SILMO PARIS 2023: Ο πόλος έλξης μιας δυναμικής βιομηχανίας!

Η γενιά SILMO ήταν εκεί με δύναμη. Αυτός ο “αναβρασμός” ήταν αισθητός καθ’ όλη τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της SILMO Paris: Συμμετείχαν 31.337 επισκέπτες-αγοραστές (+16,5% σε σχέση με το 2022), εκ των οποίων 15.902 από το εξωτερικό (+18,3% σε σχέση με το 2022) και 15.535 από τη Γαλλία (+14,7% σε σχέση με το 2022). Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να συναντήσουν 929 εταιρείες, που αντιπροσώπευαν συνολικά 9.400 επισκέπτες περιπτέρων, που δεν υπολογίζονται στον αριθμό επισκεπτών, και που κατανεμήθηκαν στα 75.000m2 των αιθουσών 6 και 7 στο Paris-Nord Villepinte.

Όλα ήταν στη θέση τους για να εξασφαλίσουν στους επισκέπτες και τους εκθέτες μια δυναμική, περιπετειώδη έκδοση. Τα βασικά σημεία ήταν το πάντα δημοφιλές καλωσόρισμα και η ευθυμία, που διευκολύνθηκε από την ομόφωνα επικροτημένη αναδιαμόρφωση της έκθεσης.

Η SILMO Paris αντικατοπτρίζει το σύνολο της βιομηχανίας οπτικών και γυαλιών, με μεγάλους και μικρούς, ιστορικούς και νέους φορείς, που εκπροσωπούν ολόκληρη την αλυσίδα του κλάδου. Η συμβολή των εκθετών στην επιτυχία της έκθεσης είναι τεράστια : Η ποιότητα των περιπτέρων, των προϊόντων και των υπηρεσιών τους υπογραμμίζει το βαθμό στον οποίο επενδύουν στο μέλλον στην κορυφαία έκθεση του κλάδου.

Η φετινή SILMO Paris επιβεβαίωσε οριστικά ότι η διοργάνωση του Παρισιού είναι πλέον το σημείο αναφοράς για την παρουσίαση νέων συλλογών και εμπορικών σημάτων, καθώς και καινοτόμων ιδεών, σε διεθνή κλίμακα! Η δύναμή της προέρχεται επίσης από την ενδιαφέρουσα σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο της έκθεσης, που προάγουν την καινοτομία, τη δημιουργία και τη γνώση και θέτουν σε προοπτική τις εταιρείες που εφευρίσκουν τα οπτικά του σήμερα και του αύριο.

Τα 30ά βραβεία SILMO d’OR, που απονεμήθηκαν στο εκπληκτικό σκηνικό του Folies Gruss, παραμένουν ο κεντρικός πυλώνας της έκθεσης . Τα μέλη της κριτικής επιτροπής, την ακεραιότητα και τον επαγγελματισμό
των οποίων οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά, μελέτησαν σχολαστικά όλες τις αιτήσεις και επέλεξαν αμερόληπτα τις δημιουργίες και τις καινοτομίες που τράβηξαν την προσοχή τους.

Υποστηρίχθηκαν στην αποστολή τους από έναν πρόεδρο κριτικής επιτροπής, που δεν προέρχεται από τον οπτικό τομέα, ο οποίος έφερε στο τραπέζι μια διαφορετική και προκλητική οπτική γωνία. Φέτος, ο Nicolas Fafiotte, ένας αυτοπροσδιοριζόμενος ως “couturier(ράφτης) των εξαιρετικών στιγμών” αποδέχθηκε την πρόκληση. Σε ένα νεύμα προς τον κλάδο μας, αυτός ο προαγωγός της γαλλικής κομψότητας κατάγεται από το Oyonnax!

Με την εταιρική κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα στο επίκεντρο των σημερινών κοινωνικών προκλήσεων, οι διοργανωτές της SILMO αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα ΒΡΑΒΕΙΟ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. Ανοιχτό σε όλους τους εκθέτες, στόχος του βραβείου είναι να διακριθεί μια εταιρεία του οπτικού τομέα για τη συμβολή της στη μείωση των περιβαλλοντικών της επιπτώσεων και τη
βελτιστοποίηση του κοινωνικού της αντίκτυπου. Η έκθεση συνεργάστηκε με τον οργανισμό Ε.Κ.Ε. Hyssop, για την κατάρτιση των προδιαγραφών του βραβείου και την αξιολόγηση των υποψήφιων εταιρειών.

Μια ανεξάρτητη κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από επαγγελματίες της οπτικής και ειδικούς σε θέματα Ε.Κ.Ε., αξιολόγησε τις αιτήσεις και επέλεξε τον νικητή αυτής της πρώτης έκδοσης: Και ο νικητής είναι η MYKITA, μια εταιρεία με έδρα το Βερολίνο που ιδρύθηκε το 2003, η οποία έχει δεσμευτεί σε μια στρατηγική υπευθυνότητας που ενσωματώνει περιβαλλοντικές και κοινωνικές πτυχές, προκειμένου να μειώσει το αποτύπωμα των προϊόντων της και των συνολικών δραστηριοτήτων της.

Το ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΠΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, το οποίο απονέμεται από την IOA (Διεθνής Ένωση Οπτικών) σε συνεργασία με τη SILMO Paris, ενθαρρύνει και επιβραβεύει τους οπτικούς για το όραμα και τη δέσμευσή τους στην προώθηση των αξιών του επαγγέλματός τους. Για πρώτη φορά, είναι ένας Γάλλος που κέρδισε αυτό το βραβείο το 2023: Ο Jean-François Porte, συνιδρυτής του ομίλου Edgard και αντιπρόεδρος της Rassemblement des Opticiens de France.

Το μέλλον του κλάδου βρίσκεται στο επίκεντρο των θεμάτων που εξετάζει η SILMO Paris. Το SILMO NEXT, ένα διεπιστημονικό φόρουμ αφιερωμένο στο μέλλον, αναφέρθηκε στις τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες και στις σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των έξυπνων γυαλιών, των ψηφιακών
εμπειριών και του οικολογικά υπεύθυνου σχεδιασμού. Εκτός από αυτή την καθηλωτική αναδρομή, το FUTUROLOGY αποκάλυψε μοναδικές ζώνες εμπειρίας για τη δοκιμή έξυπνων προϊόντων, την ανακάλυψη νέων τάσεων στην εικονική πραγματικότητα και τον πειραματισμό με μια καινοτόμο προσέγγιση στη
βιώσιμη παραγωγή.

Ο σχεδιασμός είναι ο βασιλιάς στην έκθεση και εκφράζεται με δύο τρόπους:
Ο πρώτος είναι το TRENDS FORUM, ένας χώρος που δημιουργήθηκε στην είσοδο της έκθεσης για να μπορέσουν οι επισκέπτες να βυθιστούν στις μεγάλες τάσεις, χάρη σε μια θεματική επιλογή σκελετών οπτικών και γυαλιών ηλίου από τους εκθέτες που είναι παρόντες στην έκθεση. Οι τάσεις αυτές απεικονίζονται επίσης στο τεύχος 33 του ψηφιακού περιοδικού TRENDS by SILMO.

Ο δεύτερος ήταν ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΠΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, που προορίζεται για φοιτητές σχολών σχεδιασμού από όλο τον κόσμο, για τη δεύτερη αυτή έκδοση, κλήθηκαν να κάνουν brainstorming για ένα επίκαιρο θέμα: τον αθλητισμό. Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από επαγγελματίες της οπτικής και του σχεδιασμού και υπό την προεδρία της Marie-Christine Dorner, αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων, σχεδιαστή και σκηνογράφου, επέλεξε την ιδέα Tribi του Hugo Plessis, σπουδαστή του ESDAC στη Λιλ: Πολυλειτουργικά γυαλιά για τρίαθλο και δίαθλο. Εκτός από την αναγνώριση στον κόσμο των οπτικών
γυαλιών, ο νικητής και η σχολή του έλαβαν από μια επιταγή 5.000 ευρώ από την έκθεση.

Όσον αφορά τον αθλητισμό, με το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι να διεξάγεται παράλληλα με την έκθεση και εν αναμονή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024, το επιστημονικό συμπόσιο SILMO ACADEMY επικεντρώθηκε στη βελτιστοποίηση της απόδοσης και την εξασφάλιση της επιτυχίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας εκπαίδευσης και συζήτησης. Το θέμα αυτό προσεγγίστηκε από δύο οπτικές γωνίες: την απόδοση του επαγγελματία οπτικού και την απόδοση του ασθενούς. Οι επαγγελματίες οπτικοί έχουν βασικό ρόλο να διαδραματίσουν στη βελτίωση της ποιότητας όρασης και της ποιότητας ζωής των ασθενών τους.

Οι διάφοροι ομιλητές αποκάλυψαν μέτρα απόδοσης για την οπτική υγεία, την οξύτητα ή την ποιότητα ζωής, μοιράστηκαν καλές προφυλάξεις και πρακτικές καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής για τη βελτιστοποίηση της υγείας των ματιών και τόνισαν πόσο σημαντικό είναι να συνδέουμε τη βέλτιστα διορθωμένη όραση με την απόδοση, είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε για ακαδημαϊκή επιτυχία, είτε για αθλητική επιτυχία, είτε για ασφάλεια, όπως στην οδήγηση ενός αυτοκινήτου..

Η ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών βρίσκει επίσης ανταπόκριση στις ΟΜΙΛΙΕΣ: σε έναν ειδικό, ανοιχτό χώρο, μια ποικιλία ομιλητών – εκθέτες, εμπειρογνώμονες, δημοσιογράφοι, παρατηρητές… – εξετάζουν επίκαιρα θέματα σε 30 λεπτά. Και για τους επισκέπτες που δεν έχουν το χρόνο να τις αξιοποιήσουν κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της έκθεσης, αυτές οι Ομιλίες θα είναι διαθέσιμες στο σύνολό τους σε βίντεο στην ιστοσελίδα www.silmoparis.com.

Η SILMO Paris, μια εμπορική έκθεση με προοδευτικό πνεύμα, εστιάζει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της βιομηχανίας και της διανομής και ειδικότερα στην απασχόληση και την πρόσληψη ταλέντων. Η SILMO JOB έκανε… τη δουλειά, με τους εκθέτες να προσφέρουν αποκλειστικές ευκαιρίες και άμεσες συναντήσεις για την πρόσληψη των εργαζομένων του αύριο.

Η ιστορία και η τεχνογνωσία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες στο SILMO Paris. Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ στο Oyonnax και το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΤΙΩΝ στο Morez συνδυάζουν τον πλούτο των αποθεμάτων τους εκθέτοντας ένα (πολύ) μικρό μέρος των συλλογών τους στην έκθεση, αποδεικνύοντας ότι το μέλλον βασίζεται στο παρελθόν. Στο ίδιο πνεύμα κληρονομιάς, οι BEST CRAFTMEN OF FRANCE (Meilleurs Ouvriers de France), οι οποίοι δημιούργησαν τη σχολή τους στο Morez το 2011 για να εκπαιδεύσουν και να τελειοποιήσουν τους επαγγελματίες των γυαλιών που προσελκύονται από τη χειροποίητη κατασκευή, έδωσαν στους επισκέπτες την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εργαστήρια ανακάλυψης των γυαλιών.

Επειδή η SILMO Paris είναι παγκόσμια και ανοιχτή στον κόσμο, η έκδοση 2023 καλωσόρισε τους διααλπικούς μας φίλους και γείτονες PLACE D”ITALIE, ένα σταυροδρόμι δημιουργικότητας, ένα μέρος για την ανταλλαγή και τη συνάντηση της ιταλικής τεχνογνωσίας στο κέντρο της αίθουσας 7, που απηχεί την
πραγματική Place d’Italie στο Παρίσι. Αυτή η παρισινή πλατεία που ονομάζεται Place d’Italie από το 1864, βρίσκεται στη διασταύρωση ενός ρωμαϊκού δρόμου και εξακολουθεί να συνδέει την Ιταλία με τη Γαλλία μέσω της Nationale 7, ένα ταιριαστό σύμβολο για μια Place d’Italie στο SILMO Paris!

Και ακόμη περισσότερο με τα νέα της SILMO, ολόκληρη η εμπορική έκθεση ζωντανά και σε επανάληψη. Κάθε μέρα στην εμπορική έκθεση, ένα καθημερινό δελτίο ειδήσεων συνοψίζει τα γεγονότα της έκθεσης, που συμπληρώνεται από συνεντεύξεις, συζητήσεις και ζωντανές μεταδόσεις για να αποτυπώσει τις εντυπώσεις των επισκεπτών και των εκθετών και να αποκαλύψει την πρωτοτυπία των προϊόντων και των εταιρειών…

Για παρακολούθηση και αναπαραγωγή στο silmoparis.com, στο YouTube και σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της SILMO Paris. Μία SILMO Paris κλείνει τις πόρτες της αλλά μία άλλη είναι έτοιμη να ξεκινήσει: Μέχρι να ξανασυναντηθούμε για την Ολυμπιακή έκδοση που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 23
Σεπτεμβρίου 2024, συναντήστε μας στις επερχόμενες εκδηλώσεις της SILMO Family:

SILMO Κωνσταντινούπολη – 23 έως 26 Νοεμβρίου 2023
► SILMO Σιγκαπούρη – 24 έως 26 Απριλίου 2024

Share with your friends
Tags: