loda_eyemagazinegreece

LODA: Ένας μαγικός κόσμος δημιουργίας χειροποίητων σκελετών

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 γεννήθηκε στην Αθήνα η Loda, ένα από τα 7 εργοστάσια που λειτουργούσαν τότε στην Ελλάδα. Laboratorio Ottico di Athene η ακριβή της ονομασία, αφού ο πρώτος ιδρυτής της, ο μικροβιολόγος Αθανασιάδης
ζούσε στην Τεργέστη παντρεμένος με ιταλίδα. Αναμενόμενο, λοιπόν, ολόκληρη η φιλοσοφία της LODA να είναι επηρεασμένη από την ιταλική κουλτούρα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα η Loda σημειώνει επιτυχία λόγω της υψηλής ποιότητας και της εξαίρετης αντοχής των υλικών της.

Το 2020 ο Δημήτρης Καπώλης και ο Γιώργος Μπολιάς, δύο φίλοι από τα παλιά συναντήθηκαν και
οραματίστηκαν την αναβίωσης της Loda και την συνέχιση της παράδοσης για σκελετούς φτιαγμένους στο χέρι.

loda_eyemagazinegreece

Από την μια, ο Γιώργος Μπολιάς, εξαίρετος αρχιτέκτονας και κατασκευαστής σκελετών έχοντας συμπληρώσει σχεδόν μια 50ετία στο χώρο των οπτικών,
λέει χαρακτηριστικά ’Γεννήθηκα μέσα στα οπτικά, η μυρωδιά τους με μαγεύει. Στα εργοστάσια η 1η ύλη των σκελετών φτιάχνεται από βαμβάκι και ξύδι. Ο πατέρας μου στην αποθήκη που τα είχε, έβαζε άρωμα. Αυτή η μυρωδιά με συναρπάζει και με συνδέει με αυτό το αντικείμενο, σχολιάζει ο Γιώργος και καταλήγει: ’Από 6 χρονών φτιάχνω γυαλιά. Όταν τα άλλα παιδιά έπαιζαν με παιχνίδια, εγώ είχα κομμάτια από το δειγματολόγιο του πατέρα μου και έπαιζα με αυτά.”

Από την άλλη, ο Δημήτρης Καπώλης, γόνος του Σταύρου Καπώλη και μύστη της παλιάς σχολής Αθηναϊκών Οπτικών αναφέρει: Κι εγώ γεννήθηκα μέσα στα οπτικά, εγώ είμαι οπτικός,ενώ ο Γιώργος κατασκευαστής, είχα κι εγώ τις μυρωδιές μέσα στο εργαστήριο, αλλά δε φανταζόμουν τον εαυτό μου κάτι άλλο εκτός από οπτικό. Αυτό που με γοήτευσε στην πορεία είναι ότι ο οπτικός είναι το πιο σύνθετο επάγγελμα στον κόσμο, ένα επάγγελμα που συνδυάζει την επιστήμη, την τεχνολογία και τη μόδα. Πρέπει να είσαι καταρτισμένος και στα 3 για να μπορέσεις να το υποστηρίξεις, οπότε δε βαριέσαι ποτέ.”

Reborn by opticians for opticians!
loda_eyemagazine

Και οι δύο μαζί ενώνουν την τεχνογνωσία, τις εμπειρίες και την κοινή τους αγάπη για την τέχνη του
χειροποίητου. Για την αναβίωση της Loda ο Δημήτρης Καπώλης λέει χαρακτηριστικά : ’Είναι κρίμα αυτό που κάνει ο Γιώργος να μην μεταλαμπαδευτεί στη νέα γενιά.
Πρέπει αυτή η τέχνη να μην πεθάνει, γιατί ο χειροποίητος σκελετός φθίνει σιγά σιγά.”

Ένας πολύ σοβαρός λόγος για την αναβίωση αυτού του ιστορικού ονόματος είναι και η πολύ καλή ποιότητα και σχέση τιμής του προϊόντος. Οι οπτικοί της δεκαετίας του ’60, του ‘70 και του ’80 είχαν στα χέρια τους ένα καλό προϊόν, αλλά και οικονομικό που λείπει αυτή τη στιγμή από την αγορά.’’

loda_eyemagazinegreece

Βασική αρχή της Loda οι σκελετοί που αντέχουν στο χρόνο. Τα πλεονεκτήματα των σκελετών της Loda πολλά! Δουλεύονται σωστά στα χέρια των οπτικών, δεν φοβούνται να μοντάρουν τους φακούς, να τους ζεστάνουν, για να τους φέρουν στα μέτρα των πελατών, κάτι που τους καθιστά από τα μοναδικά του είδος τους, ειδικά και με την τιμή τους. Επίσης, οι τεχνοτροπίες είναι στιβαρές και ισορροπημένες σε σχέση με το βάρος και το πάχος των σκελετών.

Η ανανεωμένη Loda συστήνεται ξανά στη ελληνική αγορά! Αναγεννημένη από οπτικούς για οπτικούς.
loda_eyemagazinegreece
Share with your friends
Tags: