Keep an Eye on Oversized Glasses

*Γυαλιά: Rebecca Blu RB 8636 • Αλυσίδα: Pavlina’s Creation • Φωτογραφία: Αναστασία Καβύρη

Το φετινό καλοκαίρι ελπίζουμε ότι θα είναι επιτέλους η στιγμή της αναγέννησης όλων. Η στιγμή που θα καταφέρουμε επιτέλους να υιοθετήσουμε αλλά και να προτείνουμε ένα νέο στιλ, το οποίο θα κάνει όσους επισκέπτονται το κατάστημά μας να νιώσουν καλύτερα.
Μετά από την περίοδο της αναγκαστικής (και μη) εσωστρέφειας που ακόμα βιώνουμε, η ελπίδα όλων μας στη λιανική είναι ότι η αγορά σύντομα θα σταθεροποιηθεί και η καταναλωτική κίνηση θα επανέλθει στα συνηθισμένα της επίπεδα. Άλλωστε, τώρα περισσότερο από ποτέ όλοι μας έχουμε την ανάγκη να επιστρέψουμε σε συνήθειες που ενισχύουν το αίσθημα της ηρεμίας και της ασφάλειας.

Γράφει o Bασίλης Γουλιέλμος,
Εκδότης, [email protected]

Τα γυαλιά ηλίου, που έχουν αυτή την χρονική περίοδο την τιμητική τους, αλλά και τα γυαλιά οράσεως αποτελούν επίσης ένα δημοφιλές αξεσουάρ μόδας που μπορεί να μεταμορφώσει τους πελάτες σας. Θέλω να πιστεύω ότι έχει πλέον καταφέρει να επικρατήσει η ιδέα, πως δεν φοριούνται μόνο για διόρθωση της όρασης ή για προστασία από τον ήλιο, αλλά στην πραγματικότητα προσδίδουν στιλ και προσφέρουν αυτοπεποίθηση με διαφορετικούς τρόπους.
Οι νέες συλλογές που παρουσιάσαμε στο προηγούμενο τεύχος του EyeMagazine, αποτελούν statements αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας για την μετά το lockdown περίοδο, όμως η ανάγκη για προστασία από τον νέο “αόρατο εχθρό” είναι μια παράμετρος που φαίνεται να επηρεάζει τους σχεδιαστές.

Το μέγεθος μετράει και εντυπωσιάζει, ενώ κάνει αυτόν που τα φορά, να μην περνάει σε καμία περίπτωση απαρατήρητος.

Και μπορεί να είναι πολλές οι επιμέρους τάσεις που εντοπίσαμε και παρουσιάσαμε όπως για παράδειγμα, οι σκελετοί σε σχήμα πεταλούδας, οι ολοστρόγγυλοι, σε 70’s style, οι διακοσμημένοι σκελετοί με στρας και κοσμήματα, τα φουτουριστικά γυαλιά, οι σκελετοί με πολύχρωμους φακούς ή φακούς καθρέφτες, αλλά υπάρχει ένα κοινό στοιχείο σε όλες τις προτάσεις των σχεδιαστών που στηρίζει όλα τα στιλ και επιλέγεται σήμερα: Το μεγάλο μέγεθος!

JESSIE by URBAN OWL

Το μέγεθος λοιπόν, κυρίως των γυαλιών ηλίου, μεγαλώνει αισθητά σε κάθε πιθανό design, ενώ πολλοί σκελετοί φτάνουν να καλύπτουν ακόμα και το μισό πρόσωπο. Το μέγεθος μετράει και εντυπωσιάζει, ενώ κάνει αυτόν που τα φορά, να μην περνάει σε καμία περίπτωση απαρατήρητος. Συν τοις άλλοις, τα μεγάλα πλαίσια προσφέρουν έξτρα προστασία τόσο από την ηλιακή ακτινοβολία αλλά και από τους ιούς που βρίσκονται στο περιβάλλον.
Οι επιλογές είναι πολλές και ταιριάζουν σε κάθε πρόσωπο και στιλ.
Όπως όμως και στα γυαλιά ηλίου, έτσι και στους σκελετούς οράσεως, οι επιλογές σε μεγάλα μεγέθη αυξάνονται κατά πολύ στην Covid-19 εποχή. Ο λόγος είναι κυρίως η ασφάλεια μέσω της δημιουργίας μιας έξτρα ασπίδας προστασίας μεταξύ του ατόμου και του περιβάλλοντός του. Γι’ αυτό και τα trends της πανδημίας αφήνουν λίγο στην άκρη τους μικροσκοπικούς σκελετούς που κυριάρχησαν στα ‘90s και δείχνουν την αγάπη τους στους μεγάλους φακούς που λειτουργούν προστατευτικά. Οι ογκώδεις κοκάλινοι σκελετοί οράσεως είναι από τα μοντέλα που έχουν φέτος την τιμητική τους και υπακούουν στις επιταγές του μότο: “μόδα με ασφάλεια”. Από τα πιο hype, τολμηρά και μοδάτα μοντέλα αυτής της κατηγορίας σκελετών οράσεως είναι τα παλιομοδίτικα και ρετρό “γυαλιά του παππού” (grandpa glasses), με λεπτό και διακριτικό πλαίσιο.

ΒS 150 by THE GLASS OF BRIXTON
DIVINE by CAROLINE ABRAM
AH6426 by ANA HICKMAN
Τα μεγάλα πλαίσια προσφέρουν έξτρα προστασία τόσο από την ηλιακή ακτινοβολία όσο και από τους ιούς που βρίσκονται στο περιβάλλον
ELLA by CAROLINE ABRAM

Η τάση των μεγάλων γυαλιών!
Φαίνεται ότι ήταν πρώτη η Jackie Kennedy, που ξεκίνησε να φορά τα γυαλιά μεγάλου μεγέθους. Τα μεγάλα πλαίσια έχουν έναν δικό τους τρόπο να κάνουν τα μάτια να φαίνονται μεγαλύτερα και πιο εκφραστικά. Αυτή η επιλογή εμφάνισης έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς διάσημους κυρίως ηθοποιούς και τραγουδιστές, που είτε δεν επιθυμούν να αναγνωρίζονται εύκολα, είτε αντίθετα θέλουν να αυξήσουν το ενδιαφέρον του κοινού τους. Οι David Bowie, Marilyn Monroe και Jennifer Anniston έχουν κάνει όλα τα μεγάλα γυαλιά να φαίνονται υπέροχα.

Γυαλιά λοιπόν με μεγαλύτερους από το αναμενόμενο φακούς και πλαίσια, φοριούνται συχνά ως δήλωση μόδας και έκφραση στιλ. Βέβαια στα γυαλιά ηλίου, οι μεγαλύτεροι φακοί σημαίνουν επίσης περισσότερη προστασία από την ενοχλητική λάμψη και τις καταστροφικές υπεριώδεις ακτίνες. Όπως όλα τα γυαλιά, τα γυαλιά με μεγάλο σκελετό πρέπει να έχουν το κατάλληλο μέγεθος ώστε να ταιριάζουν στο πρόσωπο του πελάτη σας. «Υπερμεγέθη» μπορεί να σημαίνει κάτι πολύ διαφορετικό από άτομα με μικρά ή στενά πρόσωπα από ό, τι σε άτομα των οποίων τα πρόσωπα είναι μεγαλύτερα ή ευρύτερα από τον μέσο όρο.

MCM697 SLA by MCM
8180 by SILHOUETTE
IY867 by IYOKO INYAKE
BRIGITTE by KREUZBERGKINDER

Γιατί όμως τα μεγάλα γυαλιά είναι τόσο δημοφιλή;
Τα μεγαλύτερα γυαλιά ήταν ανέκαθεν μοντέρνα, αν και το συγκεκριμένο στιλ ποικίλλει με την πάροδο του χρόνου. Στη δεκαετία του ‘50 τα μεγάλα Cat Eye σχέδια είχαν κυριαρχήσει. Τα μεγάλα στρογγυλά γυαλιά εξέφρασαν αργότερα όλη την οργή της δεκαετίας του ‘60. Η δεκαετία του ‘70 και του ‘80 ευνόησε την τεράστια τετράγωνη σιλουέτα.
Μια τεράστια ποικιλία μεγαλύτερων γυαλιών προτείνεται από τους σχεδιαστές σήμερα. Και είναι πράγματι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους τα μεγάλα γυαλιά κερδίζουν τους σχεδιαστές. Όπως πάντα, ένα μεγάλο μέρος της δημοτικότητας οφείλεται στους διάσημους που αγκαλιάζουν γρήγορα την τάση.
Αλλά υπάρχουν επίσης και ορισμένοι πρακτικοί λόγοι για τους οποίους τα γυαλιά μεγάλου μεγέθους είναι δημοφιλή. Στο παρελθόν, τα γυαλιά, γενικά, θεωρήθηκαν τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, ως στοιχεία αβεβαιότητας και ίσως ακόμη και αδυναμίας. Αυτό σήμερα έχει πλέον αλλάξει. Τα γυαλιά θεωρούνται στοιχεία ευφυΐας, σκέψης, επιτυχίας και εργατικότητας.
Δεν έχει σημασία αν είναι μεγάλα γυναικεία γυαλιά ή αντρικά: Τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, τα μεγάλα πλαίσια προσθέτουν μια έξυπνη εμφάνιση στο προσωπικό στιλ. Τα μεγάλα γυαλιά καταφέρνουν να το μεγενθύνουν αυτό. Οι μεγάλοι σκελετοί επικοινωνούν την ειλικρίνεια, την επιμέλεια, την ζεστασιά και την καλοσύνη. Προβάλλουν επίσης μια μεγάλη αίσθηση ξεκάθαρης διάνοιας.
Τέλος, υπογραμμίζουν τα μάτια, κάνοντάς τα να φαίνονται υπέροχα.

Tα μεγάλα πλαίσια προσθέτουν μια έξυπνη εμφάνιση στο προσωπικό στιλ
ΜCM2710 by MCM
8164 by SILHOUETTE
IYOKO INYAKE

Τι πρέπει να προσέξετε όταν προτείνετε μεγάλους σκελετούς!
Το σωστό ζευγάρι γυαλιών δεν πρέπει να αγγίζει τα μάγουλα, ούτε να κινείται στο κάθε χαμόγελο. Να θυμάστε ότι τα μεγάλα γυαλιά είναι μόδα και δεν πρέπει να αισθάνεται άβολα αυτός που τα φορά. Δεν πρέπει να καλύπτουν τα φρύδια του ή να είναι πλατύτερα από το πρόσωπό του. Μοντέρνα και διασκεδαστικά, μεγάλα καρέ μπορούν να αγκαλιάσουν μια ολόκληρη εμφάνιση. Έτσι κι αλλιώς, διατίθενται σε πολλά διαφορετικά σχήματα, ώστε να μπορείτε πάντα να προτείνετε ένα ζευγάρι που συμπληρώνει το πρόσωπο.
Οι μεγάλοι φακοί, στους σκελετούς οράσεως καλύπτουν ένα ευρύ οπτικό πεδίο, βελτιώνοντας την ποιότητα της περιφερειακής όρασης. Εκείνο που θα πρέπει να προσέξετε για τους πελάτες σας είναι το βάρος τους. Βεβαιωθείτε ότι δεν αισθάνεται τους σκελετούς πολύ βαριά στο πρόσωπό του. Σημαντικό επίσης στοιχείο αποτελεί και το μήκος του βραχίονα: Βεβαιωθείτε ότι οι βραχίονες είναι άνετα στα αυτιά του και δεν είναι πολύ κοντά.
Εκείνο όμως που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο από την αρχή, είναι το γεγονός ότι τα μεγάλα γυαλιά δεν είναι πρακτικά για σωματικές δραστηριότητες ή κατά τη διάρκεια άσκησης ή ενός αθλήματος. Τέλος, τα μεγάλα γυαλιά ειδικά αν διαθέτουν έντονα χρώματα, οι άνθρωποι που τα φορούν δεν περνούν απαρατήρητοι. Είναι σημαντικό να μην τα προτείνεται λοιπόν σε ανθρώπους που προτιμούν τις λεπτές γραμμές, και διαθέτουν διαφορετική στάση ζωής.
Δεδομένου λοιπόν ότι τα μεγάλα γυαλιά έρχονται σε όλα τα σχήματα και τα χρώματα, ο καθένας μπορεί να φαίνεται υπέροχος φορώντας τα. Η εύρεση όμως των σωστών μεγάλων μεγεθών εξαρτάται από τις συμβουλές που θα δώσετε ώστε να έχετε έναν ευχαριστημένο πελάτη που θα επιστρέψει στο κατάστημα σας. Συμβουλέψτε τον λοιπόν σωστά για τα εξής:

  • Ανάλογα με το σχήμα του προσώπου του: Τα άτομα με ορθογώνια πρόσωπα φαίνονται συχνά καλύτερα σε στρογγυλά πλαίσια, ενώ τα άτομα με στρογγυλά πρόσωπα συνήθως φαίνονται καλύτερα σε ορθογώνια πλαίσια.
  • Τα μεγάλα γυαλιά υποτίθεται ότι φαίνονται μεγάλα ανάλογα με το πρόσωπο. Δεν πρέπει λοιπόν να γλιστρούν κάτω από τη μύτη.
  • Το μάτι πρέπει να καταλαμβάνει το πάνω μισό του φακού, με τις κάτω βλεφαρίδες να είναι κεντρικά κάθετα στο άνοιγμα του φακού.
  • Τα φρύδια πρέπει να είναι ορατά πάνω από το πλαίσιο. Ακόμα κι αν τα γυαλιά είναι υπερβολικά μεγάλα, εξακολουθείτε να ψάχνετε για πλαίσια γυαλιών που είναι καλά αναλογικά με το υπόλοιπο του προσώπου σας.
  • Ελέγξτε την σωστή εφαρμογή της γέφυρας στη μύτη του.
  • Τα υπερβολικά μεγάλα πλαίσια μπορεί να πιέσουν και να “τσαλακώσουν” το δέρμα ή να προκαλέσουν ερεθισμό.
  • Ζητήστε από τον πελάτη σας να κάνει ένα μεγάλο χαμόγελο φορώντας τα γυαλιά. Εάν τα μάγουλά του αγγίζουν τους φακούς ή εάν οι φακοί σηκωθούν από τη γέφυρα της μύτης του, τότε τα γυαλιά δεν είναι κατάλληλα γι’ αυτόν.
Tα μεγάλα γυαλιά είναι μόδα και δεν πρέπει να αισθάνεται άβολα όποιος τα φορά

Τύποι μεγάλου μεγέθους γυαλιών
Μεταξύ των πιο δημοφιλών στιλ για μεγάλα γυαλιά είναι:

  • Μεγάλα στρογγυλά πλαίσια: Το κλασικό μεγάλο μέγεθος. Σε αυτό το σχέδιο τα στρογγυλά γυαλιά παρέχουν μεγάλη κάλυψη του προσώπου και vintage εμφάνιση όπως το Χόλιγουντ.
  • Μεγάλα Cat Eye: Me-wow! Eίναι ξεχωριστά από μόνα τους.
  • Μεγάλα οβάλ γυαλιά: Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να φορέσουν τα μεγάλα οβάλ γυαλιά. Αυτά τα πλαίσια είναι μια ιδιαίτερα καλή επιλογή για ορθογώνια σχήματα προσώπου.
  • Μεγάλα τετράγωνα γυαλιά: Οι τεράστιοι τετράγωνοι φακοί δημιουργούν μια φουτουριστική, μοντέρνα εμφάνιση.

Σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, τα πολύ μεγάλα γυαλιά είναι μια τολμηρή δήλωση που απαιτεί προσοχή και σεβασμό: Είναι η τέλεια τελική πινελιά για να ολοκληρώσει ένας επαγγελματίας το κοστούμι του ή το ταγιέρ του. Εξίσου απαραίτητα όπως ένα ζευγάρι γυαλιστερά, γυαλισμένα παπούτσια.
Τα μεγάλα πλαίσια γυαλιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν μια εντυπωσιακή δήλωση μόδας κάθε σεζόν. Προτείνεται τον συνδυασμό των μεγάλων γυαλιών ηλίου με ρούχα που περιέχουν ένα μοτίβο λουλουδιών, για μια απλή καλοκαιρινή εμφάνιση. Τέλος, μπορείτε να προτείνετε ένα μεγάλο καπέλο ή ένα μαντήλι με έντονα μοτίβα σε συνδυασμό με ένα μεγάλο σκελετό που “γεμίζει” το πρόσωπο. Τα μεγάλα γυαλιά υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και παρέχουν μια ισχυρή δήλωση μόδας για όσους θέλουν να συμπληρώσουν με δυναμισμό το στιλ τους.

VIA PALMA by ΟSCAR & FRANK
BB0119S by BALENCIAGA
Share with your friends
Previous Post

Το κόσμημα του γυαλιού

Next Post

Ζητείται Οπτικός-Οπτομέτρης