Το κόσμημα του γυαλιού

*Γυαλιά: Rebecca Blu RB 8716 • Αλυσίδα: Pavlina’s Creation

Η προστασία των ματιών από τον ήλιο και η βελτιστοποίηση της όρασης με διορθωτικούς φακούς, έχει αποκτήσει στυλ εδώ και πολλές δεκαετίες, καθώς υπάρχουν πλέον εκατοντάδες σχήματα, σχέδια και αποχρώσεις σκελετών που μπορούν να εξυπηρετήσουν κάθε γούστο. Πιο συγκεκριμένα όμως, τα oversized γυαλιά, ηλίου και οράσεως, σε όλα τους τα σχέδια, ήταν πάντα μια διαχρονική επιλογή για όσους θέλουν να εντυπωσιάσουν και να δώσουν μια στυλιστική πινελιά που δεν θα περάσει απαρατήρητη.

γράφει και φωτογραφίζει η Αναστασία Καβύρη,
Οπτικός-Οπτομέτρης,
[email protected]

Τα πολύ μεγάλα γυαλιά έκαναν την εμφάνισή τους την δεκαετία του ‘60 και από τότε είναι μια κλασική επιλογή για ένα εύκολο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα για όποιον θέλει να ξεχωρίσει. Πολύ νωρίτερα όμως, στη Βικτωριανή εποχή, η ανάγκη όσων χρειαζόντουσαν διορθωτικά γυαλιά, τα οποία δεν ήθελαν να είναι συνέχεια φορεμένα στο πρόσωπο τους, αλλα να είναι και πάνω τους για άμεση χρήση, δημιούργησε τις γνωστές πλέον αλυσίδες γυαλιών. Η αλυσίδα γυαλιών εκείνη την εποχή ήταν δείγμα κύρους, πλούτου και υψηλής αισθητικής. Το 1950, εργαζόμενες γυναίκες ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τις αλυσίδες γυαλιών ως ένα αξεσουάρ, το οποίο έδενε συνολικά το στυλ τους, δημιουργώντας ένα σοφιστικέ look.
Σήμερα, τα σχέδια των αλυσίδων είναι τόσα πολλά, που μπορούν να συνοδεύσουν κάθε γυαλί. Ο πιο εντυπωσιακός συνδυασμός, είναι φυσικά το oversized γυαλί με την πολύ μεγάλη αλυσίδα. Μεγάλες αλυσίδες ακριλικές, κοκάλινες, μεταλλικές, σε διάφορα σχέδια, θα απογειώσουν μια εμφάνιση με ένα oversized γυαλί. Ο συνδυασμός αυτός έχει πρωταγωνιστήσει στις πασαρέλες μεγάλων οίκων μόδας πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, κάνοντας ολόκληρο το σύνολο να μαγνητίζει τα βλέμματα.
Μεγαλωμένη σε οικογένεια οπτικών έμαθα από μικρή να αγαπάω την τέχνη του οπτικού, και στην πορεία κατάλαβα ότι εκτός από τεχνίτης και πωλητής, ο οπτικός είναι και ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον πελάτη και τις εκατοντάδες επιλογές σε σκελετούς οράσεως και ηλίου. Κάθε χρόνο από τις συλλογές των οπτικών δεν λείπει ποτέ το oversized γυαλί, καθώς η άνεση που προσφέρει το καθιστά την πιο σίγουρη και διαχρονική επιλογή. Έτσι και στα δικά μας καταστήματα, υπάρχουν πάντα oversized γυαλιά, σε τετράγωνα, στρογγυλά, πολύγωνα και cat eye σχέδια. Οι αλυσίδες από την άλλη, είναι για εμένα το κόσμημα του γυαλιού, η τελευταία πινελιά σε ένα σύνολο, που είναι απαραίτητη για συμπληρώσει ένα εντυπωσιακό κάδρο.
Η λέξη κάδρο δεν είναι τυχαία, μιας και πάντα με ενθουσίαζε να βγάζω φωτογραφίες και έμαθα να συνδυάζω την αγάπη μου για τις φωτογραφίες, με την αγάπη για την δουλειά μου. Φωτογραφίζω πάντα τα πιο εντυπωσιακά μοντέλα κάθε συλλογής, θέλοντας να αποτυπώσω την δική μου ματιά και αισθητική σε ότι αφορά τα διαφορετικά στυλ γυαλιών και πως αυτά μπορούν να συνδυαστούν. Οι πιο όμορφες φωτογραφίες, αυτές που θα σου τραβήξουν την προσοχή και θα σε κάνουν να τις κοιτάξεις λίγο παραπάνω, είναι πάντα αυτές με τα oversized γυαλιά, στολισμένα με μεγάλες αλυσίδες. Ένα κάδρο γεμάτο με αυτόν τον εκρηκτικό συνδυασμό, δεν αποτυγχάνει ποτέ.
Απολαμβάνω πάντα τη διαδικασία του να ταιριάξω ένα μεγάλο μοναδικό γυαλί, με μια μεγάλη μοναδική αλυσίδα και να φτιάχνω προτάσεις για τις πελάτισσες που δεν φοβούνται να ξεχωρίσουν. Αν τα χρώματα της αλυσίδας θα έχουν συνοχή με τα χρώματα του γυαλιού, είναι καθαρά βασισμένο στην αισθητική που θέλουμε να πετύχουμε. Δεν θεωρώ κανέναν συνδυασμό απαγορευτικό, καθώς ο σκοπός του να στολίσουμε ένα oversized γυαλί με μια εξίσου μεγάλη αλυσίδα είναι πάντα το να δημιουργήσουμε ένα επιβλητικό αποτέλεσμα. Για μια πιο παιχνιδιάρικη διάθεση, οι έντονες χρωματικές αντιθέσεις είναι αυτές που θα τραβήξουν τα βλέμματα, ενώ για πιο κομψές εμφανίσεις, η μονοχρωμία και η διχρωμία θα αποτελέσουν έναν πιο αρμονικό συνδυασμό.
Η μόδα στα γυαλιά εξελίσσεται συνεχώς, παρόλα αυτά υπάρχει πάντα μια σταθερά ανά τα χρόνια. Το oversized εντυπωσιακό γυαλί, από όταν αγαπήθηκε και φορέθηκε με εκατοντάδες τρόπους την δεκαετία του ‘60, εξακολουθεί να είναι η ραχοκοκαλιά κάθε συλλογής όλων των σχεδιαστών για όλα αυτά τα χρόνια, και είναι σίγουρο ότι όλοι έχουμε ένα ζευγάρι στο σπίτι, στην τσάντα, στο αμάξι, στο οποίο θα ανατρέξουμε όταν όλα τα υπόλοιπα σχέδια μας έχουν κουράσει.

Γυαλιά: Lussile LS 31318 • Αλυσίδα: Pavlina’s Creation
Γυαλιά: Lussile LS 31358 • Αλυσίδα: Pavlina’s Creation
Οι αλυσίδες είναι το κόσμημα του γυαλιού, η τελευταία πινελιά σε ένα σύνολο, που είναι απαραίτητη για συμπληρώσει ένα εντυπωσιακό κάδρο.

curriculum vitae

Από το 1993 που γεννήθηκε, η Αναστασία Καβύρη βρισκόταν πάντα μέσα σε ένα οπτικό κατάστημα.
Όταν δεν ζωγράφιζε στο πίσω μέρος του εργαστηρίου του πατέρα της στην Χαλκίδα, κυνηγούσε να πιάσει τα πλούσια μακριά μαλλιά κάθε πελάτισσας που δοκίμαζε γυαλιά και έλεγε πως θέλει να γίνει κομμώτρια. Προς έκπληξη όλων, αυτό δεν συνέβη ποτέ, καθώς η οπτική την κέρδισε ολοκληρωτικά.
Σπούδασε οπτική και οπτομετρία στην Ιταλία, και όταν δεν περιτριγυρίζεται από φακούς οφθαλμικούς, επαφής και ηλίου, περιτριγυρίζεται από φακούς φωτογραφικών μηχανών. Αυτό από την άλλη δεν εξέπληξε κανέναν, αφού οι φωτογραφίες σε κάθε οικογενειακή εκδρομή, ήταν δική της υπόθεση.
Τώρα πια, κάθε παραλαβή νέας συλλογής γυαλιών στο κατάστημα της, σημαίνει φωτογραφική εξόρμηση, καθώς οι φωτογραφίες με γυαλιά, έχουν γίνει το πάθος της.

Share with your friends
Previous Post

we’re always #ROAVing

Next Post

Keep an Eye on Oversized Glasses