Amélie Morel

Η Amelie Morel, η πρόεδρος της έκθεσης Silmo και ο Βασίλης Γουλιέλμος, εκδότης του περιοδικού Eye Magazine, συνομιλούν για το παρελθόν και το μέλλον της έκθεσης Silmo Paris!

Συνέντευξη στoν Βασίλη Γουλιέλμο,
Εκδότη, [email protected]

Ποιος και πότε οραματίστηκε τη διοργάνωση της έκθεσης;

Το 1952, η Διεθνής Έκθεση Πλαστικών (SIP), που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Oyonnax, πρόσθεσε ένα νέο τμήμα, τα οπτικά είδη, αφιερωμένο στους τοπικούς παραγωγούς. Γρήγορα, η ελκυστικότητα αυτού του τμήματος ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών που υποδέχονταν όλο και περισσότερες εταιρείες. Το 1967, αυτό το τμήμα γίνεται μια ανεξάρτητη έκθεση με την ονομασία SILMO (Διεθνής Έκθεση για τα Οπτικά Είδη, την Οφθαλμική Οπτική και τον Εξοπλισμό για Οπτικούς), η πρώτη στον κόσμο με 1500 m2 και περίπου εξήντα εταιρείες. Τέσσερα χρόνια αργότερα, υπάρχουν σχεδόν 230 εκθέτες σε έκταση 6.000 m2. Όλο και πιο διεθνής, η έκθεση λαμβάνει χώρα εναλλάξ μεταξύ Oyonnax και Παρισιού κάθε τέσσερα χρόνια, πριν τελικά εγκατασταθεί στη γαλλική πρωτεύουσα το 1981. Μια στρατηγική επιλογή και το μέρος όπου τελικά η έκθεση σπάει τα ρεκόρ προσέλευσης και καθιερώνεται ως παγκόσμιο γεγονός στο χώρο των οπτικών.

Ποιες ήταν οι συνθήκες την πρώτη δεκαετία λειτουργίας της;

Ο αρχικός στόχος ήταν η προώθηση της τεχνογνωσίας των εταιρειών οπτικών στην περιοχή του Oyonnax, στην καρδιά της βιομηχανίας γυαλιών, μια περιφερειακή τοποθεσία που ήταν μια από τις απαιτήσεις των διοργανωτών. Γρήγορα, λόγω της αυξημένης ζήτησης, άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες τους σε κατασκευαστές γυαλιών από το Παρίσι, το Morez, την Ιταλία, κατασκευαστές γυαλιού, υλικών για οπτικούς κ.λπ. Αυτό το άνοιγμα και η διεθνοποίηση ήταν η δύναμη και η ελκυστικότητα της έκθεσης στα χρόνια που ακολούθησαν.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι πίσω από την Silmo;

Η SILMO διευθύνεται από ένα διοικητικό συμβούλιο που αποτελείται από μέλη που εκπροσωπούν Γάλλους κατασκευαστές οπτικών και γυαλιών. Μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες είναι ο Guy Charlot, ο οποίος ήταν πρόεδρος από το 1993 έως το 2011, και που πέρασε όλη του τη ζωή στην καρδιά της βιομηχανίας μας, υπερασπιζόμενος τον κόσμο των οπτικών και εκπροσωπώντας τον σε όλο τον κόσμο. Με ενοποιητικό πνεύμα, άνοιξε το διάλογο μεταξύ όλων των επαγγελμάτων του κλάδου. Η διαρκής δυναμική της έκθεσης έγκειται επίσης στη σταθερότητα των οργανωτικών ομάδων με αφοσιωμένους και σταθερούς συνεργάτες με επικεφαλής τον Éric L enoir, διευθυντή της έκθεσης και την Isabel Beuzen υπεύθυνη επικοινωνίας και εκδηλώσεων. Διότι η SILMO είναι κάτι περισσότερο από μια έκθεση, είναι επίσης μια πραγματική πλατφόρμα για την προώθηση όλων των μερών με βασικά εργαλεία στη διάθεσή της τις τάσεις, το Silmo d’Or, το Silmo Academy κ.λπ.

Πότε αναλάβατε τη διεύθυνση της έκθεσης;

Μετά τον ξαφνικό θάνατο του Philippe Lafont, διαδόχου του Guy Charlot στη θέση του προέδρου, εκλέχτηκα το 2017. Το διοικητικό συμβούλιο ήθελε να διασφαλίσει τη συνέχεια της προεδρίας και ταυτόχρονα να προωθήσει μια γυναίκα επικεφαλής της έκθεσης, κάτι το οποίο δεν είχε συμβεί ποτέ. Ως διευθύντρια επικοινωνίας του Maison Morel, όπου τα αδέρφια μου και εγώ είμαστε η τέταρτη γενιά που διευθύνουμε την οικογενειακή επιχείρηση, ήταν μεγάλη μου τιμή να αναλάβω πρόεδρος της έκθεσης και χαίρομαι πολύ που συνεχίζω αυτή την υπέροχη περιπέτεια.

Πως επηρεάζουν την διοργάνωση της έκθεσης το νέο μεταβαλλόμενο περιβάλλον όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία;

Για περισσότερα από 50 χρόνια, η έκθεση έχει αντιμετωπίσει ασταθείς καιρούς, οικονομικούς και γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς, κοινωνικές αναταραχές, οπότε έχουμε αναπτύξει μια ορισμένη αντοχή. Η ιδιαιτερότητα σήμερα είναι ότι έχουν συσσωρευτεί ένας πόλεμος στο κατώφλι της Ευρώπης, οι πληθωριστικές εντάσεις, οι ενεργειακοί κίνδυνοι και ένα υγειονομικό σοκ που εξακολουθεί να υφίσταται, επομένως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ζητήματα που απαιτούν συλλογική δράση. Στη SILMO, έχοντας επίγνωση των αναταραχών και των μελλοντικών προκλήσεων, προσαρμοζόμαστε και θα προσαρμοστούμε στις αλλαγές, όπως κάναμε ανέκαθεν για να παραμείνουμε και φέτος ακλόνητοι.

Πόσο σημαντικό είναι το περιβάλλον και η ανάδειξη της πράσινης οικονομίας στην έκθεση;

Και σε αυτό το ζήτημα, η κλιματική κρίση μας δεσμεύει όλους να δράσουμε συλλογικά για να μειώσουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που επιβαρύνουν τον πλανήτη. Η βιομηχανία οπτικών και γυαλιών το ενσωματώνει όλο και περισσότερο υιοθετώντας ορθές λύσεις και εμείς από την πλευρά μας προωθούμε αυτό το θέμα με τους εκθέτες και τους λοιπούς συνεργάτες μας.

Ιδέες και καινοτομίες της Silmo Paris 2022...

Μετά από μια έκδοση του 2021 με θέμα τα reunions, προσανατολίζουμε τη φετινή εκδοχή του 2022 στο θέμα της ανάκαμψης. Ως εκ τούτου, οι επισκέπτες και οι εκθέτες θα ξαναβρούν τα σημεία αναφοράς τους όσον αφορά την υποδοχή, τις υπηρεσίες, αλλά και τις πληροφορίες μέσω όλων των εργαλείων — χώρος NEXT, Φόρουμ τάσεων, Trends by Silmo, Silmo d’Or, Silmo Academy κ.λπ. — που διαθέτουμε για την προώθηση του δημιουργικού και τεχνολογικού πλούτου του τομέα οπτικών – γυαλιών. Σε αυτή τη δυναμική, έχουμε ξεκινήσει τον Διαγωνισμό Optical Design SILMO, του οποίου τους συμμετέχοντες και τον νικητή θα παρουσιάσουμε στο φόρουμ Next.

Μια σκέψη για τους Έλληνες Οπτικούς οι οποίοι θα ήθελαν να επισκεφτούν την Silmo Paris;

Θα χαρούμε να καλωσορίσουμε τους Έλληνες φίλους μας στη φετινή έκδοση που υπόσχεται να είναι πολύ ζωντανή, με εκθέτες που, μετά από δύο περίπλοκα χρόνια, έχουν ένα ισχυρό κίνητρο να παρουσιάσουν τις καινοτομίες τους και να προωθήσουν τις επαγγελματικές συνεργασίες μέσα σ’ένα εορταστικό κλίμα. Ραντεβού 23 με 26 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι!

silmoparis.com

Share with your friends
Tags:
Previous Post

Angelo Trocchia

Next Post

Enjoy MIDO