αργότερα, το 2010, η Divel ιδρύει το πρώτο εργοστάσιο εκτός Ιταλίας, συγκεκριμένα στην Αλβανία ως Divel Albania, για την κάλυψη των αναγκών της βαλκανικής χερσονήσου.

Ο πρώτος πολυεστιακός φακός της ομάδας σχεδιασμού και ανάπτυξης λανσάρεται το 2012 με την ονομασία Aurora Progressiva και ένα χρόνο αργότερα, to 2013, η εταιρεία βγαίνει από τα ευρωπαϊκά σύνορα ιδρύοντας γραμμή παραγωγής στην Σανγκάη, Divel Shanghai. 2015 Divel France.

Άλλη μία επιτυχία για την εταιρεία, το 2016, με την κορυφαία διάκριση Silmo D’Or για το φακό Divel Italia Tatoo.

Η Divel Italia με 70 χρόνια παρουσία στο χώρο των φακών παράγει πλέον σε όλους τους δίκτες διάθλασης και σε όλα τα διαθέσιμα υλικά όπως φωτοχρομικά και Transition, trivex, πολυκαρβονικά, Drivewear και πολωτικά ενώ τα συνδυάζει με επτά διαφορετικούς τύπους επιστρώσεων συμπεριλαμβανομένης της επίστρωσης απορρόφησης της μπλε ακτινοβολίας.

Ένας φακός APP
(All Purpose Progressive)

Από το 2012 όταν η ομάδα σχεδιασμού και ανάπτυξης της Divel Italia παρουσιάζει για πρώτη φορά τον πολυεστιακό φακό Aurura Progressiva, η εξέλιξη του σχεδιασμού του φακού είναι ασταμάτητη. Οκτώ χρόνια μετά η οικογένεια Aurora μετράει οκτώ μέλη.
Έξι διαφορετικά σχέδια της τεχνολογίας Aurora, μαλακού, μεσαίου και σκληρού σχεδιασμού, που έχουν σαν στόχο την απόλυτη ικανοποίηση του χρήστη ανεξάρτητα με το αν δίνει προτεραιότητα στη μακρινή τη μεσαία ή την κοντινή του όραση.
Είναι τεχνολογίας freeform και όλα τα μοντέλα της σειράς μπορούν να κατασκευαστούν με τρία διαφορετικά κανάλια μετάβασης.
Τα δύο τελευταία μέλη της οικογένειας Aurora, επίσης πολυεστιακού σχεδιασμού, είναι για χρήση σε περιβάλλον γραφείου και καλύπτουν, με το διπλό σχεδιασμό, αποστάσεις 1,5 ή 4 μέτρα μέχρι κοντινή απόσταση διαβάσματος.
Η σειρά Aurora κατασκευάζεται σε όλους τους δείκτες διάθλασης, λευκή, φωτοχρωματική, πολωτική και trivex πρώτη ύλη και συνδυάζεται με όλους τους τύπους επιστρώσεις της εταιρείας.

Share with your friends
Tags: